Een gelukkig kind is een verantwoordelijk kind

Een gelukkig kind is een verantwoordelijk kind

Laatste update: 02 september, 2016

We moeten beginnen met het uitbannen van gezegdes zoals “‘wie zijn kind liefheeft, spaart de roede niet”. Deze uitdrukkingen en manieren van opvoeden zijn niet alleen gedateerd, maar ze zien ook misleidend, vooral omdat we weten dat lijfstraffen er niet voor zorgen dat je kinderen gelukkig worden en dat gelukkige kinderen verantwoordelijker zijn.

Bovendien is het slaan van je kind in Nederland strafbaar.

Het is van vitaal belang om het belang van geluk voorop te stellen in de opvoeding van kinderen. Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze plezier hebben van kennis en het zal ze helpen om hun volledige potentieel te ontwikkelen.

Verwar geen concepten van de opvoeding van een gelukkig kind

Als we het hebben over een gelukkig kind, moeten we dit niet verwarren met een verwend kind. Een gelukkig kind is niet een kind dat we alles moeten geven.

Meisje met Vleugels

Natuurlijk is frustratie een deel van het leven, hoe vervelend we dit ook vinden. En je kinderen zullen hier ook last van ondervinden, ten minste op bepaalde ogenblikken in hun leven. Maar een gelukkig kind zal de noodzakelijke handvatten hebben om iedere fase of trauma te overwinnen.

Met andere woorden, een gelukkig kind is niet een verwend kind. De kleine moet weten waar de grenzen liggen en wat hij of zij wel en niet mag doen, maar die kennis zou niet dramatisch of traumatisch moeten zijn.

Een kind dat weet dat je van hem of haar houdt, dat gelukkig is in zijn omgeving, dat de grenzen van het leven kent en accepteert, dat is een persoon die op zal groeien als een verantwoordelijke en bewuste volwassene.

“We moeten niemand toestaan om afscheid van ons te nemen als een beter en gelukkiger mens.”

-Moeder Theresa-

Waarom is een gelukkig kind verantwoordelijker?

We zullen een aantal kenmerken laten zien die een gelukkig kind omschrijven en bespreken op welke manier deze kenmerken ervoor zorgen dat hij of zij verantwoordelijker is als het gaat om wat er in zijn of haar leven en omgeving gebeurt.

  • Een gelukkig kind heeft een betere persoonlijkheid. Ieder kind dat gelukkig is zijn omgeving ontwikkelt een goede persoonlijkheid. Dit is erg gezond, want zo kan het kind de concepten van rechtvaardigheid en eerlijkheid internaliseren.
  • Het goede karakter van een gelukkig kind geeft het een aantal waarden. Een kind dat opgroeit in een gelukkige wereld leert waarden zoals eerlijkheid, matigheid, liefde, opoffering voor anderen, empathie, vrijgevigheid, nederigheid en de mogelijkheid om te streven naar het overwinnen van bepaalde negatieve fasen in het leven.
  • Een gelukkig kind is positiever. Gelukkige kinderen hebben een positievere kijk op het leven. Ze zijn proactief en vasthoudend als ze geconfronteerd worden met uitdaging. Ze werken hard om tegenslag te overwinnen en zijn erg dankbaar.
  • Een gelukkig kind is ontvankelijker. Bovendien hebben gelukkige kinderen gezondere relaties met hun ouders. Zij zullen veel ontvankelijker zijn voor liefde, emotionele banden, en de communicatie met anderen.
  • Een gelukkig kind leert meer. Zoals we al zeiden, zijn gelukkige kinderen ontvankelijker. Daarom staan ze meer open voor lessen en kennis. In die zin begrijpen ze voorbeelden beter, geven ze meer aandacht wanneer tot ze wordt gesproken en wanneer ze luisteren naar de verschillende standpunten van hun ouders. Ze zijn in staat om onderscheid te maken tussen goed en kwaad en hun eigen conclusies te trekken.
Jongen Kijkt door Raam
  • Een gelukkig kind maakt onderscheid tussen prioriteiten. Kinderen die in een gelukkige omgeving wonen, leren om hun prioriteiten te onderscheiden. Ze weten bijvoorbeeld dat hun toegang tot speelgoed, technologie en beloningen een voorrecht zijn, nooit een recht. Ze begrijpen de waarde van dingen en respecteren die.
  • Het kind heeft een geweten. Gelukkige kinderen begrijpen berichten en weten hoe ze goed en fout kunnen onderscheiden. Daardoor ontwikkelen ze een krachtig geweten. En dit is dankzij de emotionele opvoeding, waardoor ze zelfbewust en ontvankelijk worden.
  • Een gelukkig kind weet hoe hij of zij zijn of haar leven kan ontwikkelen. Een gelukkig kind leert belang te geven aan de prioriteiten van het leven, zoals familie, vriendschap, liefde, altruïsme en solidariteit of waarden en ethiek. Op deze manier zal hij of zij minder gedesoriënteerd zijn, zal vroeg oordeel ontwikkelen en zal niet in riskant gedrag vervallen.

“Geluk is de zekerheid van je niet verloren voelen.”

-Jorge Bucay-

Het is duidelijk dat een gelukkig kind een voller en vollediger bestaan leidt. Vergeet niet dat je het nooit moet verwarren met verwennen, onbegrensde vrijheid of gehechtheid aan materiële dingen. Want dit is een fout die tiranniek en afhankelijk gedrag creëert. Laat kinderen zichzelf zijn binnen een emotionele omgeving vol liefde en begrip.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.