Zes citaten over dankbaarheid voor gewone dagen

Zes citaten over dankbaarheid voor gewone dagen

Laatste update: 13 juli, 2018

Dankbaarheid voor iets uiten is niet altijd gemakkelijk of ‘natuurlijk’ voor elke persoon of in elke situatie. Het is vooral moeilijk voor veel mensen als ze hun dankbaarheid moeten laten zien aan mensen die ze niet leuk vinden. Toch weten we dat dit het juiste is om te doen en dat het op lange termijn goed voor ons is.

Vaak zijn we ons niet bewust van hoe gelukkig we zijn. Elke dag een bed om in te slapen, een dak boven je hoofd en voedsel hebben, zijn slechts dromen voor veel mensen met wie we onze planeet delen. Maar velen van ons leven zo verzonken in onze gemakken dat we denken dat we ze verdienen, zelfs als we geen vinger hebben uitgestoken om ze te verkrijgen.

Vaak zijn het onze ouders of grootouders geweest die het leven dat we leiden en alle gemakken waarvan het is voorzien mogelijk hebben gemaakt. Ze hebben gevochten om te hebben wat we nu als vanzelfsprekend beschouwen. Ze zijn het beeld van zelfverbetering en doorzettingsvermogen, en ze verdienen al onze trots en respect. We wijden onze citaten over dankbaarheid dan ook aan hun doorzettingsvermogen. Als zij niet zo moedig waren geweest, zouden wij tenslotte niet zijn opgegroeid omgeven door liefde en financiële stabiliteit.

“Dankbaar zijn is iets van de welgemanierden.”

-Populair spreekwoord-

Zes citaten over dankbaarheid voor gewone dagen

“Dankbaarheid is niet alleen de deugd der deugden, maar ook de moeder van alle andere deugden.”

Dit stukje wijsheid wordt toegeschreven aan de Romeinse politicus en schrijver Marcus Tullius Cicero. Het leek hem dat alle dankbare mensen een groot hart en grote deugden hebben. Degenen die niet in staat zijn om dankbaar te zijn, hebben waarschijnlijk niet het vermogen om zich in te leven in anderen.

Stoffen hartje

“Het genot van het ontmoeten van een ​​dankbaar mens is zo groot…dat het de moeite waard is om niet ondankbaar te zijn.”

Dit diepzinnige citaat is van de grote filosoof Seneca. Hoewel het misschien egoïstisch is, voelen we ons allemaal gelukkig als iemand zijn dankbaarheid voor iets aan ons betuigt. Een oprecht ‘dankjewel’, dat ons omhelst als een knuffel, geeft ons de door ons zo gewenste erkenning.

Het is geweldig om te weten dat iemand erkent en op prijs stelt wat we hebben gedaan. Het versterkt tevens ons ​​zelfrespect omdat het ons het gevoel geeft dat we iets van waarde hebben gegeven. Daarom moeten we de mensen die om onze hulp vragen helpen en vriendelijkheid en begrip tonen. Er zijn maar weinig dingen die zo goed voelen.

“Hij die niet dankbaar is voor een kleine gunst zal ook niet dankbaar zijn voor een grote.”

Mohammed sprak deze wijze woorden lang geleden uit. De profeet waarschuwt ons om ondankbare mensen niet te vertrouwen. Mensen die niet de gewoonte hebben om dankbaarheid voor de kleine dingen in het leven te uiten, zullen dat waarschijnlijk ook niet doen voor de meer voor de hand liggende, grote dingen. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat ze je een gunst terug zullen verlenen als het ze niets oplevert.

Kleine bloemetjes: dankbaar zijn voor de kleine dingen

“Wanneer je water drinkt, denk dan aan de bron.”

Dit Chinese gezegde moedigt ons aan om na te denken over onze percepties. Wanneer iemand je helpt, vergeet het dan niet. We kunnen het pad naar succes en zelfontdekking niet aflopen zonder de hulp van anderen.

Vergeet niet dat je, hoewel je nu aan de top staat, enige tijd geleden nog op de grond lag. De mensen die je hebben geholpen om op te staan ​​en het stof van je af te schudden verdienen jouw erkenning en dankbaarheid. Laat ze weten dat ze op je kunnen rekenen.

“De dankbaarheid van velen is niets meer dan de geheime hoop om nieuwe en grotere voordelen te ontvangen.”

De Franse schrijver en soldaat François de La Rochefoucauld was hier heel duidelijk over. Er zijn veel zelfzuchtige mensen die dankbaarheid zullen gebruiken om iets te krijgen. Jij hebt echter de macht om de huichelaars te onderscheiden van mensen die je echt dankbaar zijn.

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar dat is het niet. Samenwerken met mensen die doen alsof ze dankbaar zijn, is eigenlijk best gevaarlijk. Want wanneer ze erop uitgekeken raken om je te gebruiken, zullen ze niet aarzelen om je te verraden om andere, grotere gunsten te krijgen. Blijf weg van mensen met deze houding.

Een man zit op het ijs

“Als kinderen waren we dankbaar voor degenen die onze kousen vulden met Kerstmis. Waarom zijn we God niet dankbaar voor het vullen van onze kousen met benen? “

De Britse schrijver en journalist Gilbert Keith Chesterton gaf ons een van de beste bezinningen die er zijn. Volgens hem zou dankbaarheid ons onder de oppervlakte moeten doen kijken. Met Kerstmis moeten kinderen bijvoorbeeld begrijpen dat elk soort geschenk hun dankbaarheid waard is, niet alleen speelgoed of geld. Als ze al vroeg leren wat echt belangrijk is, zullen ze het waarschijnlijk nooit vergeten. En dit zal hun toekomst veranderen.

Het ontwikkelen van dankbaarheid voor kleine dingen is de moeite waard, zelfs op gewone dagen. Het dagelijkse leven zit tenslotte vol met kleine geschenken; sterker nog, het gegeven dat we leven alleen al is een reden om dankbaar en gelukkig te zijn. Vind je ook niet? Laten we onszelf uitdagen om naar ons binnenste te kijken en ons af te vragen of we mensen echt dankbaar zijn voor wat ze voor ons hebben gedaan. Nadenken over dankbaarheid geeft ons misschien wel een heel ander perspectief op de wereld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.