Gezond lichaam, gezonde geest

Gezond lichaam, gezonde geest

Laatste update: 31 juli, 2017

Het Latijnse gezegde, ‘mens sana in corpore sano’, wat in het Nederlans zou zijn ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, is vandaag de dag relevanter dan ooit. Er zijn genoeg nieuwe studies die zich op dit onderwerp hebben gericht en tot de conclusie zijn gekomen dat lange en intensieve lichaamsbeweging wel degelijk het cognitieve vermogen kan verbeteren.

Maren Schmidt-Kassow, hoogleraar aan het Medisch Psychologisch Instituut aan de Goethe Universiteit Frankfurt, geeft aan dat dit gunstige effect waarschijnlijk verbonden is aan de intensiteit van de training. “Mild intensieve lichaamsbeweging zou lage, maar merkbare niveau’s van psychologische prikkeling inhouden, wat de hersenen zou helpen om zich voor te bereiden op het vergaren van nieuwe informatie en het opslaan van deze informatie in het geheugen.” Te zware lichaamsbeweging kan het lichaam en de hersenen echter te veel stimuleren, waardoor het alle mentale voorzieningen volledig in beslag neemt en er te weinig energie overblijft om gedegen herinneringen te creëren. Daarom is het dus ideaal om aan lichte vormen van lichaamsbeweging te doen om je leervermogen en geheugen te verbeteren.

“Het gezonde lichaam is het product van de gezonde geest.”

-George Bernard Shaw-

Een gezonde geest kan je helpen om je lichaam gezond te houden

Gezondheid is holistisch, en dit is ook precies de reden waarom je geen enkel aspect kan verwaarlozen dat deel uitmaakt van je gezondheid (emotionele, lichamelijke en mentale). Iemand die goed voor zijn gezondheid wil zorgen, moet ervoor zorgen dat hij een sterke en consistente mentaliteit ontwikkelt, zodat lichaamsbeweging een gewoonte wordt en hij zich in elk aspect van zijn leven goed kan voelen. Dagelijks aan deze mentale kracht werken zal hem de kans geven om zowel zijn persoonlijke als zijn professionele doelen te bereiken.

Gezond Lichaam Gezonde Geest

Een staat van mentaal welzijn en balans bereiken kan ons helpen om de energie te genereren die we nodig hebben om standvastiger te zijn met onze doelen, waardoor het makkelijker is om ons lichaam gezond te houden. Je mentale gezondheid en houding zijn beslissende factoren om je weerstandsvermogen, kracht en productiviteit te verbeteren.

Elke ochtend vroeg, het meeste vredige en rustige moment van de dag, een routine van mentale oefeningen uitvoeren, is een ideaal begin voor je dagplanning en zal de hersenen sterker maken waardoor het mentale vermogen ook groter wordt. Meerdere studies tonen aan dat hoe groter iemands mentale vermogen en stabiliteit is, hoe groter de kans dat hij lichamelijk gezond wordt en blijft.

Door blijven zetten, zelfs wanneer je denkt dat je niet meer kunt, is wat jou onderscheidt van andere mensen.

Gewoontes om je geest gezond te houden

Hoe vaak heb je wel niet gezegd dat je simpelweg niet genoeg tijd hebt om goed voor jezelf te zorgen? Het is inderdaad zo dat het razende tempo waarop we onze levens leiden het moeilijk voor ons maakt om goed voor onszelf te zorgen, toch zou voor onszelf zorgen een verplichting moeten zijn, een prioriteit.

Om je geest gezond te houden, heb je sociale steun nodig en is het belangrijk dat je in staat bent om jezelf te integreren in groepen mensen waarmee je je kunt identificeren. Een hoop neurowetenschappers zijn van mening dat liefde en liefhebben de meest belangrijke bezigheden zijn voor de geest, wat onder andere intellectueel begrip en emotionele beschikbaarheid inhoudt.

Lichaamsbeweging, nog een belangrijke gewoonte om je geest gezond te houden, stimuleert de aanmaak van stoffen die een psychologisch welzijn ondersteunen, zoals endorfines, hormonen die verbonden zijn aan het ervaren van genot. Om een gezonde geest te onderhouden, is het het beste om in de frisse buitenlucht aan lichaamsbeweging te doen, waarbij je zonlicht combineert met contact met de natuur en andere mensen.

Gezond Lichaam Gezonde Geest

Tot slot, is ook een goede nachtrust van essentieel belang om je hersenfuncties te onderhouden en in evenwicht te houden. Terwijl je ligt te slapen, hebben je hersenen de kans om, naast de delen die gedurende de dag al geactiveerd werden, ook nog andere minder vaak gebruikte delen van de hersenen te activeren, en men is van mening dat dit behulpzaam is om de functies van de geest in balans te houden.

Met een simpele dagroutine, zul je in staat zijn om jezelf te motiveren en een goede algehele gezondheid te ontwikkelen, wat zijn weerslag zal hebben op alle aspecten van je welzijn.

Lichaamsbeweging verandert niet alleen je lichaam; het verandert je geest, je houding en je humeur.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.