Beter voor jezelf zorgen met deze tips

juli 16, 2016

Een paar dagen geleden had ik het privilege om een van de vele video’s van Elsa Punset te bekijken. In deze video vertelt ze ons hoe we door middel van een paar geweldige oefeningen beter voor onszelf kunnen zorgen.

In de video geeft Elsa aan hoe belangrijk het is om als volwassenen te leren om beter voor onszelf te zorgen. Dit gezegd hebbende, wil ik graag de tien adviezen die zij geeft met je delen, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen en kunt leren hoe je elke dag wat meer van jezelf kunt gaan houden. Op de manier waarop je dat verdient.

1. Uit je gevoelens

Wanneer je je eigen gevoelens en emoties niet uit, creëer je een grote interne barrière voor jezelf. Deze barrière gaat vaak over in interne blokkades, angsten en nog belangrijker – het kan je ervan weerhouden om te genieten van je emotionele vrijheid.

Je gevoelens delen met de mensen om je heen zal er ook voor zorgen dat je een hechtere band met deze mensen krijgt. Hierdoor zal de communicatie steeds intiemer worden en bevindt je je op een plek waar sprake is van vertrouwen en zelfverzekerdheid.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen is uniek en onvervangbaar. Wanneer je jezelf dan ook vergelijkt met anderen, zal dit ervoor zorgen dat je iemand wordt die je eigenlijk niet bent. Wanneer je jezelf niet accepteert zoals je bent, met je sterke en minder sterke punten, blokkeer je je ware essentie, datgene wat ons het gevoel geeft dat we leven en dat we van onszelf houden.

Vergelijk jezelf met anderen op een constructieve manier, zodat je van anderen kunt leren, waardevolle ervaring kunt opdoen en handig advies kunt ontvangen dat je een zetje zal geven om de beste versie van jezelf te zijn.

3. Maak gebruik van je steunkring

Verzamel een groepje mensen in je leven waar je op kunt rekenen wanneer je behoefte hebt aan emotionele steun en advies om je te helpen bepaalde kwesties op te helderen. Het is normaal om jezelf soms geblokkeerd te voelen en het idee te hebben dat er geen uitweg bestaat. Goede vrienden die van je houden en je respecteren zijn vaak degene die je naar het licht leiden.

4. Maak tijd vrij voor jezelf

We moeten onszelf allemaal zo nu en dan verwennen en trakteren. Van jezelf houden en goed voor jezelf zorgen door dingen te doen waar je het meeste van geniet zal er in een mum van tijd voor zorgen dat je je geweldig voelt. Probeer jezelf niet te laten verleiden door de gewoonte om altijd maar hetzelfde te doen; probeer te genieten van de tijd voor jezelf en de tijd die je deelt met je dierbaren.

5. Lach

Omring jezelf met mensen die een realistische kijk op het leven hebben, maar die tegelijkertijd ook vol optimisme, positiviteit en humor zitten. Wetenschappelijke studies bevestigen dat lachen op lichamelijk en emotioneel niveau hetzelfde wordt ervaren als wanneer je jezelf bijvoorbeeld trakteert op een cadeautje en dat het daarnaast ook een positief effect heeft op de mensen om je heen.

Ontspanning

“Het opperste geluk in het leven is de overtuiging dat we geliefd zijn; geliefd om onszelf, of beter gezegd ondanks onszelf.”

-Victor Hugo-

6. Ontspan

Wanneer je ontspant verbeter je je geest en help je je lichaam om goed in vorm te blijven. Je kunt dingen proberen als yoga, Tai Chi, meditatie, luisteren naar muziek, lezen… alles dat ervoor zorgt dat je niet te veel stress hebt en waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt.

7. Leer ‘nee’ te zeggen

Het is moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen verwachtingen, eisen en verzoeken. Door echter wel te leren hoe je dit kunt doen, zul je veel meer respect krijgen voor jezelf en voor anderen. Het zal helpen om mogelijk onaangename situaties te vermijden en bevestigt je toewijding om allereerst beter voor jezelf te zorgen.

8. Doe het werk waar je van houdt

Neem een momentje de tijd om jezelf af te vragen of je werkelijk gelukkig bent met je huidige baan. Concentreer je op de dingen die je het leukste vindt aan je werk en besteed minder aandacht aan de aspecten die je niet leuk vindt. Onthoud dat elke baan zo zijn nadelen heeft en jouw baan is hierin geen uitzondering.

Als je een carrièreswitch wilt maken naar de baan waar je altijd al van gedroomd hebt, doe dit dan! Onthoud: als je ervan gedroomd hebt, dan komt dit doordat je alles in huis hebt om het een realiteit te maken.

9. Lichaamsbeweging

Ontelbaar veel studies bevestigen dat lichaamsbeweging goed is voor onze gezondheid en ons tegelijkertijd helpt om ons karakter te onderbouwen, discipline te ontwikkelen en onze algemene besluitvaardigheid in het dagelijkse leven te verbeteren. Actiever zijn in je dagelijkse leven is een geweldige manier om te beginnen.

10. Ontwikkel je spirituele leven

Probeer elke dag een beetje tijd vrij te maken om na te denken over de aspecten in je leven die je vrede, schoonheid en rust bieden. Zet je eigen spirituele weg voort en blijf deze weg volgen. Verbind niet alles aan de liefde, aan jezelf: wees niet verlegen om je gevoelens te uiten naar de mensen van wie je houdt. Deel je gedachten met de mensen die jouw vertrouwen waarderen en haal gewoon adem.