Hoe kun je minder nadenken en leven in het het heden?

Hoe kun je minder nadenken en leven in het het heden?

Laatste update: 15 december, 2018

Leef je in het heden of word je constant afgeleid door je gedachten? Veel mensen lopen namelijk het meest belangrijke, het hier en nu, mis omdat ze in gedachten altijd maar bezig zijn met het verleden en de toekomst. De meesten van ons gaan op de automatische piloot door het leven, tussen gisteren en morgen, tussen wat nog wachtende is en wat er in de toekomst zal gebeuren. Om in het heden te leven, is minder nadenken daarom absoluut een must.

Voortdurend in je hoofd zitten, in de ban van je zorgen en verwachtingen, creëert ongemak. Het maakt je namelijk afhankelijk van je gedachten. Wanneer je vervolgens de realiteit van je bestaan ​​tegenkomt, voel je je alleen. Het probleem is dat er geen magische formules bestaan waarmee we alles snel kunnen oplossen. Het geheim om echt te gaan leven is daarom: minder nadenken.

Om deze diepzinnige boodschap te begrijpen, kan het helpen om onze geest te beschouwen als een van onze comfortzones. Met andere woorden, onze geest is de reeks gedachten die we verzamelen en ons ervan weerhouden ons bewust te worden van het heden. Het is dat mentale geruis dat ons van elk moment afleidt en ons dwingt om in het verleden of in de toekomst te leven.

Minder nadenken met behulp van mindfulness

Een van de meest aanbevolen methodes om je te helpen uit die mentale gevangenis te ontsnappen, is mindfulness. Mindfulness houdt niet in dat je volkomen stil moet gaan zitten en je geest leeg moet proberen te maken. Waarschijnlijk heb je weleens iets dergelijks geprobeerd en vond je dit vrij nutteloos.

Mensen die mindfulness nog niet onder de knie hebben, kunnen het gevoel hebben alsof hun gedachten zich alleen maar opstapelen. Bovendien zijn deze gedachten vaak enorm verwarrend en schreeuwen ze: “Sukkel! Je kunt niet stoppen met nadenken!”

Dit is vaak wat er gebeurd bij mensen die net beginnen met het beoefenen van mindfulness. In werkelijkheid is het echter zo dat we het niet gewend zijn om onze gedachten op natuurlijke wijze door onze geest te laten stromen zonder ze te beoordelen of te sorteren.

Meisje mediteert op veer

Hoewel het niet zo makkelijk is om dit te bereiken, zullen we, wanneer we er eenmaal toch in slagen, eindelijk echt begrijpen wat het betekent om ‘minder na te denken’.

Wanneer je stopt met het beoordelen van je gedachten en leert om ze alleen te observeren alsof je een film aan het kijken bent, zullen ze steeds minder invloed hebben op je realiteit. Hierdoor kun je een duidelijker perspectief op je leven krijgen. Je begint namelijk de waarheid te zien.

“Mindful zijn betekent dat we het oordeel een poosje opschorten, onze directe doelen voor de toekomst even opzij zetten en het huidige moment in ons opnemen zoals het is, in plaats van zoals we zouden willen dat het was.”

-Mark Williams-

Leef in het heden

Wanneer heb je voor het laatst even de tijd genomen om gewoon wat frisse lucht in te ademen? Weet je nog wanneer je voor het laatst dankbaar was voor het warme water waar je elke ochtend mee kunt douchen? Waarschijnlijk niet, omdat je alsmaar wordt afgeleid door gedachten als: ‘Ik kom te laat voor mijn werk…’, ‘Ik moet zo de kinderen ophalen…’, of ‘Wat moet ik allemaal nog kopen?’

Je geest zit vol met gedachten over het verleden en de toekomst. Het heden negeer je echter schaamteloos. Je creëert stress met je gedachten. Je mentale activiteit is de bron van veel van de problemen die je hebt. Weet je dan niet dat niets daarvan echt is? Je leeft in je verbeelding tot je je op het heden concentreert.

Enerzijds professioneel anderzijds spiritueel

Leer daarom zo snel mogelijk om minder na te denken! Geef jezelf de tijd om die gedachten op te ruimen die je ervan weerhouden van het leven te genieten en je alsmaar dwingen negatieve emoties te voelen.

Het is hetzelfde als wanneer we zonder reden angst of bezorgdheid ervaren. Is er werkelijk iets waar we van moeten weglopen of aan moeten ontsnappen? Nee! In onze gedachten zetten we echter een film in elkaar waar we dusdanig in geloven dat we denken dat het de werkelijkheid uitbeeldt.

“Er zijn maar twee dagen in het jaar dat er niets kan worden gedaan. De ene heet Gisteren en de andere heet Morgen. Vandaag is de juiste dag om lief te hebben, te geloven, te doen en vooral te leven.”

-Dalai Lama XIV-

Dus…

Minder nadenken is een must om echt te gaan leven. Wacht tot dingen gebeuren zonder op de zaken vooruit te lopen. Denk niet langer na over het verleden. Maak van je verleden niet je heden, want het maakt geen deel uit van dit moment. Wees dankbaar voor elke dag.

Wees je bewust van elk moment van je bestaan, zelfs als je werkt. Ben je je bewust van de manier waarop je vingers je toetsenbord aanraken? Ben je je bewust van hoe je benen je ondersteunen en je in staat stellen om van de ene naar de andere plaats te gaan? Maak contact met je leven, maak contact met jezelf en stap voor eens en voor altijd uit je gedachten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.