Waarom is in het heden leven belangrijk?

Waarom is in het heden leven belangrijk?

Laatste update: 14 april, 2019

Het heden zorgt ervoor dat we op een bepaalde plek bestaan. Soms onderschatten we het heden. Toch zal alles wat we in het heden doen, ons persoonlijk nalatenschap zijn. In het heden leven laat jou een volledige wereld opbouwen die later jouw nalatenschap zal worden.

In het heden leven houdt in dat we ons bewust zijn van elke situatie en in elk uniek moment onze eeuwigheid vinden. Naïeve mensen besteden hun tijd aan kijken naar andere plekken terwijl ze op een eiland vol levenskansen staan. Er zijn echter geen andere plaatsen… Er is geen ander leven dat dit ene leven.

Het heden is vluchtig. Wanneer we intens aan een onbekende toekomst of aan ons verleden vol zorgen denken, dan kan het heden ons door de vingers glippen.

Het leven is nu

Voor altijd bestaat uit “nu’s”

We kunnen het moeilijk vinden om de fysieke dimensie van tijd te begrijpen. De waarheid is echter dat het leven nu is. Er is immers nooit een moment geweest waarop jouw leven niet nu was.

Het heden is zo voorbijgaand dat deze regel die je net gelezen hebt, al deel uitmaakt van je verleden. Anderzijds is de toekomst wat je projecteert wanneer je denkt aan wat je tijdens het weekend zal doen in plaats van jouw hele wezen te focussen op het lezen wat voor je ligt. Het huidige moment is de enige tijd die we met onze daden en onze beslissingen kunnen veranderen.

“In het heden leven betekent dat je het verleden loslaat en niet wacht op de toekomst. Het betekent dat je jouw leven op een bewuste manier leeft, beseffend dat elke moment waarop je ademt, een geschenk is.”

-Oprah Winfrey-

Soms steken we veel energie in denken aan het verleden of de toekomst. We beseffen dan niet hoe snel het huidige moment eigenlijk voorbij vliegt. Het is dus belangrijk dat we een seconde stilstaan en denken aan het aantal keren dat we onszelf verhinderd hebben om in het heden te leven, alleen maar uit angst voor de toekomst of voor herinneringen uit het verleden.

In het heden leven en dankbaar zijn voor alles

In het heden leven laat jou dankbaar zijn voor alles

Als ons geluk op dit moment vooral bestaat uit herinneringen en verwachtingen, dan zullen we ons alleen maar op een vage manier bewust zijn van het heden. Doen we dit vaak, dan zullen we niet in staat zijn om ons ten volle bewust te zijn van wat om ons heen gebeurt.

Dat houdt ons tegen om van de kleine dingen te genieten en ze volledig te ervaren. Doorbreek de gewoonte om voortdurend achteruit en vooruit te kijken. Dit zal immers een geweldige hulp zijn als we van onze huidige werkelijkheid willen genieten.

Alleen maar op de toekomst of het verleden focussen kan ons heden zodanig in gevaar brengen dat we ons beginnen af te vragen of we wel in de echte wereld leven of dat het allemaal een fantasie is. Het huidige moment blijft geen leven lang duren. Vandaag lijkt een eeuwigheid. Morgen bestaat het echter niet meer.

In het heden leven vergt oefening

Het lijkt misschien gemakkelijk om onszelf in onze werkelijkheid aanwezig te houden. Het vereist echter oefening. De reden is dat we gewend zijn om gedachten vrij spel te geven die geen deel uitmaken van onze werkelijkheid.

In het heden leven geeft ons de kans om uit de vele gebeurtenissen te leren die in ons dagelijks leven gebeuren. Je kan denken dat je wel voldoende aandacht schenkt aan je realiteit. Het enige wat je echter doet, is denken aan de gevolgen van je daden uit het verleden of aan hoe beangstigend de toekomst is.

“De meeste mensen zijn gevangenen die alleen maar aan de toekomst denken of in het verleden leven. Ze zijn niet in het heden, en het heden is waar alles begint.”

Carlos Santana

Het is oké dat een gebeurtenis uit het verleden je overstuur maakt. Waarom blijf je echter boos wegens iets dat niet langer bestaat? Blijf aanwezig en wees dankbaar voor je huidige werkelijkheid.

Het geheim van een gezonde geest en een gezond lichaam is in het heden leven in plaats van te klagen over het verleden of je zorgen te maken over de problemen die de toekomst met zich mee kan brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.