Geluk: een weg die je bewandelt

september 7, 2016

Geluk is iets waar we allemaal naar op zoek zijn. Dat gevoel van volledige tevredenheid, van volledige genoegzaamheid dat zo moeilijk te beschrijven is, het is dat gevoel van vrede waarin alles perfect is…

Dingen zoals onze routine, dagelijkse lasten, werk of een gebrek aan vrije dagen kunnen ons echter zeer zware en stressvolle gevoelens bezorgen die moeilijk te overwinnen zijn. Bovendien kan dit alles bovenop de problemen waar het leven ons onverwacht mee confronteert ons veranderen in akelige, boze en verbitterde mensen. Dus, wat kunnen we hieraan doen?

Het geluk vinden zou altijd je prioriteit moeten zijn. Als je niet gelukkig bent, verander dit dan! Verander alles wat je een ellendig gevoel bezorgt.

Het veranderen en aanpassen van je leven om geluk er een plekje in te geven kan vanwege vele redenen moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Dit artikel zal je echter helpen om het geluk te vinden in de kleine dingen die je kunt doen. Er ligt een pad voor je dat naar het geluk kan leiden. Misschien ben je er al voorbijgelopen, misschien heb je het genegeerd of weet je niet hoe en waar je het kunt vinden. Dit artikel zal je helpen. Het geluk wacht op je.

Heel jezelf en vergeef het verleden

Spiegelbeeld

We hebben allemaal verdrietige herinneringen aan het verleden. Het zijn momenten waarop we iets moeilijks hebben meegemaakt, maar ook momenten die ons iets geleerd hebben. Wie heeft er nu geen verdrietige momenten gehad in zijn leven? Grijp ze vast, negeer ze niet! Begin ervan te genezen. Het belangrijkste is dat je vergeeft, niet alleen anderen, maar ook jezelf.

Misschien heb je frustratie, onbegrip of onvermijdelijke tragedies meegemaakt. We moeten allemaal door perioden van verdriet en negativiteit heen. Vergeef anderen en vergeef jezelf voor deze momenten. Als je ergens zelf verantwoordelijk voor was, vergeef jezelf dan; het is voorbij. Nu is het moment om dingen te veranderen, om verder te gaan en om niet opnieuw dezelfde fouten te maken.

Heel je herinneringen en houd je blik gericht op de toekomst. Je weet heel goed dat leren van je fouten je een beter persoon zal kunnen maken. Het zal je dichterbij het geluk brengen waar je naar verlangt. Wees niet wraakzuchtig en raak niet verbitterd door dingen die in het verleden zijn gebeurd.

Wat belangrijk is, is het heden; de mogelijkheid om te veranderen ligt in jouw handen. Straf jezelf niet en denk niet aan het verleden. De dag van vandaag, die is belangrijk.

Geniet en vind het geluk in alles wat je hebt

Genieten

We verlangen vaak naar datgene dat we, onbewust, al hebben. Dit is niet per se iets slechts. Het is goed om een positief beeld van de toekomst te hebben en om te willen blijven groeien en geweldige dingen te willen bereiken. Maar hoe zit het met wat je nu al hebt? Dat geïdealiseerde beeld van de toekomst kan het heden doen vertroebelen. Misschien wil je op een dag in het huis van je dromen wonen of veel geld verdienen. Misschien wil je je zielsverwant ontmoeten.

Terwijl je over al deze dingen droomt, realiseer je je niet dat je door je dusdanig te richten op wat je wilt, vergeet wat je al hebt. Het is goed om doelen voor jezelf te stellen, maar je moet voorbereid zijn op en bewust zijn van de mogelijkheid dat je ze misschien nooit zult verwezenlijken. En ook al zou dit zo zijn, het is niet erg!

Wees nederig; kijk om je heen. Geniet van je vrienden, je spullen. Geniet van alles dat je nu kunt doen. Geluk komt niet altijd met dat waar je naar verlangt. De maatschappij kan je soms doen geloven dat het hebben van meer spullen of meer geld de enige manier is waarop je jezelf gelukkiger kunt maken. Trap niet in die val. Het geluk zal met jou zijn zolang als jij dat wilt.

Het geluk begeeft zich in jou; je zult het niet vinden in dat wat je wilt.

Waardeer jezelf en verwezenlijk je dromen

Dromen

Zoals we al eerder zeiden, geloven we vaak dat het geluk niet een deel van ons is, maar iets dat we kunnen krijgen. Ten eerste is het belangrijk dat je jezelf op waarde leert te schatten. Geloof je werkelijk dat je ergens van kunt genieten als je niet van jezelf geniet? Denk erover na. Het is hetzelfde als het idee dat je eerst van jezelf moet houden om van een ander te kunnen houden. Hoe kun je iets doen wat je niet begrijpt?

Leer jezelf te respecteren en om in jezelf en je geluk te geloven. Leer om jezelf de waarde toe te kennen die je verdient en om je verwachtingen en dromen te waarderen. Hoe zit het bijvoorbeeld met die reis die je wilde maken? Of die taal die je wilde leren? Hoe zit het met die vriend waarvan je zei dat je hem zou bezoeken?

Om gelukkig te zijn, zou je per direct moeten beginnen met leren je dromen te verwezenlijken. Stel dingen nooit meer uit, want voor je het weet is er weer een maand voorbij en vervolgens een jaar. Als je iets wilt doen, doe het dan! We leven maar één keer. Ga je er echt op wachten het geluk te kunnen vinden?

Wacht niet langer met het bewandelen van het pad dat leidt tot jouw geluk. De keuze om er vandaag nog mee te beginnen, huist in jou op dit moment. Verlies niet nog meer tijd. Ga datgene doen wat je in je leven wil doen. Nu is het moment om te genieten en altijd met een heldere geest. Wat in ieder geval met zekerheid kan worden gezegd, is dat je geen seconde spijt zult hebben van dat waanzinnige moment waarop je besluit al je geld in te zetten op je dromen.

–Afbeeldingen met dank aan Mariana Kalacheva and Pascal Campion–