De geweldige voordelen van lucide dromen

De geweldige voordelen van lucide dromen

Laatste update: 22 oktober, 2016

Lucide dromen zijn dromen die we ervaren wanneer we liggen te slapen, maar ons tegelijkertijd bewust zijn van het gegeven dat we aan het dromen zijn.

Lucide dromen komen doorgaans vaker voor bij mensen tussen de tien en negentien jaar oud en komen steeds minder vaak voor naarmate we ouder worden. Volwassenen maken dit soort dromen zelfs bijna nooit mee.

“Dromen is noodzakelijk, zelfs wanneer de droom de realiteit gaat overstijgt.”

-Ayrton Senna-

Bewust in je dromen

Heb je weleens meegemaakt dat je lag te dromen, terwijl je tijdens je droom wist dat eigenlijk niks in je droom echt was? Tijdens je eigen droom bewust zijn van het feit dat je ligt te dromen is een fenomeen dat ‘lucide dromen’ genoemd wordt.

Er bestaan twee verschillende niveau’s waarop een lucide droom kan worden ervaren. Op het eerste niveau weet je dat je aan het dromen bent, maar ben je niet in staat om te herkennen wat er gebeurt. Op het tweede niveau ben je je volledig bewust van je droom, zelfs in zoverre dat je je droom kunt sturen.

Jezelf bewust zijn van je eigen dromen kan veel voordelen bieden en kan jou zelfs helpen in je echte leven.

Dromen kunnen helpen om je dagelijkse problemen op te lossen

Veel van onze dagelijkse problemen zien we terug in onze dromen. Ze kwellen ons en herinneren ons aan situaties die we het liefst willen vergeten. Wat we echter niet weten, is dat onze dromen over deze problemen ons kunnen helpen om de beste oplossing te vinden.

 

Nadenken

Lucide dromen kunnen ons in staat stellen om de problemen waar we in ons dagelijkse leven mee geconfronteerd worden te verwerken. Ze kunnen ons helpen om na te denken over hoe we deze problemen het beste kunnen benaderen en wat we willen bereiken door deze problemen op te lossen.

In dit geval kunnen lucide dromen een onmisbaar middel worden dat we kunnen gebruiken om de juiste weg te kiezen richting de oplossing voor onze problemen. Hoe doen deze dromen dit dan?

“Kijk naar de oplossing, niet het probleem.”

-Donald Trump-

Lucide dromen stimuleren onze verbeeldingskracht. Onze geest wordt actiever en is daardoor in staat oplossingen te vinden voor een breed scala aan problemen die voorheen nog hopeloos leken. Ook kan worden gezegd dat dit soort dromen in staat zijn om iemand’s positiviteit te vergroten. Dit komt doordat ze ervoor zorgen dat we het licht zien in de duisternis van onze problemen en spanningen.

Verbeter je zelfverzekerdheid

Zoals we eerder ook al aangaven, kunnen lucide dromen helpen om problemen op te lossen en ervoor zorgen dat je veel steviger in je schoenen staat. Dit zal een verscheidenheid aan positieve gevolgen teweeg brengen:

  • Beter concentratievermogen
  • Sterker en duidelijker geheugen
  • Gestimuleerde creativiteit
  • Behulpzaam bij het tegengaan van stress en angst

Al deze positieve gevolgen zullen je helpen om de doelen die je voor jezelf gesteld hebt te bereiken. Ze kunnen ervoor zorgen dat je gelukkiger bent met jezelf, omdat je in staat bent geweest om je doelen te bereiken en conflicten op te lossen.

Dankzij deze dromen zullen je professionele en creative vaardigheden verbeteren. Ze zullen je helpen om stress en angst, emoties die soms overweldigend kunnen worden, te verminderen.

Als je regelmatig lucide dromen hebt, dan zul je je zeker kunnen identificeren met mensen die altijd vol energie opstaan en ’s ochtends tevreden met hun leven uit hun slaap ontwaken.

Dromen zorgen ervoor dat je beter slaapt en je angsten kunt overwinnen

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, kunnen lucide dromen er juist voor zorgen dat je slaapkwaliteit verbetert. Dit komt doordat je meer ontspannen bent wanneer je dit soort dromen hebt.

Doordat we in onze dromen op onze problemen kunnen reflecteren en op zoek kunnen gaan naar een oplossing, kunnen lucide dromen ons uiteindelijk helpen om ’s nachts dieper te slapen.

Bovendien voelen we ons ook beter wanneer we wakker worden nadat we de hele nacht goed hebben geslapen. We zijn in staat om volledig te profiteren van de tijd waarin we kunnen slapen.

Uitgerust Opstaan

Maar hoe zit het dan met onze angsten? Er zijn genoeg situaties die ons angst bezorgen, of het nu gaat om fobieën, traumatische gebeurtenissen of omstandigheden die buiten onze controle zijn. Lucide dromen kunnen ook helpen om veel van deze dingen op te lossen.

Lucide dromen kunnen ons helpen om onze angsten te confronteren en op te lossen

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een lucide droom hebt waarin iemand jou achterna zit en probeert aan te vallen. Dit kan een droom zijn die alsmaar terugkeert en een weerspiegeling is van een onzeker gevoel. Wat kunnen we bereiken door alsmaar opnieuw deze droom te hebben?

Aangezien het mogelijk is om lucide dromen zelf in te delen en te sturen, kunnen we ervoor kiezen om de persoon die ons achterna zit een gezicht te geven en te bepalen dat we in staat zijn om hem te pakken te krijgen. Door dit te doen, overwinnen we de angst waar deze persoon voor staat. Door een persoonlijke angst te overwinnen in onze dromen zullen we beter in staat zijn om ook een werkelijke onzekerheid die we ervaren in ons echte leven te overwinnen.

Dit zijn slechts een paar van de voordelen die lucide dromen kunnen bieden. Gefeliciteerd dus, als jij je regelmatig bewust bent van je dromen! In dit geval help je jezelf om een gelukkiger en bevredigender leven op te bouwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.