Je daden zeggen veel over je

Je daden zeggen veel over je

Laatste update: 21 oktober, 2017

Er zijn een hele hoop manieren waarop je kunt uiten wie je bent en hoe je je werkelijk voelt. Je kunt omschrijven wat je wilt of je kunt proberen om te verbergen hoe je je voelt, maar jouw daden zullen je verraden en de wereld laten zien wie je werkelijk bent. Iemands woorden en daden zeggen dan ook veel over hem, maar zijn daden zullen de doorslag geven.

Dikwijls gebruiken we woorden als een vermomming en hopen we, soms tevergeefs, dat dit de dingen waarvan we niet willen dat anderen ze zien zal verbergen. Andere keren, zijn we ons er niet eens van bewust dat onze woorden en daden elkaar tegenspreken.

We willen beslissingen het liefst snel kunnen nemen, sommige waarvan onbelangrijk en andere juist heel belangrijk. Soms komen de wegen die we kiezen overeen met wat we zeggen en denken, terwijl andere keren onze woorden en daden mijlenver uit elkaar liggen.

De verwarring van gemengde signalen

Wanneer jouw woorden en daden met elkaar op één lijn staan, bestaat er geen kans op verwarring. De verbale boodschap wordt versterkt door een consistente non-verbale boodschap. De communicatie is helder en de andere persoon kan jou makkelijk begrijpen.

Twijfels en verwarring doen zich voor wanneer jouw verbale boodschap één ding verkondigt en jouw non-verbale boodschap iets heel anders. Het is alsof je ja zegt met je mond en tegelijkertijd nee schudt met je hoofd. Deze tegenstelling zal degene die naar je luistert nerveus maken en veroorzaakt onzekerheid en gemengde gevoelens.

Een voorbeeld van gemengde signalen zou zijn wanneer je partner op vijandige toon tegen je zegt dat je ‘moet doen wat je wilt’. Verbaal zegt hij dat het hem niets kan schelen wat je besluit of dat hij het ermee eens zal zijn wat je ook kiest, terwijl hij non-verbaal zijn afwijzing en afkeuring duidelijk maakt.

Twee Mensen Zijn Het Niet Met Elkaar Eens, Hun Woorden En Daden Spreken Elkaar Tegen

Wanneer iemand gemengde boodschappen uitzendt, voelt de persoon die ze ontvangt zich in de val gelokt. Omdat de boodschap zo tegenstrijdig is, zal de ontvanger altijd ingaan tegen wat de andere persoon wilt, wat hij ook doet.

Wanneer woorden en daden elkaar tegenspreken

Wanneer woorden en daden elkaar tegenspreken, onthullen de daden de ware bedoelingen van de persoon. Richt je op wat de persoon doet en niet op wat hij zegt, omdat wat hij doet zijn beweegredenen veel beter zal omschrijven. Ook al zul je het met deze methode heus weleens mis hebben, zal je statistisch gezien veel vaker gelijk dan ongelijk hebben.

“Vertrouw niet op woorden, vertrouw op daden. Woorden kunnen liegen, maar daden niet.”

-Anoniem-

Twee Gezichten

Je kunt dit principe ook toepassen om jezelf beter te leren kennen. Als je een dilemma hebt of twijfelt over wat je echt wilt, kun je de acties die je tot nu toe hebt ondernomen, analyseren. Observatie is dan ook erg belangrijk, en het eerste dat een psycholoog tijdens zijn opleiding leert. Wees in dit geval je eigen psycholoog en observeer je eigen daden.

Wees je bewust van je daden

Om achter de ware bedoelingen van iemand anders te komen, richt je je op wat diegene doet. Hetzelfde geldt voor als je wilt weten wat je eigen beweegredenen zijn. Richt je zowel op wat je denkt als wat je doet.

Je bewust zijn van de beslissingen die je hebt genomen en de acties die je hebt ondernomen zal jouw kennis over jezelf vergroten. Weten wat je ware beweegredenen zijn zal je helpen om dilemma’s op te lossen en de juiste richting in te slaan gedurende tijden van crisis.

“Het geweten is het kompas van de mens.”

-Vincent van Gogh-

Meisje Geniet Van Zonsondergang

Kijk naar woorden en daden

Als we de boodschap die we met onze woorden overbrengen niet versterken met daden, zal het slechts een lege boodschap zijn. Simpelweg zeggen dat je ergens voor staat, de vind-ik-leuk-knop aanklikken op Facebook, of gewoon maar meegaan met wat de meerderheid vindt, is niet genoeg.

Wat je zegt moet hand in hand gaan met wat je doet. Wees consistent met je ideeën, handel overeenkomstig, en spreek jezelf niet tegen met je verbale en non-verbale boodschappen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de beslissingen die je neemt – of niet neemt – en verantwoordelijkheid voor ze te nemen. Nadenken over wat je zegt en doet zal je helpen om jezelf te situeren, om vraagtekens te zetten bij je eigen gedachten, en consistent te handelen zonder tegen jouw waarden in te gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van goede communicatie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het belang van goede communicatie

We lezen of horen vaak genoeg hoe belangrijk het is om een goede communicatie in stand te houden. maar hoe is onze eigen communicatie eigenlijk?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.