Het leven wacht niet op jou: leef dus in het hier en nu!

Het leven wacht niet op jou: leef dus in het hier en nu!
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 maart, 2023

Het leven wacht niet op jou. In de agenda van het leven ligt niet alles vast. Want het leven overkomt jou op dit moment: in het hier en nu. Dingen gebeuren nu. Kansen komen op je weg, alsof ze treinen zijn die in het station toekomen. Maar let op! Misschien stoppen ze daar nooit meer! Stel dus het geluk dat je vandaag verdient, niet uit tot morgen. We moeten leren te leven in het hier en nu.

Deze boodschap is inspirerend en succesvol. Het bevat een nuancering waaraan we misschien eerder niet gedacht hebben. De meesten van ons weten dat de beste kansen zich nu voordoen. Maar we zien ze niet altijd. Of wat zelfs nog erger is, we voelen ons niet klaar voor deze kansen. Want we missen moed, de moed om die lijn van angst over te steken.

“Nu: een vreemd woord om een hele wereld en een heel leven uit te drukken.”

-Ernest Hemingway-

 Share

Open deuren

Wat is dus de reden voor deze besluiteloosheid of de “blindheid” voor de deuren die zich elke dag voor ons openen? Het antwoord ligt in onze nalatenschap, in hoe we grootgebracht zijn, en in de visie die we aangeleerd hebben. Bijna sinds onze kindertijd hebben mensen ons er op die manier van overtuigd dat er ergens een plaats op ons wacht waar we gelukkig zullen zijn. Ze vertellen ons dat er een dag zal komen waarop we dat doel zullen verwezenlijken waarnaar we zo verlangd hebben. Dit zal te danken zijn aan onze inspanningen, ons vertrouwen en ons verlangen om uit te munten.

Dit kan misschien voor sommige mensen waar zijn. Maar als er één ding is dat kenmerkend is voor de wereld rond ons, dan is het onzekerheid. Soms krijgen de mensen die zich het meest inspannen, niet altijd wat ze willen. De personen die het meest streven naar “zaaien,” zijn vaak de mensen die uiteindelijk het minst oogsten. In de praktijk brengen velen van ons de helft van ons leven door met het wachten op “iets” dat nooit zal gebeuren. Op die manier “verkleinen” we onze hoop en verwachtingen terwijl we eeuwig op de antwoorden op onze dromen wachten.

Laten we dus het lef hebben om een nieuwe strategie toe te passen. Laten we ophouden met ons op de toekomst te richten. We kunnen leren om een beetje meer in het hier en nu te leven. Investeren in een hier en nu dat vol kwaliteiten zit, kan door onze ogen, onze geest en ons hart te openen en gewoon te ontvangen wat we nodig hebben.

Waardeer het hier en nu en investeer in gelukkig te zijn

Veel mensen vinden dat je vasthouden aan wat in het hier en nu gebeurt, een onverantwoordelijk manier van leven is. Om die vraag te beantwoorden moeten we begrijpen dat in het hier en nu leven niet betekent dat we een gemakzuchtige kijk op het leven aannemen. In die visie zouden we alleen maar in staat zijn van het moment te genieten alsof er geen morgen is. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Door het leven ten volle in het heden te leven investeren we ook in de toekomst.

Paul Auster heeft het goed uitgedrukt. Hij zei dat mensen moeten leren om in het hier en nu te leven. Want “het maakt niet uit wie je gisteren was, als je duidelijk bent over wie je nu bent.” Dit is de sleutel: weten wie we vandaag zijn, herinneren waar we zijn, wat we nodig hebben en waar we naartoe willen. Dagelijks behandelen psychologen in hun praktijk een veel voorkomend type patiënt. Het zijn de mensen die “losgekoppeld” zijn van zichzelf en van het hier en nu.

De “bedreigingen” onder ogen zien

We hebben soms te maken met een moeilijk gevoel of met een ingewikkelde of problematische situatie. Er zijn veel mensen die deze gebeurtenissen gewoon interpreteren als “bedreigingen.” Wanneer ze die situaties op die manier benoemd hebben, kiezen ze dan om de andere kant op te kijken. Ze troosten zichzelf door te zeggen “morgen is een andere dag,” “morgen zal ik mij beter voelen” of “de tijd heelt alles.”

Dit is een heel beperkende houding. Want het enige wat ze doen, is voor zichzelf de conflicten en de frustraties opstapelen. Het is net alsof iemand voortdurend zware gewichten op hun schouders drukt. Ze ontwijken alle verantwoordelijkheid die ze voor zichzelf zouden moeten hebben. Bovendien beseffen ze niet dat iedereen die in het hier en nu aandacht schenkt aan zijn emoties, op een intelligente manier in zijn geluk investeert.

“Sommigen zijn bereid alles te doen… behalve in het hier en nu leven.”

-John Lennon-

 Share

Train je geest om in het hier en nu te leven

Onze geest is soms net een overactief kind dat tijdens een reis in de auto zit. Hij heeft een speeltje nodig, iets te doen, iets om naar te kijken, om over na te denken, om  af te dwalen, om zich zorgen over te maken en er zelfs door geobsedeerd te raken. Onze gedachten houden nooit op. De meeste van onze gedachten zijn gericht op de onmiddellijke toekomst. We zijn net als dat kleintje dat in de auto de beruchte vraag stelt “Zijn we er bijna?”

We vergeten dat het leven geen bestemming is. Het is een reis. Er zijn momenten en ervaringen om in het hier en nu van te genieten die ons vaak ontsnappen. Er is één manier om je benadering te verbeteren, om de auto een beetje te vertragen en een beetje meer van het uitzicht te genieten. Je kan dit doen door mindfulness te beoefenen. Om dit doel te bereiken moeten we onze geest trainen door middel van de gepaste strategieën. Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Beoefen mindfulness en waardeer het hier en nu

  • Gebruik elke dag de volgende uitspraak: leven is het beste doen wat we kunnen met wat we op elk gegeven moment hebben.
  • Een rustige geest is synoniem voor een helderder leven. Om deze toestand van innerlijk evenwicht te bereiken kan het nuttig zijn om meditatie, yoga of diepe ademhaling te beoefenen.
  • Stel de zorgen die je vandaag hebt, niet uit tot morgen. We moeten elke ingewikkelde emotie, angstgevoel of probleem oplossen wanneer we ze voelen.
  • Werk aan je focus, schenk aandacht aan alles wat je doet, aan wat jou op precies dit moment omringt. Vermijd multitasking.
  • Ga elke dag minstens een half uur wandelen in een mooie omgeving.
  • Beoefen dankbaarheid. Waardeer alles wat je hebt en alles rond jou.
  • Leer beter te luisteren.
  • Eet zonder je te haasten. Geniet van elke hap en van elke smaak.
  • Deel kwaliteitsvolle tijd met de mensen van wie je houdt.
  • Doe hobby’s die je interessant vindt en die jouw creativiteit aanwakkeren.

Leren leven in het hier en nu vereist eerst en vooral een sterke wil. Ten tweede heb je het verlangen nodig om elke dag eraan te werken. Niemand kan zijn focus van de ene op de andere week veranderen. Maar wanneer we ons best doen, dan zullen we steeds meer waarderen wat echt bestaat: wat we kunnen aanraken, voelen en van genieten, het hier en nu.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.