Ik zal nooit te moe zijn om te dromen

Ik zal nooit te moe zijn om te dromen

Laatste update: 24 december, 2016

Het vereist veel inspanning en hard werk om het leven te leiden dat je wilt, dus blijf dromen en geef jezelf niet op. Je zult altijd onvoorziene uitdagingen tegenkomen. En soms zullen mensen van wie je dacht dat ze bereid waren je te helpen je simpelweg de rug toekeren, jou achterlatend met het gevoel alsof je geen energie meer overhebt om door te blijven gaan.

Ondanks dit alles, heb ik besloten dat ik niet te moe zal zijn om te dromen, zelfs al maak ik fouten. Het is niet dat ik verwacht dat de reis makkelijker wordt simpelweg door dit te zeggen. Wat ik wel geloof, is dat ik door dit besluit te nemen een verbintenis met mezelf aanga. Een verbintenis met de persoon die ik ben, met het meisje dat ik ooit was en de persoon die ik zal zijn in de toekomst.

Waarom dromen in deze ingewikkelde wereld?

Het eerste wat ik hoor wanneer ik over mijn dromen praat, is dat ze geweldig zijn, maar te idealistisch. Het lijkt alsof de wereld je alleen laat dromen wat anderen willen dat je droomt en dat als je met de traditie breekt, ze naar je kijken alsof je gek bent.

We leren kinderen dat ze moeten dromen van een conventioneel leven: een baan die eten op tafel brengt, trouwen, kinderen, pensioen… Ik droom liever van een leven dat op elk moment gevuld is, dat begint met een carrière waar ik werkelijk gepassioneerd over ben en dat eindigt op oude leeftijd, vol gelach en gelukkige herinneringen.

Hoe sterk daag jij jezelf uit wanneer je droomt? Stel je doelen voor jezelf die jou werkelijk inspireren of ben je op zoek naar dezelfde dingen als ieder ander? Beide opties zijn prima, zolang je het besluit maar vastberaden neemt. Het is veel makkelijker om met de stroming mee te varen en kritiek te vermijden, maar als je het mij vraagt is dit een oneerlijke verspilling van menselijk potentieel. We moeten dromen om de wereld een gelukkigere plek te maken.

Wind

Dromen om nieuwe mogelijkheden te vinden

Is het je weleens overkomen dat precies op het moment dat je ergens aan dacht, zich een verwante mogelijkheid voordeed? Misschien dacht je bijvoorbeeld aan hoe je toch echt toe bent aan vakantie en vond je vervolgens enkele dagen later een goed aanbod voor een hotel, precies in de plaats waar je aan dacht.

Dit hoeft geen toeval te zijn. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat wanneer je jezelf toestaat om te dromen, je jezelf geestelijk openstelt voor nieuwe mogelijkheden. Hierdoor kun je dingen zien die normaal gesproken onopgemerkt aan je voorbijgaan. Dit is de magie van het dromen. Hoe meer je jezelf toestemming geeft om verder te gaan, hoe meer mogelijkheden je zult vinden. En het is nog altijd jouw beslissing of je de kans grijpt of voorbij laat gaan.

Ik denk dat dromen de moeite waard zijn, zelfs al kies je ervoor om de kansen die zich voordoen niet te grijpen. Uiteindelijk draait het allemaal om jouw eigen bestaan en wat je hiermee doet en weten dat je het voor het kiezen hebt geeft je veel meer vrijheid dan je denkt.

Dromen geeft je leven meer betekenis

Het grootste voordeel van dromen is volgens mij dat het me in staat stelt om ten volle te leven. Dromen opent de deuren naar nieuwe ervaringen, maar het dwingt je ook om actie te ondernemen. Inderdaad, bepaalde mensen die niets anders doen dan dromen, doen uiteindelijk ook niets nieuws. Ik noem ze dromers met potentie.

Dit zijn we allemaal weleens geweest. Misschien ben jij er op dit moment één en dat is prima. Het betekent dat je veel plekken hebt waar je naartoe kunt gaan en veel dingen die je kunt proberen.

Hart

Dromers passen zich niet aan aan de verbeelding van anderen en ook niet aan hoe anderen dingen doen. Ik hou van ze omdat ze risico’s nemen en vollediger leven. Het beste aan dromers is dat ze de wereld om hen heen creëren, beïnvloeden en veranderen.

Droom om balans te vinden

In het leven maken we tijden mee waarin het al moeilijk is om ‘s ochtends op te staan. Dit zou zo kunnen zijn vanwege sociale druk, negatieve emoties of simpelweg omdat je de zin voor wat je aan het doen bent verloren hebt. Wanneer dit gebeurt, heb je wel meer dan alleen een sterke wil nodig om vooruit te blijven bewegen.

Ik heb besloten dat ik in deze moeilijke tijden ga dromen. Ik zal niet vergeten wat ik verloren heb, ik zal analyseren wat ik nodig heb en ik zal dromen van een veelbelovendere toekomst. Ik heb ontdekt dat dromen een uitstekende manier is om optimistisch te blijven wanneer het optimisme dreigt te verdwijnen. En jij? Zal jij ervoor kiezen om te dromen, ook al maak je fouten. Of blijf je liever gefixeerd op de realiteit?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.