Vertrouw op je intuïtie

Vertrouw op je intuïtie

Laatste update: 15 juli, 2016

Soms lijkt het net of we een zesde zintuig hebben dat opduikt wanneer we bijvoorbeeld in de aanwezigheid zijn van iemand die ons misschien pijn kan doen. Vaak slaan we deze intuïtieve informatie af, omdat het niet gebaseerd is op rationaliteit.

“Begraven in het diepste deel van onszelf ligt een instinctief en oprecht bewustzijn dat ons, als we het toestaan, de meest betrouwbare begeleiding kan bieden.”

-Prince Charles-

De stem van onze intuïtie is zeer nuttig en belangrijk wanneer we ons een weg proberen te banen door de wereld. Het is zelfs zo dat onze hersenen super veel informatie verwerken zonder dat we het doorhebben.

Met andere woorden: wanneer we iets voelen, dan is hier een reden voor. Onze geest is aan het werk zonder ons te vertellen waar hij  mee bezig is. Hij geeft ons boodschappen zonder uitleg. Hoewel de wereld niet zo in elkaar zit dat we ons er succesvol doorheen kunnen navigeren door slechts te vertrouwen op onze intuïtie, kan het absoluut geen kwaad om minstens af en toe wat meer aandacht te geven aan deze intuïtie. Dit zou juist heel goed zijn.

Spiegel

Intuïtie is de helderheid die het hart ziet en de geest negeert

Gezegd wordt dat onze intelligentie het altijd bij het juiste eind heeft, maar onze intuïtie nooit bij het verkeerde. Hoewel dit misschien niet volledig waar is, kunnen we wel stellen dat ons bewustzijn soms misschien zijn eigen vermogen om de dingen die we doen om te begrijpen en controleren, overschat.

Zoals we eerder al zeiden, kan het voorkomen dat we met iets of iemand in aanraking komen waar we geen goed gevoel bij krijgen, maar dat we niet goed kunnen verklaren waarom dit zo is. Hierdoor slaan we, op haast automatische manier, de informatie die ons zesde zintuig ons biedt af; we staan niet stil om de situatie wat beter te bekijken.

Het duurt maar zes seconden om een indruk van iemand te krijgen. Dit aanpassende vermogen om snel te kunnen beoordelen of een persoon wel of geen bedreiging vormt, is erg belangrijk om onze integriteit te beschermen. Dit is een voorbeeld van een dagelijkse situatie waarin we onbewust vertrouwen op onze intuïtie.

Hersenen en Hart

Empathie: emotionele intuïtie

De kracht om dingen intuïtief te begrijpen zal je voor de rest van je leven beschermen tegen alle vormen van pijn.

Op emotioneel vlak kan onze intuïtie een zeer zware last zijn. Dit is namelijk het vlak waarop empathie de hoek om komt kijken als een intuïtieve gids. Dat wil zeggen: welk bewijs, als er al bewijs is, hebben we dat de emoties die we voelen en waarnemen echt zijn?

Na verloop van tijd handhaven we deze emoties vrijwel automatisch. Deze handeling stelt ons in staat ons intuïtieve vermogen te ontwikkelen. Vooral in de liefde is dit vermogen bijvoorbeeld erg relevant. Hoewel we niet precies weten wat ervoor zorgt dat we van iemand gaan houden, begaan we meestal geen fout wanneer we van iemand houden.

Nog een belangrijk aspect is of we onszelf toestaan naar ons zesde zintuig te luisteren. Gezegd kan worden dat het hart zo zijn redenen heeft om zich door onze intuïtie te laten leiden en dat we onszelf dankzij onze intuïtie kunnen beschermen tegen vele kwetsbare dingen.

In werkelijkheid wordt onze intuïtie in bepaalde situaties een vorm van herkenning. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we mensen makkelijker erkennen of dat we beter in staat zijn te zien welke gevolgen de dingen die om ons heen gebeuren hebben. Toch kan het schadelijk zijn om blindelings naar ons zesde zintuig te luisteren en hierop te vertrouwen. In beide gevallen moeten we voorzichtig zijn.

Interessant genoeg blijkt dat er een reden bestaat om ervan uit te gaan dat vrouwen inderdaad beter in staat zijn om de gevoelens van anderen snel te onderscheiden en lezen. Om de een of andere reden zullen vrouwen sneller kunnen oppikken of iemand eerlijk is of liegt, of of een stel werkelijk op elkaar verliefd is.

Bootjes

De gevaren van onze intuïtie

Doordat we in staat zijn snel en vrijwel zonder moeite te oordelen, kunnen we ook gemakkelijker fouten maken. Ook kan het ervoor zorgen dat we een groot deel van de schoonheid van het leven of het gezelschap van de mensen die ons pad kruisen mislopen.

Om deze reden moeten we proberen om alert te zijn op situaties waarin onze vooroordelen ons kunnen bedriegen. Dat wil zeggen, situaties waarin we ons realiseren dat we slechts handelen op basis van veronderstellingen of weerkaatste gevoelens, zonder rationele basis. In dit soort situaties is het belangrijk om even stil te staan en goed na te denken.

Er is hier geen sprake van mysterie. Het is vooral belangrijk om na te denken over hoe we handelen wanneer we ons realiseren dat dit het geval is. We kunnen onze gevoelens ons niet laten domineren of de baas over ons laten spelen, maar we moeten wel waakzaam zijn en onze gevoelens in overweging nemen wanneer het tijd is om te handelen of een beslissing te nemen.

Onze intuïtie is onontbeerlijk; we moeten onze intuïtie de plek geven die het verdient en onze intuïtie in gedachten houden op dezelfde manier als hoe we de realiteit aanschouwen. We moeten een balans vinden die ons in staat stelt om in elk deel van ons leven vooruit te gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.