Persoonlijke groei om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen

Persoonlijke groei om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen

Laatste update: 05 juli, 2017

Het beeld dat jij van jezelf hebt, jouw waarnemingen en overtuigingen over jezelf en je vermogens, worden allemaal bepaald door je mate van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen heeft weinig te maken met talent of vaardigheden, en toch is het de hoeksteen van persoonlijke groei.

Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, of zichzelf en hun vermogens negatief bekijken, zullen denken: Groeien? Waarvoor? Anderen zullen vastlopen op het idee dat ze überhaupt niet eens in staat zijn om nog verder te gaan, waarbij ze de schuld schuiven op hun situatie of omgeving. We zouden echter allemaal moeten weten dat persoonlijke groei altijd mogelijk is.

“Niemand kan teruggaan en aan een nieuw begin beginnen, maar iedereen kan vandaag beginnen en een nieuw einde creëren.”

-Maria Robinson-

Hoe ver kun je gaan?

Alleen door jezelf te kennen en je talenten te verkennen, zul je in staat zijn om je eigen potentieel langzaamaan te gaan ontwikkelen. Het potentieel dat staat te popelen om gevonden te worden, wordt wellicht echter onderdrukt door een gebrek aan zelfverzekerdheid en een laag zelfvertrouwen.

“Je kunt alleen van jezelf houden als je weet wie je bent.”

-Ana Moreno-

Persoonlijke Groei Zelfvertrouwen

Tijdens dit proces waarin je je talenten aan het ontdekken bent, zit er voor jou echter niets anders op dan het onder ogen komen van je grootste angst: jezelf. Jouw zelfbeeld is verbonden aan je beperkingen, je verleden, je wonden, je eigenaardige manier van zijn. Twijfels over of je ergens wel bij zult passen, of je in staat zult zijn om iets te doen of niet, of hetgeen je met je meezeult in je emotionele rugzak je ervan zal weerhouden vooruit te komen – dit soort twijfels zijn werkelijk angstaanjagend.

Alleen door jezelf te durven zijn, jezelf te accepteren zoals je bent en onvoorwaardelijk van jezelf te houden, zul je in staat zijn om je zelfvertrouwen te genezen en, als gevolg, een positieve positie te bereiken waarin je je potentieel kunt vervullen.

“Verwar een deel niet voor het geheel. Niemand is helemaal goed. Of helemaal slecht. Bevestig opnieuw de goede dingen aan jezelf, en denk na over de dingen die je een slecht gevoel bezorgen. En onthoud altijd dat je de slechte dingen kunt veranderen.”

-Bernarde Stamateas-

Sluit vrede met jezelf en accepteer je zwakheden

Een gezonde mate van zelfvertrouwen houdt in dat je je bewust bent van zowel je sterktepunten als je zwaktepunten. Het accepteren van beide stelt je in staat om van jezelf te houden, en zorgt er zelfs voor dat je ‘vriendelijk’ overkomt op anderen. Alles dat je in jezelf draagt, maakt een deel uit van wie je bent. Je zwakheden erkennen zal je de kracht geven die je nodig hebt om persoonlijke groei te realiseren. Dit niet doen, zal ervoor zorgen dat je kwetsbaarder wordt.

Vrede sluiten met jezelf, zal je bevrijden van de beperkingen die je jezelf oplegt of die je accepteert van anderen. Vrede sluiten met jezelf houdt in dat je je zwakheden accepteert en dat je op ze vertrouwt om je eerste stap richting persoonlijke groei te zetten.

“Wanneer we onze zwakheden kunnen her- en erkennen, zijn we sterk. We weten waar we bang voor zijn, waar we ons kwetsbaar door voelen. En we kiezen ervoor om onze angsten te overwinnen zodat we vooruit kunnen gaan. Dat is onze kracht.”

-Bernardo Stamateas-

Wat andere mensen denken doet er niet toe

Niemand kan iedereen behagen. Iedereen tevreden proberen te stellen is een opgave die geen vruchten oplevert, met name als je vergeet dat de eerste persoon die trots zou moeten zijn op de dingen die jij onderneemt jijzelf bent. Hoe veel of hoe vaak mensen ook hun meningen met ons delen, uiteindelijk gaat toch iedereen zijn eigen weg. Jouw weg, jouw leven, dat is jouw zaak. Wat andere mensen van jou denken is hun zaak.

Het is niet makkelijk om de angst om beoordeeld te worden door de maatschappij te overwinnen, of de angst om afgewezen te worden, of de angst voor wat anderen te zeggen hebben, of de obstakels die deze angst op jouw weg zal brengen. De dingen die anderen zeggen of denken hebben echter alleen macht als jij ze macht geeft.

Persoonlijke Groei Zelfvertrouwen

Kijk in jezelf en besluit wie je liever tevreden wilt stellen: het publiek of de acteur. Onthoud terwijl je dit doet dat je leven geen toneelstuk is dat gebonden is aan een script dat weer geschreven is door een schrijver die het liefst het betalende publiek tevreden wil zien.

Vergeet niet dat er een hoop mensen zijn die alleen een beperkte versie van jou zien. Niemand is beter in staat om erachter te komen wat je ware motieven, doelen en inspanningen zijn dan jij. En zie ook afgunst niet over het hoofd, een eigenschap die mensen die weinig zelfvertrouwen hebben of er lage waarden op nahouden verandert in monsters die succes afmeten aan hoe hoog ze boven anderen staan, wat inhoudt dat ze anderen omlaag moeten halen.

Sta niet toe dat dit invloed op je heeft. Groei op zo een manier dat je jezelf over de meningen van anderen heen kunt zetten, en je jezelf kunt zien zoals je bent en zoals je wilt zijn.

“De ogen van anderen zijn onze gevangenissen; hun gedachten onze kooien.”

-Virginia Woolf-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.