4 manieren om zelfbewustzijn te bevorderen in kinderen

4 manieren om zelfbewustzijn te bevorderen in kinderen

Laatste update: 02 augustus, 2016

Het helpen van kinderen om zichzelf te leren kennen, hun emoties te leren begrijpen en hun houdingen in te schatten legt de fundering voor emotionele gezondheid gedurende de rest van hun leven.

Zelfbewustzijn is de sleutel tot emotionele vervullingAls we dit vermogen verkrijgen, zullen we altijd een strategie hebben om onze emoties onder controle te houden.

“Van alle mogelijke kennis is de wijste en de meest bruikbare zelfkennis.”

-William Shakespeare-

Daarom is het belangrijk dat we deze aspecten in onze kinderen cultiveren, zodat ze gezond en gelukkig opgroeien. Hier zijn vier manieren waarop je je kinderen kan helpen met het ontwikkelen van hun zelfbewustzijn.

Wat anderen denken definieert ons niet

Geloven dat we zijn wat anderen van ons denken is een veelvoorkomende fout bij kinderen (en natuurlijk ook bij volwassenen). Op een bepaalde leeftijd hebben kinderen de neiging om zo ongeveer op alles een label te plakken, zelfs op mensen.

Aanvankelijk kunnen deze classificaties een belangrijke poging zijn om te proberen de wereld te begrijpen. Het werkt echter tegen de herkenning van onze eigen identiteit. We gaan uiteindelijk geloven dat we eigenlijk gewoon een verzameling van labels zijn: lang, dik, knap, intelligent.

Meisje

Dit definieert een persoon duidelijk niet, maar het kan ertoe leiden dat het gedrag en de gedachten van een kind hierdoor worden gevormd als zij eraan worden blootgesteld gedurende meerdere jaren.

Een kind moet, net als iedereen die in een zeer diverse innerlijke wereld leeft, begrijpen dat anderen ook doen.

Het is belangrijk voor een kind om te begrijpen dat zijn klasgenoot niet alleen “degene die het beste is in voetbal” is, maar dat hij ook denkt, voelt, lacht en huilt.

We hoeven onze emoties ons niet te laten controleren

“Anderen goed kennen is intelligentie. Jezelf goed kennen is wijsheid. ”

-Einstein-

Kinderen moeten begrijpen dat, voordat een emotie (zoals bijvoorbeeld woede) zich sterk manifesteert, hij ons al vele waarschuwingen heeft gegeven en zich op subtiele manieren op vele niveaus heeft getoond.

Loslaten

We kunnen een metafoor voor een recept te gebruiken. Stimuleer je kind om na te denken over de smaak van hun emoties en langzaam ieder van de bestanddelen te leren herkennen. We kunnen het spel vooruit of achteruit spelen, met de ongekookt ingrediënten of met het lege bord beginnen. Zo zullen ze elk ingrediënt ontrafelen van de smaak van elke emotie.

Doeleinden definiëren ons niet, onze houding doet dat

Het is gebruikelijk om kinderen de prachtige vraag te stellen: “Wat wil je later worden als je groot bent?” Zij antwoorden: arts, verpleegkundige, kapper, timmerman… Dan vragen we hen waarom ze dat willen worden en het gesprek is voorbij.

Uiteindelijk is “wat wil je worden” een goed begin van een gesprek, maar definieert het een kind? Natuurlijk niet. Dit is slechts een voorbeeld, maar kinderen moeten weten dat we niet zijn wat we bereiken of willen bereiken.

Kinderen moeten begrijpen dat hun eigen inspanningen en houding hetgeen is dat hun toekomst, hun verwachtingen of hoop zal bepalen. Wij moeten hen aanmoedigen om hun mogelijkheden en potentiële paden mentaal te verkennen en om een proactieve en onafhankelijke houding ten aanzien van de toekomst te ontwikkelen.

Lachend Kind

Zoek iedere dag naar zelfbewustzijn

“Zien is meer dan kijken. Zien betekent dat je de details ziet. Om een bloem correct te zien, moet je heel goed kijken, aan de binnenkant. ”

-Alain (Franse filosoof en essayist)-

Het erkennen van emotionele toestanden en gedachten van onze kinderen zal hen helpen hun sociaal-emotionele vaardigheden goed te ontwikkelen.

Onze kinderen helpen dit stadium van emotionele ontwikkeling te bereiken vergt veel tijd en inspanning. Het is belangrijk om geduldig te zijn. We moeten het kind aanmoedigen een dagelijkse gewoonte aan te nemen om na te denken over wat ze hebben gedaan, hoe ze zich voelden, wat ze leuk vinden en hoe ze het kunnen krijgen.

Je hoeft niet meer te doen dan hen aanmoedigen om na te denken over hun dag, verlangens en antipathieën. Een ideale manier om dat te doen is door over het verstand te spreken als “de denkmachine” waar je voor moet zorgen en bij in moet checken. Dit helpt hen begrijpen hoe belangrijk het is om met jezelf in contact te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.