Angst en stress: onze grootste vijanden

Angst en stress: onze grootste vijanden

Laatste update: 15 november, 2017

Hoe gaan we de hypotheek betalen, wat zullen we koken voor het avondeten, de kinderen van scholen halen, onthouden om je vrienden te feliciteren voor hun verjaardag, op tijd een verslag indienen op je werk, je zorgen maken dat je te laat komt voor een vergadering omdat je vastzit in het verkeer… Dit is voor de meeste mensen het dagelijkse leven. Maar de angst en stress die we ervaren door deze dagelijkse routines zijn giftig voor onze gedachten en ons lichaam.

Stress ontstaat wanneer we een situatie of gebeurtenis als bedreigend of overweldigend ervaren, met oog op onze middelen. Vaak gaan deze situaties samen met veranderingen die overmatige inspanning vereisen en het persoonlijke welzijn in gevaar brengen.

“Verwijder alles wat stress veroorzaakt en het gelach wist uit je leven.”
-Paulo Coelho-

Angst is echter een natuurlijke reactie die niet afhankelijk is van een concrete gebeurtenis, maar die wordt geproduceerd ondanks dat het storende evenement verdwenen is. In deze zin blijven we paniek of een negatieve emotie voelen in relatie tot ons werk, onze relatie met onze partner of wat er ook van uitgaat. Angst ontstaat wanneer overmatige stress gedurende langere tijd aanleiding geeft tot verschillende negatieve gevoelens en effecten op onze gezondheid.

Stress en emoties

Neurowetenschappers aan de Universiteit van New York hebben een onderzoek uitgevoerd dat aantoonde dat therapieën voor emotionele problemen, zoals angststoornissen, beperkte resultaten kunnen hebben door stress, zelfs in matige hoeveelheden. Elizabeth Phelps, de voornaamste auteur van het onderzoek, legde uit dat wetenschappers al lang vermoeden dat stress ons vermogen om emoties te beheren kan verminderen.

Meisje Wiens Haar Helemaal In De War Zit En Allemaal Boeken Voor Zich Heeft Liggen

Bij de behandeling van emotionele problemen gebruiken therapeuten soms cognitieve herstructureringsmethoden die patiënten helpen om op een andere manier te denken en te reageren om hun emotionele respons te wijzigen. Het experiment van Universiteit van New York was betrokken bij het bestuderen of deze technieken in het dagelijkse leven werkten onder dagelijkse stress.

Om dit te onderzoeken, genereerden onderzoekers bewust angst bij patiënten door ze foto’s van slangen en spinnen te tonen. Sommigen gingen gepaard met een lichte elektrische schok en anderen niet. Op deze manier werden de patiënten geconditioneerd om angst te voelen wanneer ze geconfronteerd werden met deze beelden. Zij hebben vervolgens deelnemers technieken laten zien om de angst te verminderen die door het experiment veroorzaakt werden.

De volgende dag werden de deelnemers verdeeld in twee groepen: één onder stress en de controlegroep. De mensen in de stressgroep moesten hun handen drie minuten lang in ijskoud water houden en de mensen in de controlegroep in warm water. Daarna werd door middel van speeksel het coritsolniveau van de deelnemers gemeten.

Cortisol wordt geproduceerd als reactie op stress, en de gespannen deelnemers lieten een hoger cortisolniveau zien dan die in de controlegroep. Daarnaast, toen ze opnieuw naar beelden van slangen en spinnen moesten kijken, vertoonde de controlegroep een lagere angstrespons.

Hoe we angst en stress kunnen verminderen

We ervaren allemaal stress tijdens onze dagen. We lopen van de ene plaats naar de andere, we worden moe, we komen te laat op onze bestemming. Maar het is belangrijk om te voorkom dat stress van langdurige aard is en tot iets serieuzer zal leiden. Hieronder bieden wij een aantal technieken om angst en stress te beheersen en te verlagen, wat voor onze gezondheid gunstig kan zijn.

  • Ga sporten. Een van de belangrijkste aanbevelingen om het stressniveau te verlagen is om een sport te beoefenen. Het gaat er niet om dat je uren achter elkaar in de sportschool doorbrengt, maar meer dat je gaat bewegen, zoals hardlopen, fietsen, een wandeling op het platteland… Denk na over wat je graag doet en doe het. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er endorfines worden aangemaakt, wat bekend is als het ‘gelukshormoon’, waardoor je je beter voelt en de stress zal verminderen.
  • Beheer je tijd. We hebben allemaal veel taken om tijdens de week te vervullen. Als we geen tijd voor iedere taak plannen, voelen we dat we niets hebben bereikt. Het gaat om het opzetten van een wekelijks schema en het organiseren van elke taak op het moment dat we hem uitvoeren. Houd er rekening mee dat er tijdens deze periode geen sms-onderbrekingen, telefoontjes of andere berichtjes voorkomen. Er kunnen onverwachte noodgevallen zijn om aan te pakken, maar niet elke dag.
Een Overvolle Agenda Als Symbool Voor De Angst En Stress Die We Ervaren
  • Leer om nee te zeggen. Soms zijn we bang om nee te zeggen, om iemand anders te kwetsen of we zijn bang voor hun reactie, maar we doen onszelf pijn en we doen dingen die we eigenlijk niet willen doen. Probeer nee te leren zeggen tegen de taken die je tijd kosten zonder dat ze je iets opleveren. Wees niet bang, want mensen begrijpen meestal onze beslissingen en respecteren die ook.
  • Stel prioriteiten. Een andere fout die we in ons dagelijks leven maken, is het prioriteren van dingen die kunnen wachten en die niet mogelijk zijn, boven wat echt belangrijk is. In die zin, door te weten hoe je moet prioriteren, kunnen we dingen in de juiste volgorde doen en de stress vermijden die het moeten uitvoeren van duizend taken zonder ze allemaal te kunnen afronden, veroorzaakt. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.