Het avontuur van zelfontdekking

Het avontuur van zelfontdekking

Laatste update: 18 maart, 2017

Christopher McCandless was een jonge Amerikaan die het besluit nam om al zijn bezittingen en geld achter zich te laten en naar Alaska te verhuizen, waar hij in de natuur ging wonen om de zin van het leven te vinden. He begon aan een geweldig avontuur van zelfontdekking.

Als je dit geweldige verhaal van Christopher McCandless wilt kennen, moet je naar de film Into the Wild, die op prachtige wijze geregisseerd is door Sean Penn, of het boek met dezelfde naam lezen dat geschreven is door Jon Krakauer en dat de film heeft geïnspireerd.

Betekent dit dat we allemaal naar sneeuwachtige gebieden, diepe bossen en uitgestrekte graslanden moeten reizen om ons avontuur van zelfontdekking te beginnen? Natuurlijk niet, hoewel het geen slecht idee is. Het avontuur van zelfontdekking reizen, uitjes, lange gesprekken en ontmoetingen met geweldige plaatsen die je perspectief van jezelf kunnen veranderen als persoon… de bestemming is veel dichterbij dan Alaska. De plaats waar je heen zou moeten gaan is je eigen geest, je hart en je ware zelf.

Christopher McCandless

Het avontuur naar zelfontdekking: voorbereiding voor de reis

De eerste fase van de prachtige reis naar zelfontdekking is mogelijk de moeilijkste, want je moet spieren bewegen die je normaal niet beweegt en dat is geen makkelijke taak. Jean Piaget zei eens dat ‘als een individu intellectueel passief is, hij nooit moreel vrij zal zijn’.

Opstaan en gaan bewegen is een moeilijk proces. Eerst moet je je bewust zijn van je immobiliteit en dan moet je jezelf overtuigen om de reis te beginnen. Daarna moet je je koffer pakken met wat je nodig hebt voor de reis.

Er is nog een aantal voorbereidingen die je moet treffen voordat je de reis naar zelfontdekking kunt beginnen, omdat de reis vertrekt vanaf het diepste punt van je wezen, vanaf waar er geen terugkeer mogelijk is. De zuilen van je eigen bestaan een dreun krijgen en daar moet je je op voorbereiden.

Het beginnen van de reis

De eerste, moeilijke stap is gemaakt. Alle voorbereidingen zijn getroffen en de reis is begonnen. Het tafereel dat je voor je ziet is opwindend en intrigerend. Je ervaart misschien angst, duizeligheid en paniek, maar het is het beste om niet om te keren. De bestemming zal het waard zijn.

Kampvuur

George Bernard Shaw zei eens dat ‘er maar weinig mensen zijn die slechts twee of drie keer per jaar denken. Ik heb zelf een internationale reputatie opgebouwd door een of twee keer per week te denken’. Vergeet niet dat je hetzelfde proces zult moeten doorlopen dat deze filosoof en denker ertoe bracht zijn gedachten bijna dagelijks te trainen.

Waar begint de reis? Het is eigenlijk heel simpel en tegelijkertijd heel ingewikkeld. Jouw reis begint met vragen zoals “wie ben ik eigenlijk?”, “waarom ben ik hier?”, “wat wil ik?” en “waar wil ik heen?”

“Als we beginnen met over de kleine dingen nadenken, zullen we ook de grote dingen gaan begrijpen.”

-José Saramago-

In het wild

Je hebt al je baggage gepakt en je bent er klaar voor. De tijd is nu gekomen om de wilde natuur in te trekken. Ga in een onbekende richting en duik dieper en dieper in je gedachten, de natuur van je emoties en de realiteit van je gevoelens.

Je zal merken dat, als je verder langs het pad loopt in de richting van je eigen essentie, de volgende bewering van Jean-Paul Sartre duidelijker worden: “Mijn gedachten zijn mij, daardoor kan ik niet eindigen. Ik besta omdat ik denk en ik kan denken niet vermijden.”

Het begin van je reis is heel moeilijk. Je laat je comfortable bestaan achter om doelloos de afgrond van je geest en je hart in te wandelen en dat is desoriënterend. Maar als je verder loopt, merk je dat het pad steeds duidelijker, helderder en eenvoudiger wordt. Jouw eigen redeneringen en emoties beginnen duidelijker te worden. Jij bent jij en je bent jezelf aan het ontdekken.

Uitzicht

Het bereiken van je bestemming

Je merkt nu dat het steeds makkelijker wordt om na te denken. Je hebt alle hoeken van je geest afgestoft en je hart beweegt zich steeds meer in de richting van je ware zelf. Nu kun je dit citaat van Marco Aurelio volledig begrijpen: “Het leven van een mens is wat zijn gedachten hem maken.” En je gedachten zijn echt en oprecht.

“Alles dat we zijn is het resultaat van onze gedachten: gedachten zijn onze fundering en wij bestaan uit onze gedachten.”

-Buddha-

Dankzij het avontuur van zelfontdekking leer je jezelf beter kennen als mens. Jouw situatie in het leven, jouw behoeften, jouw doelen, de waarde van je emoties, je hoop en dromen en je vaardigheid om van alles te houden, of het nu gaat om natuur, familie, vrienden of kennissen.

Nu ken je je grenzen, je sterke punten en je zwakke punten. Nu weet je wie je bent en wat je wilt. Je bent aangekomen op je bestemming, maar het avontuur stopt hier niet. Er is geen weg meer terug en je kunt geen pauzes nemen. Er is altijd iets nieuws te vinden, nieuwe plaatsen om te bezoeken en nieuwe passies om van te genieten, maar nu weet je hoe ze kunt herkennen, omdat je weet wie je bent en waar je echt naar op zoek bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.