Je kunt een ander niet veranderen, alleen jezelf

Je kunt een ander niet veranderen, alleen jezelf

Laatste update: 27 december, 2016

Hoe vaak heb je geprobeerd om andere mensen te veranderen? Hoe vaak heeft iemand anders geprobeerd om jou te veranderen? Het veranderen van andere mensen is iets dat we niet kunnen bereiken, hoe hard we het ook proberen.

We denken dat het veranderen van anderen zo simpel is als tegen iemand zeggen dat hij moet stoppen met roken. Als hij niet wil stoppen, dan zal hij dit niet doen, hoe vaak je het ook tegen hem zegt. Kijk gewoon naar jezelf en vraag jezelf: zou ik iets doen dat ik echt niet wil doen?

We leven niet in een of andere virtuele wereld waarin we de mensen om ons heen kunnen veranderen. In de echte wereld bestaan er twee opties: accepteer ze of neem afstand van ze. Maar de optie om anderen te veranderen bestaat niet, punt uit.

Probeer anderen niet te veranderen

Gesloten Ogen

Om dit concept wat beter te begrijpen, aangezien we er zo koppig over zijn, zullen we een les met je delen in de vorm van een verhaal:

Een koning liep door een rotsachtig stadje. Hij werd boos en zei: “Ik wil dat jullie alle koeien doden en de hele stad met tapijt bekleden!” De wijze mannen uit het gebied kwamen samen en zeiden tegen hem: “Goed, uwe majesteit, we moeten tienduizend koeien doden, al het leer looie, en over tien jaar zullen we het hele koninkrijk met tapijt hebben bekleed zodat onze koning zichzelf niet kan bezeren.” Vervolgens kwam de hofnar langs en vroeg toestemming om te spreken. De koning stapte naar hem toe en de hofnar zei: “Waarom doden we niet één koe, looien we het leer en maken we voor de koning een paar schoenen?” En de koning leerde dat het beter was om zichzelf te veranderen in plaats van te proberen de hele stad te veranderen.

Laten we eens nadenken over wat dit verhaal ons probeert te vertellen. De koning dacht dat het veranderen van de hele stad makkelijk zou zijn en dus had hij nog nooit nagedacht over een andere mogelijkheid. Hetzelfde gebeurt bij ons. We denken altijd dat het veranderen van anderen makkelijker is dan het veranderen van onszelf.

Dit is iets dat we moeten leren en met nieuwe ogen moeten bekijken, zodat we niet steeds dezelfde fouten blijven maken. Het veranderen van anderen lijkt de makkelijkste optie, veel makkelijker dan het veranderen van onszelf. Het veranderen van onszelf is echter mogelijk; het veranderen van anderen niet!

Accepteer anderen zoals ze zijn

Vlinder

Waarom kunnen we mensen niet accepteren zoals ze zijn in plaats van ze te veranderen? Soms hou je zoveel van iemand dat je hem wilt veranderen, zodat je hem niet hoeft te verliezen. Maar weet je wat dit betekent? Als je die ander verandert, dan is hij zichzelf niet meer. Je zou hem zijn essentie afnemen. Als je je echt niet op je gemak met hem voelt, als je niet accepteert wie hij is en hoe hij zich gedraagt, neem dan afstand van hem!

Dit is makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Ja, je verliest ontzettend veel kracht en energie door tevergeefs te proberen iemand te veranderen. Maar mensen accepteren zoals ze zijn vereist ook veel energie, vaak nog meer dan we denken, en dus proberen we ze onbewust te veranderen.

Hoe vaak ben je boos geworden op iemand omdat hij zich niet gedroeg hoe jij wilde dat hij zich gedroeg? Denk aan liefdesrelaties, dit is tenslotte de meest algemene omgeving waarbinnen dit voorkomt. Gedroeg je partner zich niet zoals jij dit wilde? Jammer, maar iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken. Als je het niet leuk vond hoe hij zich gedroeg, waarom ben je dan bij hem?

Jij kunt veranderen, maar alleen als je dit wilt. Stel je eens voor dat een ander je vraagt om te veranderen. Hij zegt dat hij je niet meer tolereert zoals je bent, dus probeer jij te veranderen, maar het lukt niet. Je zult het alleen kunnen als het idee vanuit jezelf komt.

Zodra je mensen accepteert zoals ze zijn, zul je nooit meer denken dat het veranderen van een ander de oplossing is. Het is meestal een loze inspanning die meer gevolgen kan hebben dan je denkt. Neem dat risico niet. Verander jezelf en accepteer anderen.

Vlinders

–Afbeeldingen met dank aan Naoto Hattori–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.