Vandaag is de dag om wrok te veranderen in vergeving

Vandaag is de dag om wrok te veranderen in vergeving

Laatste update: 19 juli, 2016

Op een bepaald moment in ons leven hebben we het punt bereikt dat we een bepaald persoon of ding niet langer tolereren, bijvoorbeeld dat we het gedrag van één van onze vrienden of familieleden niet uit meer kunnen staan.

Maar wat gebeurt er als we onszelf niet meer kunnen tolereren? Als we denken: Hoe kunnen we dit hebben gedaan? Hoe heb ik die baan kunnen accepteren? Hoe heb ik zoveel kunnen eten?

Zonder het in de gaten te hebben, worden we onze eigen vijand. Dit is iets dat het resultaat is van kwaadheid of woede die we voor een andere persoon voelen; wrok die ervoor zorgt dat we onszelf niet meer uit kunnen staan.

“Als een afwijzing aanleiding geeft tot wrok, is het offer niet meer de moeite waard.”

-Giovanni Guareschi-

Als we wrok koesteren, zijn we niet gelukkig. We onderdrukken een woede die eruit wil, die uitgedrukt wil worden en bevrijd wil worden. Maar wat we ons niet realiseren is dat wij degenen zijn die het meest te lijden hebben onder deze situatie. Wij zijn degenen die moeten leven met de bitterheid en ons constant ongelukkig en kwaad voelen.

Wrok maakt ons kwaad

Misschien heb je het niet gemerkt, maar op een bepaald punt heb je mensen gezien die continue kwaad kijken. Hun woede is zichtbaar in hun gezicht. En je vraagt je af: waarom zijn ze zo kwaad? Is het niet beter om gelukkig te zijn?

Hetzelfde gebeurt als we wrok koesteren voor iemand. We worden vijandig zonder dat we dat willen en dit zal te zien zijn in ons gezicht.

Boosheid

Vijandigheid brengt op zijn beurt niets anders dan negativiteit in ons leven. Vraag je je af waarom er de laatste tijd niets goed gaat? Denk na over hoe je je gedraagt. Daar ligt het antwoord.

We realiseren ons niet dat vijandigheid altijd tegen ons werkt. Het grijpt niet alleen ons aan, maar ook iedereen en alles om ons heen. De mensen van wie we het meeste houden en al onze relaties zullen lijden onder deze nieuwe manier waarop we met ons leven om gaan.

Vijandigheid zal ons geen goeds brengen. Het is zo ernstig dat we ziek kunnen worden als we lange tijd in die situatie doorbrengen.

“Geen mens is ooit geboren met agressieve of vijandige impulsen en niemand wordt agressief of vijandig zonder dat te leren.”

-Ashley Montagu-

Wat kunnen we doen om niet meer vijandig te zijn? Om te beginnen moeten we onszelf omringen met positieve mensen die veel sympathie en geluk te geven hebben. 

Soms raken we overweldigd door vijandigheid, omdat we onszelf omringen met vijandige, negatieve en kwaadaardige mensen die ons steeds mentaal ondermijnen zonder dat we het merken.

Leer te vergeven

Als we merken dat we gevuld worden door vijandigheid en wrok, moeten we leren te vergeven. Niet alleen anderen, maar ook onszelf.

Jongen op het Strand

Zoals we al gezegd hebben, voel je je soms vervuld van wrok en je kunt jezelf en je gedrag niet uitstaan.

Jezelf en anderen vergeven kost tijd. Dat is waarom het nodig is om ons al van tevoren te ontdoen van dingen die ons daarvan kunnen weerhouden.

  • De wonden die anderen kunnen veroorzaken.
  • De harde gevoelens die niets anders doen dan ons geluk en vergeving belemmeren.
  • Het egoïsme dat je verdriet brengt en je weerhoudt van het genieten van de kracht van de vrijgevigheid.
  • Denken en leven in het verleden, iets dat ons ervan weerhoudt vooruit te komen.
  • Gehinderd worden door geruchten of je zorgen maken over wat andere mensen over je zouden kunnen zeggen.

Al deze dingen, en nog meer, zorgen ervoor dat ons leven gevuld raakt met bitterheid, zodat we anderen en onszelf niet kunnen vergeven.

We maken allemaal fouten en we moeten ons bevrijden van alles wat anderen ons aan kunnen doen. Wat hebben ze gedaan om je pijn te doen? Realiseer je dat jij het bent die de pijn toelaat, omdat het geen lichamelijke pijn is. Heb je niet zelf de macht om te beslissen wie je kan kwetsen en wie niet?

“Er is geen wraak zo compleet als vergeving.”

-Josh Billings-

Houd in gedachten dat hoe minder je anderen toestaat om je pijn te doen, hoe meer je de geruchten kunt negeren, hoe meer je in het heden zal leven zonder na te denken over de toekomst, des te meer mogelijkheden zul je waarschijnlijk zien in de dingen om je heen.

Je zal vrij zijn en niets zal je pijn doen. Leef je leven, vergeef anderen en vergeef jezelf. Wees vrij en gelukkig.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.