Ware intimiteit: wanneer twee zielen elkaar ontmoeten

Ware intimiteit: wanneer twee zielen elkaar ontmoeten

Laatste update: 24 november, 2017

Tijdens intieme momenten tonen we elkaar precies wie we zijn. Maar het kan dan gemakkelijker zijn om je lichaam te ontbloten dan je ziel. Je ziel blootgeven betekent dat je kwetsbaar bent. Het betekent ook dat je jouw angsten, onzekerheden en zwakheden toont. Het is zo makkelijk om onze kleren uit te doen en toch zo moeilijk om het harnas te verwijderen dat ons beschermt. Maar het is de enige manier om ons op een authentieke en eerlijke manier met elkaar te verbinden. In dit artikel bespreken we hoe je ware intimiteit kan creëren.

Intimiteit of vertrouwelijkheid ontstaat wanneer twee zielen in staat zijn om samen te komen. Dit is wat er gebeurt wanneer we voorbij het fysieke treden en in verbinding komen met het diepste deel van de andere persoon. Vanaf dit moment richten we onze strelingen niet langer op het lichaam. De focus verandert naar andere aspecten van de persoonlijkheid van de ander. Onze dikke muren beginnen af te brokkelen wanneer onze partner ze aanraakt. We kunnen onze innerlijke gedachten en gevoelens delen.

Welke sleutel zal het harnas rond ons hart openen? Wat is het geheim om onszelf te kunnen tonen precies zoals we zijn? Waar stoppen onze verdedigingsmechanismen en begint ware intimiteit? Het antwoord is vertrouwen.

Vertrouwen opbouwen in onze relaties is de brug tot een eerlijke en diepe verbinding.

In het begin kan het moeilijk zijn om vertrouwen tot stand te brengen. Want het vereist dat we de confrontatie aangaan met onze verdedigingsmechanismen.  We moeten ze dan één voor één afbreken. Maar we weten dat onze partner ons zal opvangen als we vallen. Want hij zal ons niet verlaten wanneer we ons ware zelf tonen. Oprecht vertrouwen ontstaat immers uit aanvaarding.

Dit proces kan moeilijk zijn. Maar een relatie begint niet echt tot er vertrouwen bestaat. In dit liefdesverhaal zal intimiteit het veiligheidsmechanisme zijn. Het inspireert beide partners om zichzelf te zijn. Geen verplichtingen, geen publiek, enkel twee pure zielen.

Hoe creëer je ware intimiteit? Bevrijd jezelf van angst

Het is normaal dat je in het begin twijfels hebt en weerstand voelt jegens intimiteit. We voelen ons kwetsbaar wanneer we ons ware zelf tonen. Bovendien is er het risico dat de andere persoon niet hetzelfde zal doen. Wat gebeurt er als we elkaar echt leren kennen en wat we zien, ons niet bevalt?  Als ik alles deel en niets terugkrijg, wat doe ik dan? Wat kan er gebeuren als ik mijn hart voor iemand open?

Twee zielen die op een groot hart geklommen zijn om naar de ondergaande zon te kijken als voorbeeld van ware intimiteit

Het is altijd mogelijk dat we in de andere persoon niet vinden wat we zoeken. Maar als we het niet proberen, weten we niet zeker of hij ons echt zou aanvaard hebben. Om het vertrouwen en de ware intimiteit te vinden waarnaar we verlangen, moeten we de maskers afdoen en de kans grijpen. Als we het niet doen, zullen we nooit de mogelijkheid hebben om een authentieke en stevige relatie op te bouwen. We zullen dan nooit in staat zijn om te genieten van intimiteit met andere mensen.

Rond ons zien we oppervlakkige relaties die in stand gehouden worden door een onuitgesproken kritiek. Seksuele relaties die puur lichamelijk zijn, relaties uit angst voor eenzaamheid, mensen die zich in elkaars gezelschap bevinden maar zich niet met elkaar verbinden. Hou op met je uit angst met iemand te verbinden als je dat niet wil. Het is tijd om vrij, dapper en sterk te zijn. Op die manier kunnen we vinden wat we verdienen.

Ware intimiteit is vervuld van vertrouwen en verbinding. Wees er niet bang voor. Want angst houdt ons tegen. Angst beschermt ons, maar verhindert ons ook om te groeien en te verbinden met anderen. Een slechte ervaring betekent niet dat het opnieuw zal gebeuren. Wie dapper is, blijft niet hangen aan afwijzing. Ze blijven proberen en moedigen zichzelf aan om op zoek te gaan naar iets beters.

De moed om ons ware zelf te tonen

Moedig zijn betekent dat we onze ware essentie tonen en ervoor kiezen om authentiek te zijn zodat anderen ons kunnen zien. Want alleen dan zullen ze ons echt kennen. Alleen dan kunnen we ervan overtuigd zijn dat zij die blijven, dit doen omdat ze ons liefhebben zoals we zijn.

Twee zielen die elkaar liefdevol aankijken als voorbeeld van ware intimiteit

Jezelf graag zien is de sleutel om het vertrouwen te hebben dat nodig is om jezelf niet op te geven. Wanneer we onszelf graag zien, aanvaarden we onze angsten. We waarderen onszelf. Bovendien laten we onzekerheden ons niet tegenhouden om aan de wereld te laten zijn wie we echt zijn.

Laten we niet langer focussen op het verenigen van onze lichamen maar ervoor zorgen dat onze zielen verbonden zijn. Laten we onze angsten opzijzetten en vrij zijn om onszelf en elkaar te ontdekken. Zonder make-up, zonder harnas, en zonder onzekerheden. Laten we elkaar leren kennen precies zoals we zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.