Onverwachte technieken om emotionele pijn te verlichten

Onverwachte technieken om emotionele pijn te verlichten

Laatste update: 29 april, 2023

Met de aandacht op onze gezondheid die zo aanwezig is in onze maatschappij, vermijden we pijn koste wat kost. Maar hoe we ook proberen het te vermijden, pijn komt altijd wel een keer naar boven, want het is een deel van het leven.

We willen nooit slechte tijden meemaken. We willen altijd dat alles goed gaat, zodat we altijd gelukkig zijn en van het leven kunnen genieten. Als pijn ontstaat, willen we er niet doorheen gaan.

“Wees niet bang voor pijn; het zal tot een einde komen of het zal leiden tot het jouwe. ”

-Seneca-

Leren leven met pijn, wetend dat het komt en gaat en dat we het moeten ondergaan, is een manier van groeien en onze emoties leren kennen. Maar emoties komen vaak in ons op en nestelen zich binnenin ons terwijl we het eigenlijk niet willen. Soms is het moeilijk ze te beheren, zelfs als we ervoor getraind hebben. Dit komt doordat ze vast zijn gezet in onze onbewuste geest.

Onverwachte technieken om ons beter te voelen

Je zal misschien je twijfels hebben over de volgende technieken, maar houd alsjeblieft een open blik. Werp niet meteen je vragen op, terwijl je je afvraagt of ze effectief zijn. Probeer het eens en zie voor jezelf welke effecten het heeft op je lichaam en geest.

Zoek naar je speciale plek

Zoek naar een stille plek en zet wat ontspannende muziek op, samen met een geur die je prettig vindt en waarbij je je kunt ontspannen. Voel je je veilig? Geeft dit je rust en vrede?

Maak een tekening van deze plek. Het zal een herinnering worden aan dat moment van vrede en geluk dat je hebt gevoeld. Wees niet bang om dit plekje vaak te bezoeken, elk moment dat je het nodig hebt. Het zal je helpen je los te maken van de buitenwereld en een connectie maken met jezelf.

Bloemenveld

Maak je eigen collage

Zoek in oude tijdschriften naar afbeeldingen die de pijn die je achter je wilt laten representeren. Denk er niet teveel over na en begin gewoon met knippen en plakken om je collage te vormen.

Als je klaar bent, vraag jezelf wat je hebt willen vangen in je collage, welke betekenis het heeft of wat het precies symboliseert. Observeer het, adem en maak jezelf ervan los.

Haal diep adem zonder ergens aan te denken

Vind een moment en een rustige plek en ga liggen of zitten in een comfortabele houding. Probeer nergens aan te denken. Doe je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling. Voel hoe je buik op en neer gaat en hoe de lucht langzaam uit je neus stroomt. Als er negatieve gedachten in je opkomen, laat ze dan voorbij gaan als een vluchtige geest.

Laat jezelf gaan met de stroming van je ademhaling…

Luister naar muziek

Muziek is zonder twijfel een van de beste manieren om emoties los te maken. Muziek activeert onze alfagolven, die verantwoordelijk zijn voor vrede en rust.

Zet muziek op die de emoties representeren waar je vanaf wilt komen. Je zal zeker een grote verlichting voelen.

Verscheur een stuk papier

Neem een stuk papier, of nog beter een gekleurd stuk papier, een kleur die de emotie die je achter je wilt laten representeert. Verscheur het langzaam en voel hoe je je negatieve emoties in het papier duwt. Concentreer je. Wijd tien minuten aan deze activiteit.

Teken als een kind

Teken zonder reden. Denk er niet over na, probeer je gewoon voor te stellen dat je al je negatieve gevoelens kwijtraakt in de tekeningen. Wijd hier alle tijd aan die je wilt en kijk of je je opgelucht voelt of niet.

En als alles tekort schiet…

Wees niet bang om, samen met deze interessante technieken, andere en meer conventionele methoden te gebruiken:

Hoofd Leegmaken
  • Oordeel niet over je negatieve of pijnlijke emoties. Ermee leven is onderdeel van het genezingsproces. Het is beter om ze te accepteren, dan tegen ze te vechten.
  • Blaas stoom af door te huilen. Huilen lucht op, het staat toe dat we ons bevrijden. Er is geen twijfel over mogelijk: huilen is als een stroming die trekt en het negatieve met zich mee sleurt. We voelen ons meer ontspannen, alsof er een gewicht van onze schouders is gevallen.
  • Praat met iemand waarmee je een band hebt. Praten en eerlijk zijn tegen iemand die mooie woorden voor ons heeft, die ons niet veroordeelt en die affectie voor ons heeft, kan ons helpen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.