De wereld heeft voorbeelden nodig, geen meningen

december 13, 2016

Soms kan het heel pijnlijk zijn om in deze wereld te leven, waarin eigen belang, financiële voorspoed, kwaadaardigheid en egoïsme vrijwel altijd de strijd lijken te winnen. Het kan ervoor zorgen dat we denken dat er nog maar weinig goede mensen over zijn en dat deze kleine groep mensen vrijwel niets kan betekenen voor deze wereld.

Goede mensen zijn echter de mensen die deze wereld in evenwicht houden, die de puzzel met oprechtheid, eerlijkheid en goede handelingen afmaken.

De wereld die ons pijn doet: onze wereld

Sommige beelden kunnen pijn doen, ons werkelijk kwetsen en ervoor zorgen dat onze ziel van slag raakt. Zelfs als we in staat zijn onze ogen voor onze eigen pijn te sluiten, zal de pijn van anderen ons nog altijd blijven kwellen. Er bestaan situaties waarin onrecht ons een klap in ons gezicht verkoopt als een plotselinge vlaag van schaamte.

Helaas zullen veel van de dingen die ons vandaag pijn doen, morgen alweer vergeten zijn. Zie de afbeelding die deze woorden verbeeldt als het perfecte voorbeeld; de afbeelding van ongeluk, schaamte en kwelling.

Kind met Engelenvleugels

“Wie ben ik om tegen jou te zeggen dat je niet moet komen?

Ook ik zou alles riskeren.

Ik zou oceanen, grenzen en landen oversteken.

En wat er ook nog meer nodig zou zijn.

Ik weet al dat ik je niet kan ompraten.

En dat wil ik ook niet.

Maar je moet wel weten dat de toekomst aan deze kant een consumentengoed is.

En de douane wordt betaald met mensenlevens.

Hier laten we je alleen zien dat je ertoe doet wanneer je ons stoort.

Wanneer je ons strand en onze zon bedekt.

Wanneer het beeld van jou ons raakt en voor altijd in onze ziel gekerfd blijft.

Ja, ik weet dat het schandalig is.

En ik smeek je om jouw vergeving.

Wat kan ik doen, behalve alles dat ik niet doe?

Maar wie ben ik om tegen je te zeggen dat je niet moet komen.

Als het enige dat we voor je gedaan hebben jou in laten zien dat je niet bestaat is.

Als het enige dat we over je weten een nummer is wanneer je er niet bent.

-Risto Meijde-

We zijn niet goed in het onthouden van belangrijke dingen

Dankzij het internet kunnen we onze ogen openen en inzien dat de touwtjes die we in handen hebben veel wreder zijn dan we eigenlijk kunnen tolereren. Waarschijnlijk doen zelfs deze woorden en beelden ons pijn en zorgen ze ervoor dat we ons ongemakkelijk voelen, maar ongeluk gaat op het internet net zo snel viraal als dat het weer vergeten wordt.

We hebben allemaal zo onze meningen; wanneer we echter op een later moment onze handelingen en intenties tegen elkaar afwegen, zullen onze intenties winnen. We zijn bang voor ideeën die de boel overhoop kunnen halen en we zijn werkelijk bang dat het belang van degenen die controle hebben over deze wereld groter is dan onze eenheid.

Onze emoties willen invloed hebben op een wereld waar we nog altijd bang voor zijn. Zelfs al is dit zo, als onze woorden mee worden gedragen door de wind, dan bestaat er nog steeds geen orkaan die onze gevoelens mee kan sleuren. Ze kunnen minder sterk worden, maar ze zullen altijd bij ons blijven en onze onverschilligheid voorkomen.

Laten we onszelf niet rechtvaardigen met woorden, laten we niet de andere kant op kijken

Misschien zijn we vast komen te zitten in een spiraal dat ons een leeg gevoel geeft. Toch heb ik nog altijd vertrouwen in de mens. Ik heb nog altijd vertrouwen in ons vermogen om te geloven en te handelen aan de hand van onze overtuigingen.

Als mensen beschikken we over een groot vermogen om onszelf te rechtvaardigen met woorden. Om onze mening te delen. Vaak vullen we een zin met gevoel, maar uiteindelijk wint toch onze angst in plaats van ons handelen de strijd.

Wanneer we oog in oog komen te staan met onrecht, kunnen we onszelf niet beschermen met het masker dat onze frustratie verbergt. We moeten onze mening laten gelden en voorkomen dat we onze ogen sluiten; we moeten onszelf vergeven en in actie komen.

Over Lijn Lopen

Door niet te handelen, bederven we ons geweten. Onrecht kan zo fel aanwezig zijn, dat het ons kan verblinden. We mogen dit niet toestaan alleen maar zodat we ervan kunnen vluchten; we moeten vechten tegen degenen die het ongeluk in de wereld creëren. Als we in actie komen, kunnen we dienen als voorbeelden in plaats van nog meer mensen die slechts hun mening laten horen.

De wereld is een huis voor iedereen die er in woont. Het gegeven dat de wereld er al was voordat we geboren werden en er nog lange tijd zal zijn wanneer wij hem verlaten, betekent niet dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat er in de wereld bestaat.

Kinderen die doodgaan van de honger. Vluchtelingenfamilies die uit elkaar worden getrokken. Verkrachte vrouwen. Vermoorde soldaten. Mensen met dezelfde genen als jij, die leven als slaaf en jouw kleding naaien. Gemartelde dieren. Vernietigde natuur. Overheden, de rijken en mafiosi die een spelletje met je spelen, behoeftes verzinnen, belangen verborgen houden en comfortabel achterover leunen.

Dit is allemaal veel meer dan een mening. Juist vanwege deze dingen heeft de wereld jouw voorbeeld, jouw actie, jouw gevecht nodig. De wereld heeft mensen als jij en ik nodig om hem van zijn adem te beroven, hem om te keren en weer opnieuw te laten ademen.