5 gewoonten van hoog-empatische mensen (HEP)

augustus 19, 2016

Empathie is een van de nuttigste sociale vaardigheden. Empathische mensen weten hoe ze veel verschillende soorten interpersoonlijke situaties in de hand moeten houden. Mensen vinden het zelfs prettig om veel empathische mensen om zich heen te hebben, want dat maakt alles makkelijker.

Jezelf vertrouwd maken met de kenmerken van hoog-empathische mensen is erg handig, of je nu wilt leren hoe je zelf meer empathisch kunt zijn of op zoek bent naar hoog-empathische vrienden. Ontdek de gewoonten van hoog-empathische mensen en beslis wie je wilt zijn en met wie je wilt zijn.

Hartjes

Hoe zijn hoog empathische mensen (HEP)?

Empathisch zijn en hoog empathisch zijn, is niet hetzelfde. Het laatste hangt samen met meer persoonlijke emotionele risico’s, maar het is zeldzamer en het is een kwaliteit die vele grote leiders bezitten.

Hoog-empathische mensen dagen vooroordelen uit

We hebben allemaal aannames over anderen en gebruiken collectieve labels die ons ervan weerhouden individualiteit te waarderen. Hoog-empathische mensen dagen hun eigen vooroordelen uit en verplichten zichzelf tot het vinden van dingen die ze gemeenschappelijk hebben met andere mensen, in plaats van zich te richten op de verschillen.

Groep

Ze cultiveren nieuwsgierigheid naar vreemdelingen

Hoog-empathische mensen hebben een onstilbare nieuwsgierigheid naar andere mensen. Ze praten met de persoon naast hen in de bus, in de wachtkamer van de tandarts of in iedere andere situatie.

Nieuwsgierigheid creëert empathie voor mensen die buiten iemands sociale cirkel vallen. Dit zorgt ervoor dat empathische mensen een kijk op de wereld hebben die anders is dan die van hunzelf.

Nieuwsgierigheid is goed voor mensen. Martin Seligman identificeert nieuwsgierigheid als een belangrijke manier om de tevredenheid over het leven te verbeteren. Hij zegt ook dat het een nuttig middel is tegen chronische eenzaamheid, iets wat veel mensen treft.

Het cultiveren van nieuwsgierigheid heeft meer nodig dan een kort praatje over het weer. Fundamenteel gezien gaat het over het begrijpen van de wereld vanuit het oogpunt van de andere persoon. Daag jezelf uit door te proberen om iedere week een gesprek met een vreemde aan te gaan. Alles wat je nodig hebt is moed.

Ze verplaatsen zich in de schoenen van een ander

Hoog-empathische mensen maken gebruik van ervaringsgerichte empathie. Ervaringsgerichte empathie is het plaatsen van jezelf in de schoenen van een ander, om rechtstreeks het leven van een andere persoon te ervaren.

Andere Schoenen

Ze luisteren en stellen zichzelf open

Empathisch gesprekspartners beheersen de kunst van het luisteren en stellen zich open voor anderen. Sterk empathische mensen doen dit tot het uiterste.

Ze luisteren met intentie en aandacht voor andere mensen en doen er alles aan om de gemoedstoestand en emotionele behoeften van anderen te begrijpen. Maar alleen luisteren is niet voldoende. Ze doen nog een stap verder, zetten hun maskers af en onthullen hun gevoelens voor anderen, die van vitaal belang zijn voor het creëren van een sterke empathische band.

Ze inspireren tot actie en sociale veranderingen

Mensen nemen over het algemeen aan dat empathie alleen voorkomt op individueel niveau, maar hoog-empathische mensen begrijpen dat empathie ook groepen mensen kan betrekken en dat het als zodanig fundamentele sociale verandering uit kan lokken.

Samenwerken

We kunnen groeien en empathie ontwikkelen in ons leven en het gebruiken als een radicale kracht voor sociale verandering. Onderzoekers op het gebied van de sociologie hebben ontdekt hoe we empathie kunnen laten omslaan in een houding, in een deel van ons dagelijks leven en daarmee het leven van iedereen om ons heen kunnen verbeteren.