Leer je gevoelens begrijpen

Leer je gevoelens begrijpen

Laatste update: 06 juni, 2017

Om de nieuwe wereld aan te kunnen, moeten we het meest emotionele en creatieve deel van onszelf verkennen. Ons lichaam communiceert en reflecteert hoe we ons voelen, en het geeft ons constant informatie over onze stemming. Het is dus van vitaal belang dat we de berichten die onze gevoelens ons sturen begrijpen. Dit beïnvloedt onze gezondheid evenals de manier waarop we met anderen omgaan.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen luisteren en horen. Horen betekent simpelweg het gebruiken van ons gehoor. Luisteren heeft een speciale betekenis in dat het ook betekent dat je aandacht besteedt aan wat je hoort. We horen iemand misschien wel, maar luisteren of begrijpen hem niet. Luisteren impliceert toewijding. Het betekent er zijn, waarnemen wat ons lichaam en onze emoties ons vertellen, wat ze ons proberen duidelijk te maken.

“Alles dat bestaat, begon met taal. En taal begon met luisteren.”

-Jeanette Winterson-

Begrijp je lichaam, spreek je emoties aan

De meest voorkomende oorzaak van ziekte zijn houdingen en negatieve emoties. De zoektocht naar aandacht, het vermijden van onplezierige situaties of ervan wegrennen, dit zijn situaties waarin onze lichaam spreekt. Ons lichaam geeft vaak duidelijke signalen dat er iets niet in orde is.

Mensen die niet begrijpen dat deze reacties veroorzaakt worden door de onplezierige emoties die ze ervaren, hebben vaak last van lichamelijke aandoeningen die veroorzaakt worden door emotionele blokkades.

Gevoelens Begrijpen

Er zijn een aantal studies die de kracht die emoties op het menselijk lichaam hebben ondersteunen. Onderzoekers hebben een sterke relatie gevonden tussen pijn en stressEmotionele stress kan het lichaam voor altijd markeren.

De meeste voorkomende symptomen van emotionele stress zijn als volgt:

  • Emoties: depressie of angst, prikkelbaarheid, nervositeit.
  • Gedachten: overmatige faalangst, overmatige zelfkritiek, problemen met concentratie, problemen met het nemen van beslissingen, verstoorde gedachten.
  • Gedrag: bruusk gedrag tegenover anderen, toenemende consumptie van tabak, drugs of alcohol, meer of minder eetlust, huilen, tandenknarsen.
  • Lichamelijke veranderingen: spierspanning, koude en zweterige handen, slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekproblemen, sneller ademen, slaapproblemen, seksuele stoornissen.

Je lichaam is je tempel, luister ernaar.

Begrijp je geest, hij praat over je

Zoals we al hebben uitgelegd, kan onze mentale houding ons blokkeren tot het punt van lichamelijke problemen. Deze mentale blokkade ontstaat wanneer emoties in ons groeien waardoor we onze focus verliezen en ons zelfloskoppelen van wat we aan het doen zijn. Negatieve emoties zorgen voor afleiding. We stoppen met wat we aan het doen zijn en beginnen over deze emoties na te denken.

Gevoelens Begrijpen

Door aandacht te besteden aan onze geest, zullen we onze gevoelens en emoties herkennen. Door naar onze innerlijke zelf te luisteren, bereiden we ons voor om nare gevoelens en emoties te confronteren en te overwinnen. Daardoor zullen we ons weer op onze dagelijkse activiteiten en leven kunnen richten. Op deze manier bereiden we onszelf lichamelijk en geestelijk voor op het herkennen en isoleren van negatieve emoties. Het herkennen van deze emoties is de eerste stap naar de overwinning.

De geest is verantwoordelijk voor het hogere denken. Het combineert de zintuigen, gedachten, vooroordelen en het geheugen. Het staat ons toe de voors en tegens tegen elkaar af te wegen en rationele beslissingen te nemen. Het is mogelijk dat je innerlijke stem niet altijd duidelijk is, maar hij probeert je wel iets te vertellen. Houd een dagboek of journal bij, debatteer met je innerlijke criticus, ga op zoek naar een rustige plek. Met andere woorden, leer je geest te begrijpen.

Voordat je kwaad wordt, jezelf de schuld geeft of geblokkeerd raakt, luister naar je innerlijke stem. Scheid negatieve emoties en gevoelens af van je geest. Bereid jezelf lichamelijk en geestelijk voor om goed naar jezelf te luisteren. Niemand is beter in staat om naar jouw lichaam te luisteren dan jijzelf.

Vechten tegen jezelf is het moeilijkste gevecht dat er is. Jezelf verslaan is de mooiste overwinning.