Wil jij je collega's motiveren? Vermijd dan deze zinnen

Wil jij je collega's motiveren? Vermijd dan deze zinnen

Laatste update: 17 juli, 2017

Paul G. Thomas heeft ooit gezegd: “help anderen gemotiveerde mensen te worden door ze naar de bron van hun kracht te leiden.” Hoe kunnen we dit doen, en welke stappen moeten we vermeiden?

Motivatiespecialisten en deskundigen in bedrijfsleiderschap hebben de effecten van bepaald taalgebruik, bepaalde uitspraken en verschillende motiveringsstrategieën bestudeerd. Bepaalde uitspraken kunnen mensen motiveren of demotiveren.

Motivatie is niet alleen noodzakelijk op zakelijk gebied, het is nodig op ieder gebied en bij ieder project in het leven. Het is belangrijk om na te denken over de manier waarop je tegen mensen spreekt en mensen adviseert die al gemotiveerd zijn.

“Het leven bestaat voor tien procent uit wat er met me gebeurt en voor negentig procent uit hoe ik erop reageer.”

-Charles Swindoll-

Dingen die je nooit moet zeggen tegen een gemotiveerd persoon

Als je zelf niet op een bepaalde manier behandeld wilt worden, denk er dan aan dat je anderen ook niet zo behandelt. Dus als jij jezelf rot zou voelen als iemand een van deze dingen tegen je zou zeggen, dan zou je jezelf moeten afvragen waarom jij dit soort dingen dan wel tegen anderen zou zeggen. Respecteer iedereen, gemotiveerd of niet.

  • Je doet ook nooit iets goed. Als je ervan droomt om het zelfvertrouwen van een persoon of je werknemers kapot te maken, zal deze uitspraak dat zeker voor elkaar krijgen. Gebruik deze uitspraak dus nooit tegen mensen, vooral niet tegen kinderen, want het valt hun zelfvertrouwen, autonomie en ontwikkeling aan.
Motivatie
  • Je moet dankbaar zijn dat je hier mag werken. Het salaris van een werknemer wordt verdiend door eerlijk werk met moed en ervaring. Het is een volledig verstandige, bilaterale relatie. Dit soort dingen zouden dan ook niet gezegd moeten worden in sociale groepen, families of iedere omgeving waar een persoon meer macht heeft dan de ander.
  • Dat is jouw probleem. Dit is nog zo’n uitspraak die verboden zou moeten zijn voor een goede leider. In een team, of het nu voor werk, studie of ander soort samenwerking is, worden alle problemen in de groep opgelost. Je moet de zorgen van je teamgenoten nooit de rug toekeren. Empathie en communicatie zijn van vitaal belang.
  • Daar word je voor betaald. Een veel voorkomende uitspraak die je nooit moet gebruiken. Tijdens een moment waar samenwerking meer wordt gewaardeerd en verantwoordelijkheden gedeeld worden, werkt het uitspreken van deze woorden compleet averechts.
  • Het moet op deze manier worden gedaan, want zo is het altijd gedaan. We leven in een wereld die verandert en de hele tijd ontwikkelt. Wat eerst dogma was, is nu niet meer productief. Moedig creativiteit dus in iedereen aan.
Motivatie
  • Je wordt niet betaald om na te denken. Als werknemers niet worden betaald om na te denken, waarom wil je ze dan? Het niet waarderen en verbeteren van de vaardigheden van een persoon is schadelijk voor het succes van een project, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied. We hebben allemaal iets van waarde dat we bij kunnen dragen.
  • Neem je problemen niet mee naar je werk. Een mens is nog niet in staat zich in tweeën te splitsen. Dus iedere werknemer met problemen draagt die met zich mee. Als we dit niet afwijzen en juist empathie opbrengen voor de persoon die zich rot voelt en hem of haar helpen deze vervelende situatie te overwinnen, is de kans groter dat zijn problemen geen invloed zullen hebben op zijn werk.
  • Ik ben hier de baas. Nog een uitdrukking die we allemaal op een bepaald moment wel hebben gehoord op het werk, tijdens een groepsproject of zelfs thuis. Dit is een grote fout want het delen van verantwoordelijkheden is veel productiever en waardevoller voor iedereen die onderdeel uitmaakt van het team en zorgt ervoor dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen.

“Wat de geest van de mens ook kan bedenken en geloven, kan worden bereikt”

-Napoleon Hill-

Deze uitspraken zullen nooit een motiverend effect hebben. Empathie voor anderen opbrengen en iedereen rechtvaardig behandelen is een veel effectievere en productievere aanpak.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.