Vergeet niet elke dag te lachen!

Vergeet niet elke dag te lachen!
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Misschien klinkt dit als een reclame voor een tandarts. Maar wetenschappers hebben het bewijs geleverd dat de hersenschors één seconde nadat we beginnen te lachen, elektrische prikkels vrijmaakt. Wanneer we lachen, zenden de hersenen een signaal uit dat de afscheiding van endorfine veroorzaakt. Dat produceert op zijn beurt een gevoel van innerlijk welbevinden en troost. Bovendien verzacht het pijn en helpt het om onze vitaliteit in evenwicht te houden. Waarom zou je dan ook niet elke dag lachen?

Lachen is een natuurlijk ontspanningsmiddel en kan beschouwd worden als een soort meditatie. Wanneer we lachen, treden we een ruimte binnen waar de geest en de tijd niet bestaan. De geest leeft op verwachtingen en de lach gaat verder dan dat. Net als meditatie brengt het ons in een tijdloze toestand waarin we ons losmaken en al onze zorgen vergeten.

Lachen werkt zo therapeutisch dat het zijn eigen tak heeft in de psychologie: lachtherapie. Dit is een methode die zich richt op het gebruiken van de lach om bepaalde emotionele toestanden te produceren. Het kan niet officieel als een type therapie beschouwd worden omdat het op zich geen ziekte geneest. Maar het kan bijvoorbeeld wel helpen om de negatieve effecten van angst tegen te werken. Bovendien kan het de intensiteit van negatieve gevoelens zoals verdriet verminderen.

Met het voorbijgaan van de jaren ben je minder geneigd te wenen om onzin en meer geneigd erom te lachen.

De voordelen van lachtherapie

Lachtherapie helpt om situaties in het leven onschadelijk te maken en een optimistische en competitieve houding te ontwikkelen. Mensen die deelnemen aan lachtherapie, leren zichzelf, hun omgeving en hun mogelijkheden in een beter daglicht te zien. Dat is de reden dat situaties die ons ‘onbedaarlijk doen lachen’ zo onweerstaanbaar zijn.

lachen

Volgens deze techniek worden we verondersteld drie keer per dag gedurende minstens één minuut te lachen. Dat lijkt misschien erg weinig, maar het is voldoende om veranderingen te merken in je levenskwaliteit. Dit komt omdat het een geweldige preventieve maatregel is om ongewenste emotionele toestanden te vermijden. Lachtherapie zorgt ervoor dat we stress vrijlaten (het cortisolpeil wordt verlaagd) en een betere houding hebben wanneer we in ons leven geconfronteerd worden met problemen.

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat lachen heilzaam is voor de gezondheid. Het helpt om je immuniteit te verbeteren. Bovendien ondersteunt het ook het psychologisch evenwicht. Heb je nog meer argumenten nodig om lachtherapie uit te proberen? Waar wacht je nog op?

Sommige mensen maken ons aan het lachen ook al bedoelen ze het niet zo. Ze kunnen dit doen omdat hun aanwezigheid ons gelukkig maakt. Elk klein dingetje kan ons dan doen lachen. Hen zien, bij hen zijn en naar hen luisteren is al genoeg. Zelfs als ze niets speciaals zeggen of zomaar onzin en grapjes aaneenrijgen, kunnen ze ons nog steeds aan het lachen brengen.

-Javier Marias-

Lachen bevrijdt ons van depressie

Een van de beste manieren om depressie te bestrijden is door je zin voor humor te gebruiken. Het is veel gemakkelijker om los te komen van negatieve gedachten en gevoelens als we ze door de positieve filter van humor bekijken. Vergeet niet dat de manier waarop we de feiten interpreteren veel meer te maken heeft met onze gemoedsstemming dan met de feiten zelf.

lachen

Lachtherapie is dus een heilzame en doeltreffende techniek die de therapie om depressie te behandelen aanvult. Wanneer we lachen, voelen we ons gelukkiger, rustiger, meer ontspannen en op ons gemak. We hebben hiervoor al vermeld dat het op een chemisch niveau endorfines produceert. Die zorgen ervoor dat we ons beter voelen. Om het met de woorden van Pablo Neruda te zeggen, oprecht lachen is een spiegel van ons innerlijke zelf. Je leven met humor leven is dus een uitstekende manier om zorg te dragen voor je gezondheid.

“Niets is te vergelijken met de diepe ademhalingen die we nemen nadat we veel gelachen hebben. Niets ter wereld is vergelijkbaar met hoe je buik omwille van een goede reden pijn doet.”

-Stephen Chbosky- 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.