Zeven tips om jezelf door moeilijke tijden heen te slepen

Zeven tips om jezelf door moeilijke tijden heen te slepen

Laatste update: 12 september, 2017

Nuttig advies is een waardevol geschenk, met name wanneer het gegeven wordt in moeilijke tijden. Wie heeft er nu niet moeilijke tijden gekend in zijn leven, waarin het voelde alsof er geen oplossing bestond? In dit soort situaties, is het vrijwel onvermijdelijk dat we minder voor onszelf gaan zorgen en onszelf laten bedrukken door pessimisme. Op dit soort momenten, kan goed advies werkelijk een wereld van verschil maken.

“Elke moeilijkheid waar overheen wordt gekeken, zal een geest worden die jouw rust later komt verstoren.”

-Frédéric Chopin-

Het maakt niet uit hoe slim en intelligent je bent, je zal altijd een punt bereiken waarop je niet weet welke kant je op moet gaan. Om wat licht te schijnen op deze donkere momenten, delen wij in dit artikel zeven tips met je waar je wellicht iets aan zult hebben.

1. Accepteer moeilijke tijden, verzet jezelf er niet tegen

We zijn vaak geneigd om te denken dat als dingen niet precies zo verlopen als wij graag zouden willen, alles compleet de mist ingaat. Het is niet makkelijk om de realiteit te accepteren voor wat deze is en haar in overeenstemming te brengen met onze verwachtingen. Dit zal uiteindelijk echter alleen maar pijn veroorzaken.

Moeilijke Tijden

Moeilijke tijden doen zich voor omdat het nu eenmaal zo moet zijn. De manier om deze tijden te overwinnen is niet door eraan te ontsnappen, maar door ze te accepteren. Dankzij slechte tijden kun je nieuwe dingen leren. Dit zijn onverslaanbare kansen op groei. Hoe harder je jezelf ertegen verzet, hoe langer het zal duren voordat je tot een oplossing kunt komen.

2. Probeer niet het slachtoffer uit te hangen of je zo te voelen

Wanneer je een moeilijke tijd doormaakt, is de verleiding om medelijden met jezelf te hebben zeer groot, het ligt altijd op de loer. Dit is een zeer menselijke verleiding, maar tegelijkertijd ook een zeer schadelijke. Wat heeft het voor zin om medelijden met jezelf te hebben, als dit er alleen maar voor zorgt dat je het moment waarop je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven weer zal nemen blijft uitstellen?

Iedereen is tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor de dingen die hem overkomen. Problemen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je hebt iets gedaan, of juist iets niet gedaan, waardoor je in deze situatie bent beland. In de slachtofferrol treden is een manier om je gevoelens van hulpeloosheid te versterken, om het idee te versterken dat je zelf niets kunt doen om de slechte dingen die jou overkomen een halt toe te roepen.

3. Kijk in jezelf

Wanneer je leven vol problemen zit, is het normaal om je blik op de buitenwereld te richten. Je probeert invloed uit te oefenen op je omgeving, in de hoop deze te veranderen en jezelf zo te verlossen van je problemen. Deze houding is echter allesbehalve productief, met name omdat de realiteit uit verschillende krachten bestaat waar je zelf geen controle over hebt.

Gedurende moeilijke tijden, is het het beste om juist in jezelf te kijken. Jij bent hetgeen er moet veranderen, vroeg of laat zal deze verandering namelijk een soortgelijke verandering teweegbrengen in je uiterlijke omstandigheden.

4. Wees het universum alsook het leven dankbaar

Dit is een geweldige tip om droevige of depressieve momenten te overwinnen. Doe simpelweg je ogen dicht, adem diep in en en zeg ‘bedankt’. Heb vertrouwen in de diepzinnige wijsheid van het leven. Als je een moeilijke tijd doormaakt, dan is dit omdat je dit nodig hebt.

Moeilijke Tijden

Dit kleine ritueel heeft een bijna magische werking. Slechts door hardop ‘bedankt’ te zeggen, plaats je jezelf gelijk al in een andere emotionele gemoedstoestand. Het maakt niet uit als deze dankbaarheid in eerste instantie niet oprecht uit het hart komt. Na verloop van tijd zul je zien dat het steeds meer betekenis begint te krijgen.

5. Onthoud dat alles altijd verandert

Onthoud deze wijze woorden, die op vrijwel elke situatie kunnen worden toegepast: ‘ook dit zal weer voorbijgaan’. Alles in het universum is dynamisch, voortdurend in beweging en voortdurend aan het veranderen. Wanneer je in een moeilijke situatie terecht bent gekomen, of juist in een zeer gelukkige, dan denk je bijna altijd dat er nooit een einde aan zal komen. Dit is echter niet waar.

Soms moet je gewoon even geduld opbrengen, zodat alles weer op de rails kan komen. Door jezelf op iets anders te richten en je tijd aan andere bezigheden te besteden, zullen de oplossingen en antwoorden zich vanzelf voordoen. In andere gevallen, moet je juist zelf actie ondernemen en je handelingen hun eigen vruchten laten plukken. Heb vertrouwen.

6. Zoek een nieuw perspectief

Wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijkheden, kun je verschillende perspectieven aannemen. Je kunt het zien als een ramp, vergelijkbaar met een tsunami. Je kunt het zien als een obstakel dat je uit de weg moet gaan, als een muur die je moet afbreken, of als bewijs van hoe lastig het leven kan zijn.

Moeilijke Tijden

Je kunt er echter ook voor kiezen om deze moeilijkheden te zien als uitdagingen om te groeien, als kansen om meer over jezelf te weten te komen en geduld te ontwikkelen. Jij bent de schepper van je eigen gedachten en je bepaalt zelf hoe je de wereld bekijkt. Het hangt ervan af hoe je het probleem, of die hele hoop problemen, onder ogen komt.

7. Accepteer dat alles mogelijk is

Tijdens moeilijke tijden, wordt pessimisme vaak met open armen ontvangen. Je begint zelfs te denken dat hoop alleen maar een bron zal zijn van nog meer teleurstelling. Het is belangrijk om het verschil te zien tussen hopen op het beste en het creëren van een illusie. Het ene zal je ogen openen voor de mogelijkheid dat dingen in jouw voordeel kunnen keren. Het andere is de bron van ongegronde, obsessieve fantasie.

Vergeet nooit dat wonderen de wereld nog niet uit zijn, of dat je in staat bent om allerlei tegenslagen te overwinnen. Je draagt de mogelijkheid om het onverwachte te creëren zelf in je. Soms zijn het juist deze moeilijkheden in het leven die ervoor zorgen dat je boven jezelf uitstijgt en jou laten zien dat groei mogelijk is op elke leeftijd.

Positieve emoties zijn het beste wapen tegen tegenslag


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.