Wij zijn verantwoordelijk voor ons genot

Wij zijn verantwoordelijk voor ons genot

Laatste update: 01 maart, 2017

Seksueel genot is iets dat plaatsvindt in ons eigen lichaam en daarom zijn wij de enigen die verantwoordelijk zijn voor hoe we het ervaren. Het is niet iets dat voortkomt uit een passieve houding; het impliceert een actieve zoektocht om het te kunnen ervaren en ervan te genieten zoals wij dit bepalen.

Ieder van ons ervaart seksualiteit op zijn eigen manier. Verlangen, opwinding, bevrediging, genot… al deze aangename gevoelens zijn onderdeel van verschillende vormen van seksualiteit. Niets is ‘normaal’ als het aankomt op hoe deze gevoelens moeten worden ervaren, dit is uniek en exclusief voor elk individu.

Het moment dat we ons genot onderwerpen aan verwachtingen over wat ‘normaal’ is, verliezen we onze seksuele identiteit en onze natuurlijke neiging om nieuwe gevoelens te ontdekken. We verloochenen ons genot door ons aan te passen aan een ideaal dat we in ons hoofd hebben gecreëerd.

Leren om jezelf over te geven aan de gevoelens

Seksueel genot is nauw gerelateerd aan het jezelf toestaan om je over te geven aan de gevoelens die zich voordoen. Onze overheersende gedachten beperken onze ervaring van dit genot. Dit is de reden dat we zo vaak losgekoppeld zijn van ons lichaam en niet in staat zijn om volledig van seks te genieten. We beschikken over vele middelen die ons helpen om seksueel genot te ervaren:

  • Ons lichaam is voorbereid en in staat om plezier te ervaren.
  • De huid is het grootste seksuele orgaan dat ons lichaam heeft. Onze huid zit vol met gevoelsreceptoren die ons bevrediging brengen.
  • Onze aard is gericht op het vermijden van pijn en het streven naar genot.
  • We kunnen onze gedachten ter beschikking stellen aan onze gevoelens, die we kunnen identificeren door middel van ontspanning, creativiteit en verbeelding.
  • Licht en aangenaam lichamelijk contact maakt het mogelijk om in een staat van concentratie te verkeren die leidt tot aangename gevoelens.
  • Bewust ademhalen helpt ons om in contact te komen met al onze zintuigen voor een bevredigende ervaring.
Seksueel Genot

Ons genot is niet afhankelijk van een ander

Wat doe jij om genot te bereiken? Wat je er nu wel of niet voor doet, verwacht niet dat een ander het voor je doet. Wij zijn verantwoordelijk voor deze geweldige ervaring. Dit is noodzakelijk voor een leven zonder schuldgevoel, schaamte, druk of angst.

Hoe beter wij ons lichaam kennen, hoe veiliger en vrijer we ons zullen voelen om uit te spreken wat we leuk vinden en wat ons genot brengt. Wij zijn de voorvechters van wat we voelen en om deze reden bepalen wij wanneer en hoe we onze intimiteit delen.

Ons genot is van niemand afhankelijk behalve onszelf. Het is een vergissing om te denken dat de bevrediging van onze behoeften afhankelijk is van de bekwaamheid van de ander om te ontdekken wat we leuk vinden. Als we de bevrediging van onze behoeften en genotservaringen laten afhangen van een ander, dan verkondigen we een gebrek aan identiteit en zelfbewustzijn. We geven de ander macht over ons en leggen een druk op hem of haar die ervoor zal zorgen dat ook zijn/haar genot beperkt wordt.

Genieten

De magie van genot bestaat uit jezelf liefhebben en plezier hebben

Er zijn tal van factoren die bijdragen aan een gezond en bevredigend seksleven: een goed gevoel van eigenwaarde, zelfbewustzijn, jezelf vrij genoeg voelen om zonder angst te vragen, vertrouwen hebben om jezelf over te geven aan gevoelens etc. Al deze factoren dragen bij aan ons vermogen om een aangename relatie te behouden, zowel voor onszelf als voor de persoon voor wie we kiezen. Zelfbewustzijn en weten waar je van geniet is van fundamenteel belang om onze aangename gevoelens te kunnen delen met een andere persoon.

Een positieve stemming vergroot de waarde van de erotische ervaring. Gevoelens zoals liefde, genegenheid en fantasie beïnvloeden de intensiteit van genotservaringen op een buitengewone manier.

Niemand heeft het recht op het genot dat wij kunnen ervaren, noch draagt iemand de schuld hiervoor, want alleen wij hebben het vermogen om dit voor onszelf te creëren en dit te delen als we willen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.