Vrouwen en seks: het ontspannen brein onder de gordel

Vrouwen en seks: het ontspannen brein onder de gordel

Laatste update: 07 december, 2016

Het is merkwaardig, maar vrouwen genieten alleen van seks wanneer hun hersenen een ontkoppeling bereiken en de neurochemische en neurologische gesternten op één lijn komen te staan, waardoor orgasmes, plezier en genot mogelijk worden.

Het is namelijk zo dat wanneer een vrouw opgewonden is, haar hersenimpulsen alleen de genotscentra doorkruisen en een orgasme opwekken wanneer de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor angst en bezorgdheid, gedeactiveerd wordt.

Genieten van geslachtsgemeenschap vereist dan ook, in zekere zin, dat de amygdala wordt losgekoppeld van de zorgen en de beslissingen die op de geest drukken en die tot op de laatste minuut het moment kunnen verpesten.

Naakte Vrouw

Jezelf laten meeslepen door de explosie van impulsen

Dat vrouwen deze ‘extra neuronale stap’ nodig hebben, zou kunnen verklaren waarom ze langer de tijd nodig hebben om tot een orgasme te komen dan mannen. Dit wetende, moeten onze seksuele partners dan ook geduldig zijn en rustig aan doen als we ten volle van het spel willen kunnen genieten.

De clitoris is een klein orgaan vol zenuwuiteinden die rechtstreeks zijn aangesloten op het vrouwelijke genotscentrum. Het is zelfs zo dat de clitoris maar één enkele functie heeft: het geven van plezier en zorgen dat de vrouw geniet. Het simpelweg stimuleren van dit orgaan zet elektrochemische activiteit in werking en wekt een veelheid aan sensaties op.

En dan is daar de climax, geproduceerd door de effecten van dopamine, oxytocine en endorfine. Als de stimulatie echter niet heel effectief is, de clitoris nauwelijks gevoelig is of als zorgen in de weg staan, dan kan de impuls onze hersenen niet bereiken.

Dit verklaart waarom extase niet bereikt kan worden als de vrouw niet ontspannen is, zich niet op haar gemak voelt, het koud heeft en niet verwend wordt. Zoals ze zeggen, moet je warme voeten hebben om van seks te kunnen genieten.

Kaars

Het delicate verband tussen het lichamelijke en het geestelijke

Merkwaardig genoeg is de delicate verbinding tussen het psycho-emotionele en het lichamelijke bij vrouwelijk genot iets dat voor zowel de wetenschap als de mannelijke minnaar verwarrend is.

Dankzij de vooruitgang in de neurowetenschappen zijn we echter in staat om te bewijzen wat het is dat er in onze hersenen gebeurt wanneer we een orgasme hebben. Laten we eens kijken wat er gebeurt als we een vrouw die midden in een vrijpartij zit onderwerpen aan functionele MRI.

Laten we ons inbeelden dat de vrouw in bed ligt met haar partner en dat ze elkaar strelen. Met de kusjes, de liefkozingen en de knuffels zullen bepaalde hersengebieden hun mate van activiteit verminderen, terwijl de gebieden die gerelateerd zijn aan de genitaliën en de borst zullen oplichten.

Vlinders

In het licht van seksuele stimulatie zullen zones zoals de amygdala en de prefrontale cortex dus een rustige kleur behouden, die hun lage mate van activiteit aangeeft. Of liever gezegd, zoals wij dit zien: de neurochemische sterren moeten bij vrouwen op één lijn komen te staan om orgastisch genot te kunnen bereiken.

Bij mannen echter is het orgasme iets dat veel meer hydraulisch is, omdat het het bloed is dat naar de penis moet afreizen om een orgasme mogelijk te maken. Deskundigen zochten naar een vergelijkbaar simplistisch mechanisme bij vrouwen, maar zonder succes.

Wetenschappelijke bevindingen over de seksuele reactie bij vrouwen lopen ontzettend achter op vergelijkbare studies bij mannen. Als gevolg hiervan is er een vrijwel volledig gebrek aan kennis over de clitoris en is zelfs tot op vandaag de dag niemand in staat geweest om de lichamelijke veranderingen van ons kleine, opgewonden orgaan tot in detail te meten.

Wat we in elk geval wel weten, is dat de clitoris nauw verbonden is met onze huid, onze hersenen, en onze vagina, op zo’n manier dat het orgaan op de een of andere wijze verbonden is aan opwinding.

De wegen van emotie

Het verschil in de hersenen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot seks vertaalt zich eveneens in hun emoties. Wat er over het algemeen gebeurt, is dat mannen druk voelen vanuit hun geslachtsklieren als ze niet met enige regelmaat ejaculeren. Vrouwen hebben echter alleen behoefte aan dit reisje als ze zich op hun gemak en veilig voelen.

Desondanks is het zo dat seksuele ervaring bij beide geslachten het grootste gedeelte van de tijd te maken heeft met zowel culturele als lichamelijke en psychologische motieven. Het is alleen zo dat het gewicht van bepaalde motieven lijkt te variëren in relatie tot de structuur en functie van de hersenen.

Abstracte Vrouw

Om deze reden komt het vaak voor dat als een vrouw het gevoel heeft dat haar partner haar niet langer emotioneel beantwoordt, ze uiteindelijk zal denken dat haar partner haar afwijst, dat ze iets verkeerd gedaan heeft of dat hij niet langer van haar houdt.

Dit is waarom seksuele gemeenschap geven en nemen is. Een vrouw moet in een ontspannen en aangename stemming worden gebracht. Ze heeft het in ieder geval nodig dat haar hersenen ontkoppelen en dat haar emoties haar niet in de weg staan om seksuele bevrediging te bereiken.

Dit is de verklaring voor waarom een vrouw niet boos kan zijn wanneer ze van seks geniet. Of beter gezegd, zoals sekstherapeuten zeggen: voorspel is alles wat er gebeurd is in de 24 uur voorafgaand aan de seks.

Kortom, we hebben concentratie, comfort en ontkoppeling nodig. Daarom zijn vakanties ook vaak een sterk afrodisiacum. De G-spot bevindt zich tenslotte, zoals Isabel Allende stelt, in je hoofd en degene die hem eventjes snel daar beneden denkt te vinden, verspilt zijn tijd.

Geraadpleegde bibliografische bronnen: “The Female Brain” door Louann Brizendinne en “Physiology of Behavior” door Neil Carlson


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.