Moed is hoop zien in de duisternis

Moed is hoop zien in de duisternis
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

De meeste belangrijke, verbazingwekkende dingen die in de wereld zijn gebeurd, zijn bereikt door mensen die de moed hadden om te blijven proberen toen andere mensen dachten dat er geen hoop meer was. Moed is dan ook ontzettend belangrijk.

Dapperheid en geloof hebben deze mensen vertrouwen en zekerheid gegeven, waardoor ze nog vastberadener waren om hun doelen te bereiken.

Je verlangens kunnen alleen werkelijkheid worden als je dapper genoeg bent om ze na te streven. Er zullen duizenden obstakels zijn, ongeacht welk pad je kiest, maar dat is geen reden om op te geven.

De toekomst is van hen die de moed hebben om in zichzelf te geloven, maar die ook het vertrouwen in anderen niet verliezen. Voor deze mensen wint moed over angst, en dus springen ze ondanks de risico’s in het onbekende.

Winston Churchill zei ooit eens: “moed wordt terecht gewaardeerd als de eerste menselijke kwaliteit, omdat het is de kwaliteit die alle andere garandeert.”

Vrouw met balonnen

Zonder moed is er geen toekomst. Je kunt niet gewoon doorgaan met het uitstellen van dingen. De hoop die je vindt in de strijd laat zien dat crisis kan wachten, maar het leven niet.

Kies ervoor om je eigen weg te bewandelen en wees niet bang voor de kritiek van anderen. Laat je vooral niet verlamd raken door je eigen zelfkritiek.

Geluk komt voort uit vrijheid en vrijheid komt voort uit moed

Niemand kan volledig gelukkig zijn als hij niet helemaal vrij is. Echte vrijheid leeft in de geest, en je kunt alleen vrij zijn als je dapper genoeg bent om te kiezen om te zijn.

Het verschil tussen vrijheid en afhankelijkheid is niet de afwezigheid van angst of het bestaan van vertrouwen, maar de moed om onafhankelijk te handelen.

We gaan allemaal door het leven terwijl we dingen willen. Zoals Paulo Coelho ooit zei, “er is geen verlangen zonder de mogelijkheid om het waar te maken”. Als we onze verlangens werkelijkheid maken, dan hebben we vrijheid.

Moed is jezelf bevrijden uit de ketenen van anderen

Er is geen eenvoudige weg naar vrijheid. In feite gaan de meeste mensen door diepe dalen voor ze de top van de berg van hun verlangens bereiken.

Maar vergeet niet, succes is niet definitief en falen is niet fataal. De manier waarop je je problemen bekijkt zal worden bepaald door hoeveel moed je nodig hebt om door te gaan.

Wanneer we vrijheid willen, ontdekken we dat het geheel afhankelijk is van hoe dapper we zijn.

Moed is wat echte leiders vormt

Moed is een kenmerk dat een ware leider onderscheidt, mede omdat zijn woorden en daden altijd zichtbaar zijn.

In feite is moed absoluut onmisbaar als we succesvol, gelukkig en gemotiveerd willen zijn. Leiders zijn niet dapperder dan normale mensen, maar ze zijn vijf minuten langer dapper.

Moed is een vaardigheid, wat betekent dat het geleerd kan worden. Leiderschap vereist dat je het hebt, want leiders moeten dapper genoeg zijn om beslissingen te nemen, zelfs als ze onpopulair zijn.

Wanneer je jezelf in een positie van verantwoordelijkheid of leiderschap bevindt, is het essentieel dat je gelooft in je eigen capaciteiten, zodat anderen dat ook doen.

Om je leven te veranderen, moet je leren hoe je jezelf kunt leiden. Om jezelf te leiden, moet je dapper genoeg zijn om jezelf te accepteren. Je kunt je in geen enkele situatie comfortabel voelen als je niet over je eigen goedkeuring beschikt.

Kat ziet leeuw in spiegel

Een bijzonder citaat van Richard Hamming vat perfect de kracht van moed in ons leven samen: “Als je eenmaal je moed hebt opgewekt en gelooft dat je belangrijke problemen kunt oplossen, dan kan dat.” Als je niet denkt dat je dat kunt, dan sluit je alle mogelijkheden uit.

Fysieke dapperheid is een diereninstinct; morele dapperheid is veel hoger en ware moed.”

-Wendell Phillips-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.