Houd genoeg van jezelf om te weten wanneer je moet vertrekken

Houd genoeg van jezelf om te weten wanneer je moet vertrekken

Laatste update: 31 januari, 2017

Als er iets moeilijk is, dan is het wel weten wanneer je uit iemands leven moet vertrekken om uiteindelijk een geliefde herinnering te worden in plaats van een verafschuwde gewoonte. Weten hoe je gedag moet zeggen is de kunst van het lijden, maar ook van het leren.

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd op Study.com, is de voornaamste reden waarom we besluiten om uit elkaar te gaan en een relatie te beëindigen het gevoel van ongelijkheid binnen het stel, waar de bijdragen van beiden verschillend zijn en waar de pijn te heftig is in verhouding tot hetgeen er tegenover staat.

In een liefdevolle relatie zouden liefde en leed nooit hand in hand mogen gaan. Dit is niet voor iedereen duidelijk, aangezien het concept van de ‘romantische liefde’ ons nog altijd in deze misopvattingen laat geloven. Als je genoeg van jezelf houdt, dan zou je het jezelf niet moeten toestaan om zo ver te gaan.

Wanneer vertrekken de enige optie is

Vertrekken

Een relatie, net als elk levende organisme, ondergaat voortdurende veranderingen. Welnu, elke kans is bedoeld om de band te versterken en ons in staat te stellen om elkaar beter te leren kennen zonder dat iemand van ons te veel verliest. De relatie moet vloeien.

Boven alles is liefde een keuze die we vrij maken. Soms is de liefde echter een van de voornaamste oorzaken van menselijk leed. Voordat we in deze staat van emotionele pijn terechtkomen, is het belangrijk dat we weten hoe we op het juiste moment gedag kunnen zeggen zodat het uitrekken van werkelijk vernietigende situaties kan worden vermeden.

Dit zijn de voornaamste aspecten die we zouden moeten evalueren om te begrijpen dat ‘vertrekken onze enige optie is’.

  • Stel vast of het probleem dat jou tot deze situatie heeft geleid een oplossing heeft.
  • In moeilijke tijden is het noodzakelijk dat beide leden van de relatie evenveel moeite opbrengen. Wanneer de ene persoon zijn energie, zijn enthousiasme en zijn persoonlijke opofferingen biedt, terwijl de ander alleen maar neemt zonder iets terug te geven, dan is de relatie uit balans.
  • Probeer om je huidige situatie te projecteren op de verre toekomst. Denk je dat je gelukkig zou zijn als de dingen over tien jaar hetzelfde zouden zijn als nu?

Als je je na deze vragen realiseert dat niets mogelijk is en dat er geen oplossing is, dan zou je al je kracht moeten verzamelen om gedag te zeggen, te vertrekken en dit persoonlijke en emotionele hoofdstuk vol leed af te sluiten.

Ideeën die ons ervan weerhouden een emotionele relatie te beëindigen

Leed

In een relatie houden we vast aan bepaalde verkeerde opvattingen en emoties die ons er in het geval van ongeluk van weerhouden om objectief te zijn en de realiteit onder ogen te komen. Onthoud altijd dat blind zijn geen liefde is, maar slechts een waanvoorstelling die wij zelf creëren.

De ideeën die ons ervan weerhouden een punt achter een relatie te zetten, zijn eigenlijk vele komma’s en een nieuwe paragraaf die, verre van het redden van de relatie, alleen maar het onnodige leed uitrekken, wat onze eigenwaarde aantast. Het is daarom belangrijk dat we de volgende concepten overwegen:

  • Vermijd zelfbedrog; dingen zullen niet altijd gaan zoals wij willen. Denk erover na: misschien heb je wel meer vergeven dan nodig was, tot op het punt dat je vergat waar je grenzen lagen of keer op keer zei ‘we probeerden het nog eens’, maar het nooit eens anders was…
  • De ander zal niet voor jou veranderen. In werkelijkheid veranderen mensen niet. Het is goed mogelijk dat ze niet zo in elkaar bleken te steken als jij in het begin dacht en dat is iets waar je echt rekening mee zou moeten houden. Niemand verandert van de ene op de andere dag zijn manier van zijn, hoe graag we dit ook zouden willen.
  • Lijden voor de liefde is niet romantisch of heldhaftig. Het is een vorm van zelfvernietiging. Als jij gelooft dat het hebben van een partner betekent dat je moet lijden en dat het normaal is om in voortdurende strijd te verkeren, dan heb je het mis. Een stel zijn betekent weten hoe je aan de relatie moet werken en hoe je lief kunt hebben zonder dat lijden een alledaagse praktijk is.
  • Wees niet bang om alleen te zijn. Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Brigham Young University in Utah, is de angst om ‘alleen te zijn’ een van de grootste angsten onder de bevolking. Velen verkeren liever in slecht gezelschap dan in eenzaamheid. Laat je nooit misleiden door dit idee.
Alleen Zijn

Houd genoeg van jezelf om te weten wanneer je moet vertrekken. Eenzaamheid is altijd beter dan een relatie die ons geluk en onze innerlijke balans beperkt.

Liefde gaat niet over alles geven en niets terugkrijgen. Het gaat over bewust zijn van het feit dat je erkenning en respect verdient. Geliefd zijn en liefhebben is een kunst; het is het vermogen om oprechte genegenheid te ontwikkelen.

Acht dingen die je moet weten over ware liefde

Liefhebben houdt in dat je werkelijk begrijpt, erkent en aanneemt dat mensen net zoveel gebreken hebben als deugden… Lees verder »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.