Hoop kan licht in je leven brengen

Hoop kan licht in je leven brengen

Laatste update: 04 juli, 2017

Energie is de drijfveer van het leven, en er bestaat geen betere brandstof dan hoop om invloed op je handelingen uit te oefenen. Hoop heeft ons allemaal begeleid, al vanaf dat we jong waren en ons bewust werden van de kleine dingen in het leven, hoop zet ons ertoe aan om de grenzen die we dachten te hebben te overschrijden.

Daarom kunnen we ook onmogelijk zonder deze hoop, die zichzelf constant hernieuwt en ons in de richting van onze dromen stuurt. Als je actrice wilt worden, een kindje wilt adopteren, een eigen zaak wilt beginnen; het maakt niet uit wat het is, probeer het gewoon. Wie zegt dat dit niet kan? Hoop zal je dichter bij de beloning brengen, en het kan je zelfs laten zien dat je meer dan in staat bent om de dingen te bereiken die je wilt bereiken.

“Hey. Laat nooit iemand tegen je zeggen dat… je iets niet kunt. Zelfs mij niet. Oke? Jij hebt een droom, jij moet deze beschermen. Mensen die zelf iets niet kunnen, willen tegen jou zeggen dat jij ‘t niet kunt. Als je iets wilt, ga er dan achteraan. Punt.”

-The Pursuit of Happyness (film)-

Ervaar hoop alsof je het nog nooit eerder hebt gevoeld, proef het alsof dit de eerste keer is dat je ooit iets geproefd hebt, geniet ervan alsof het alleen voor jouw plezier bedoeld is, en voel je compleet. Laat het nooit uitsterven, het zal namelijk het felste licht zijn dat je ooit zult hebben.

De twee kanten van hoop

Hopen is volledig irrationeel, vandaar ook dat de adrenaline die het opwekt tegelijkertijd gepaard gaat met gevaar. Met name doordat, wanneer je verwachtingen niet waar worden gemaakt, je het gevoel zal hebben alsof je gefaald hebt. Dit is precies hetgeen het idee dat sommige mensen ‘gek’ zijn versterkt; mensen die het grootste gedeelte van hun leven door het leven gaan met hun hoofd hoog in de wolken, en voor wie de smak wanneer ze vallen vrijwel altijd een stuk pijnlijker is.

Vroeg of laat maken we zelf ook een periode door waarin een persoonlijke fantasie ons overneemt, waarin hoop onze geest binnendringt en ervoor zorgt dat we niet helder kunnen nadenken. We handelen vanuit het hart, op zo een manier dat de kans om mis of raak te schieten even groot is. Dat is het probleem met de andere kant van hoop: onze rede verliest de controle over onze handelingen.

Hoop

Het is mijn grootste hoop om te blijven hopen

Los gezien van het negatieve aspect, zouden we onmogelijk uit bed kunnen komen in de ochtend als we over geen enkele hoop zouden beschikken om de dag mee te confronteren. Je lichaam heeft deze positiviteit en mentale kracht nodig om overeind te kunnen blijven staan en jouw doelen te bereiken.

“Er is één ding dat alles doet stralen. En dat is het idee dat er iets voor ons in het verschiet ligt.”

-G. K. Chesterton-

Hoop is niet alleen voor de zotten. Zonder hoop, zouden we eigenlijk helemaal niet leven. Dit zul je merken wanneer jou iets slechts overkomt en je tegen jezelf zegt ‘ik moet mijn hoop weer zien te herpakken’. Je kunt niets goed volbrengen als je de drang niet hebt om het af te maken. Relaties zouden absoluut niet werken zonder hoop. Je zou geen enkele uitdaging kunnen overwinnen als je niet oprecht gemotiveerd was om dit te doen.

Hoop

Dit is de eigenlijke reden waarom we onszelf geen hoop kunnen ontzeggen. Een toekomst vol hoop is nog altijd geheel onzeker, toch is hoop de energie die ons vooruitduwt in de richting van deze toekomst. Zonder hoop, is de toekomst gewoon een onbepaald heden, een afgematte weg, een kring van tegenslag die je niet onder ogen wilt komen.

Je bent de hoop verloren, hoe krijg je het nu weer terug?

Helaas, kan er soms het een en ander gebeuren waardoor we zo hard tegen de grond worden geslagen dat we totaal geen zin meer hebben om ook maar iets te doen. Wanneer dit gebeurt schreeuwt je geest om hulp en vraagt hij je om nog een kans. Hoe kun je je geest nog een kans geven? Wij geven je een paar tips:

  • Houd een routine aan en stel prioriteiten. Het is absoluut niet makkelijk om de motivatie om nieuwe ervaringen op te doen te hervinden, vooral niet als je leven voorheen volledig overhoop lag. Daarom kan het dus ook heel behulpzaam zijn om even wat tijd te nemen om na te denken over welke dingen belangrijk voor je zijn, en welke dingen meer naar de achtergrond zouden moeten worden geduwd.
  • Raadpleeg als het nodig is een specialist. Soms is de teleurstelling zo groot dat je onmogelijk op eigen houtje uit die put kunt komen. In dit soort gevallen kan het behulpzaam zijn om te steunen op de mensen die van je houden en je een beter gevoel kunnen geven.

“De afscheiding tussen het verleden, het heden en de toekomst is slechts een illusie, hoewel wel een overtuigende illusie.”

-Albert Einstein-

Hoop
  • Ga op zoek naar bezigheden waar je van geniet. Je kunt je tijd werkelijk op miljoenen manieren besteden, en je zult een stuk gelukkiger zijn als je dingen doet die je leuk vindt. Houd je geest bezig met iets dat vervulling kan brengen, en ontdek nieuwe activiteiten, aangezien er vast wel iets tussen zit dat meer bij jou past.
  • Stel kortetermijndoelen. Plannen en dromen worden stap voor stap, beetje bij beetje, volbracht. Vrijwel niemand heeft ooit iets dat hij zeer graag wilde hebben bereikt in slechts één stap. Mensen die erin slagen om hun dromen waar te maken, gaan gestaag op hun doelen af en genieten van de beloningen van de kleine doelen die ze onderweg bereiken. Door dit zelf ook te doen, zal je zelfvertrouwen toenemen en zul je groeien als persoon.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.