5 tips om te leren lachen om jezelf

5 tips om te leren lachen om jezelf

Laatste update: 23 februari, 2018

Leren lachen om jezelf is de eenvoudigste weg naar innerlijke vrede. Het helpt ons tevens veerkrachtiger en vriendelijker te zijn. Maar het is niet zo makkelijk als het lijkt, noch is het een vermogen dat we van de ene dag op de andere kunnen ontwikkelen. Alleen de meest ontwikkelde of gelukkige mensen slagen erin om het werkelijk te bereiken.

Om te leren lachen om jezelf, moet je een goed ontwikkeld gevoel van zelfbewustzijn hebben. Maar nog belangrijker is een hoge mate van zelfacceptatie. Als we het geluk hebben dat we zijn opgegroeid in een omgeving die deze vaardigheden stimuleert, geweldig! Zo niet, dan moeten we er elke dag aan werken om ze te verwerven of ontwikkelen.

We leven in een samenleving waarin iedereen iedereen beoordeelt. En vaak genoeg ontbreekt het ons hierbij volledig aan enige tact. Dit type omgeving is het product van onze collectieve onzekerheid.

Niettemin zijn veel mensen bang voor deze oordelen en meningen van anderen. Leren lachen om jezelf is een manier om hiervan los te breken. Hoe je dat doet? Hier zijn enkele tips.

“Gelukkig zijn zij die weten hoe ze om zichzelf moeten lachen, omdat zij altijd plezier zullen hebben.”

-Saint Thomas More

1. Zoeken naar het evenwicht tussen wie we zijn en wie we willen zijn

Wie we zijn is één ding, en wie we graag zouden willen zijn is weer een ander ding. Het lijkt vrij duidelijk, maar soms is het niet zo eenvoudig als het lijkt. We verwarren de twee vaak genoeg. Dit gebeurt vooral als ons een zeer rigide idee is ingeprent van wie we ‘zouden moeten zijn’.

Het kan zo namelijk moeilijk worden om onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en de verwachtingen die ons vormen. Wanneer dit gebeurt, is het alsof je voortdurend tekortschiet.

Een ketting met daaraan een smiley: je moet leren lachen om jezelf

Dit ‘willen zijn’ en ‘zouden moeten zijn’ kan je ervan weerhouden te waarderen wie je werkelijk bent. Stel dat je kort bent. Je hebt zoveel moppen en negatieve berichten gehoord over korte mensen dat je uiteindelijk je lengte veracht.

Je voelt je geïntimideerd door lange mensen en doet angstaanjagend hoge hakken aan om je bouw te verbergen. Je voordeel doen met je lengte komt niet eens in je op. Laat staan dat je kunt lachen om je lengte op het moment dat je ergens niet bijkunt zelfs al sta je op het puntje van je tenen…

2. Ontwikkel zelfzuchtige intelligentie

Om te leren lachen om jezelf, moet je het narcisme afwijzen en een gezond eigenbelang laten zien. Narcisme heeft te maken met een gevoel van persoonlijke trots. Gezond eigenbelang daarentegen gaat erom dat we proberen het goede en het heilzame voor onszelf te vinden voordat we het voor anderen zoeken.

Als je veel persoonlijke trots voelt, is het moeilijk om om jezelf te lachen. In deze gevallen willen we de beste, de mooiste, de meest intelligente zijn. Maar omdat dit onmogelijke verlangens zijn, produceren ze alleen maar frustratie.

Als we daarentegen situaties op een zelfzuchtige manier analyseren, kunnen we onszelf als onvolledige mensen accepteren. We erkennen dat we boven alles trouw moeten zijn aan onszelf.

Op deze manier is het veel gemakkelijker om te lachen om onze fouten en mislukkingen zonder na te denken over hoe anderen ons zien. Even voor de duidelijkheid, we hebben het over gezonde zelfzuchtigheid.

3. Beoordeel jezelf met vriendelijkheid, zodat je kunt lachen om jezelf

Soms zijn we onze eigen strengste critici. We zijn genadeloos in ons oordeel over onszelf. We accepteren onze fouten niet en straffen onszelf ervoor. Zo vaak eisen we veel meer van onszelf dan we kunnen geven.

Innerlijke tuin

Als je om jezelf wilt leren lachen, leer jezelf dan eerst vriendelijk te behandelen. Dit betekent dat je begrijpt dat je een onvolmaakt, onvolledig en onafgemaakt wezen bent.

Iets verkeerds zeggen, doen of denken is geen ernstige zonde. Het is een zwakte die ons menselijker maakt. Door fouten te maken, kunnen we onszelf verbeteren en blijven groeien.

4. Leer je eigen partner in crime te zijn

Als we niet op onszelf kunnen rekenen, kunnen we op niemand rekenen. In plaats van het hebben van een harde en onbuigzame innerlijke stem, zouden we onszelf moeten steunen. We moeten ons best doen om onszelf te vergeven in plaats van onszelf de schuld te geven. We moeten proberen onszelf te motiveren en te waarderen in plaats van te straffen en te berispen.

Als we weten hoe we onszelf kunnen steunen, worden we niet lui of nalatig. Overdreven hard zijn voor onszelf leidt alleen maar tot emotioneel leed. Daarentegen leidt flexibeler en vriendelijker zijn tot evenwicht en een betere relatie met onszelf.

5. Train je lach

Zoek naar redenen om elke dag te lachen. Lachen is geweldig voor de emotionele gezondheid, maar het helpt ons ook om minder rigide te zijn. Het helpt ons om het leven minder serieus te nemen en het meer spontaan te laten stromen. Uiteindelijk helpt dit ons om ons beter te voelen over onszelf.

Vrouw die heeft leren lachen om zichzelf

Leren lachen om jezelf is van fundamenteel belang voor een goede geestelijke gezondheid. Het helpt ons ook op sociaal vlak. Als we begrijpen dat arrogantie en trots ons alleen maar in de weg zitten, zetten we een grote stap voorwaarts. Nederigheid, daarentegen, maakt ons minder gevoelig voor kritiek, pesterijen en de mening van anderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.