7 dingen die ik leerde van mijn grootste fout

7 dingen die ik leerde van mijn grootste fout

Laatste update: 09 september, 2016

Ik heb ooit eens gelezen dat het doormaken van een emotioneel turbulente periode of moeilijkheden in het leven van dezelfde betekenis is als het idee zelf: stormen, moeilijke tijden en fouten die gemaakt zijn doen zich niet zomaar voor in mensen hun leven. Ze gebeuren zodat de persoon kan veranderen, ontwikkelen en groeien.

Wanneer mensen onplezierige en moeilijke tijden doormaken, verlangen ze naar het gevoel van emotionele stabiliteit dat ze hiervoor hadden. Ze lijden ontzettend, omdat ze zeggen ‘waarom ik?’ en ze geloven dat ze door deze verandering een deel van zichzelf verloren zijn, de essentie van wie ze zijn, en hun onschuld in deze wereld kwijt zijn. Ze voelen zich vreemd, verward en zijn niet in staat te begrijpen welke therapeutische waarde pijn kan hebben.

De harde klappen die het leven soms uitdeelt kunnen twee dingen veroorzaken: je zinkt of je wordt herboren en wordt een beter mens dan je eerst was. Spirituele overtuigingen, of het al dan niet geloven in karma, doen er niet toe. Het belangrijkste hier is veel pragmatischer en onbetwistbaarder: onze ervaringen veranderen wie we zijn.

Vrouwen

Alleen de gebeurtenissen die we intens ervaren, zowel lichamelijk als emotioneel, zullen ons onszelf en dingen in ons leven doen betwijfelen die we eerder nooit zouden betwijfelen. Deze gebeurtenissen doen zich continu voor, wanneer dan ook. Als ze gebeuren bij een ander, zoals bij een vriend of een buurman, dan kunnen we de situatie van buitenaf heel helder bekijken, maar wanneer deze dingen bij ons gebeuren, kunnen we ontzettend aangedaan zijn en kunnen ze ons pijn bezorgen.

We horen altijd uitspraken zoals ‘het is niet belangrijk dat je valt, maar dat je weer opstaat’ of ‘leer altijd van je fouten’. Deze opvattingen zijn de basis van vele ontwikkelingen en veranderingen die wij en de mensen om ons heen ervaren.

Konden we ons alles maar realiseren zonder moeilijke tijden te hoeven doormaken, maar helaas bestaat er geen gids, geen handleiding die uitlegt hoe we het leven moeten leven. Hoewel we onze eigen realiteit creëren, leven we in een wereld waarin de dingen continu veranderen.

De meest wijze mensen zijn de mensen die deze verandering omarmen. Gezegd wordt ook wel dat ‘niet de sterkste overleeft, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan verandering’. Verandering wordt altijd voorafgegaan door verwarring en het uitproberen en leren van fouten.

Ik heb meer geleerd van foute antwoorden dan van ‘goede’

Denk aan sommige fouten die je in het leven hebt gemaakt. Kies de fout die je als de ‘ergste’ beschouwt. Heb je ooit wel eens nagedacht over de waarde van de les die deze fout je heeft geleerd? Heb je ooit nagedacht over waar het je misschien wel van bevrijd heeft? Of heb je ooit wel eens bedacht dat het begaan van deze fout, ook al was het een fout, je waarden en overtuigingen heeft bevestigd?

Maak je geen zorgen; we nemen nu een optimistischere wending. Sommige lessen die we geleerd hebben van de fouten van andere mensen zijn universeler dan ze misschien lijken. Hieronder bespreken we enkele van deze lessen.

Bellen Blazen

Mijn grootste fouten leerden me:

  1. Dat het leven je op positieve en negatieve manier kan verrassen: Je moet voorbereid zijn op zware tijden die misschien komen. Er is niets beter dan in staat zijn deze tijden geheel zelf te doorstaan. 
  2. Dat niet alle emotionele steun die je ontvangt gewaardeerd wordt. Het gaat niet om kwaliteit maar om kwantiteit: Geloven dat je ingeworteld bent in een moeilijke situatie of vastzit in een emotionele sleur is wat het is, een opvatting. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet op zoek te gaan naar de hulp van zomaar iemand, maar een type persoon die een bevorderlijk perspectief zal bieden, iemand van wie je weet dat hij behulpzaam zal zijn.
  3. Dat slechte momenten de momenten zijn waarop je jezelf werkelijk leert kennen en anderen ook: Ze zeggen dat je iemand niet echt kunt kennen tot je met diegene hebt samengewoond, maar het doormaken van economische, sociale of emotionele problemen kan je ook heel veel over iemand vertellen. Zelfs die prins op het witte paard of die vriend die jou altijd geruststelt kunnen op dit soort momenten namelijk heel anders blijken te zijn dan je dacht. Dit betekent niet dat je deze relaties moet beëindigen, maar wel dat je ze misschien iets meer op een afstand zou moeten houden dan voorheen.
  4. Dat zien hoe onverschillig sommige mensen kunnen zijn je helpt om enthousiaster te zijn over de loyaliteit, gevoeligheid en passie van anderen: Het is verschrikkelijk makkelijk om de mensen om je heen te onderschatten. Alleen wanneer er sprake is van moeilijke momenten kun je hun grootsheid waarderen. Eerlijke en oprechte mensen zouden niet moeten worden gewaardeerd omdat je ze al zo lang kent, maar eerder vanwege die momenten waarop is gebleken hoe eerlijk en goed ze zijn. 
  5. Dat alles voorbijgaat, alles verandert, niets permanent is: Pijn of teleurstelling, hoe hartverscheurend het ook mag lijken, vervaagt, wordt beheersbaarder en verdwijnt na verloop van tijd. Wanneer je handelt volgens principes, dan zullen deze principes in de toekomst sterker worden. De pijn wordt slechts een deel van het leven, een deel dat steeds helderder aanschouwd en verwerkt kan worden.
  6. Dat fouten kunnen worden overwonnen, maar teleurstelling onomkeerbaar is: Fouten kunnen overwonnen worden en er kan van ze worden geleerd. Je zult in staat zijn de mensen die je lieten vallen en teleurstelden te vergeten, maar je zult nooit kunnen vergeten wat voor gevoel ze je gaven. Misschien is dit de beste manier om iets te beëindigen dat toch nooit echt was.
  7. Dat dankzij alles wat ik geleerd heb, ik een beter persoon ben: Dankzij alles wat ik gedurende mijn leven geleerd heb, ben ik een nieuw en ander persoon. Niet minder gevoelig, noch onschuldig, noch sneller van begrip. Ik ben simpelweg een persoon die in staat is de dingen beter te begrijpen, een persoon die zelfvoorzienender is en die in staat is om geen aandacht te besteden aan dat wat hem niet interesseert. Ik ben iemand die in staat is werkelijk te genieten van wat me gelukkig maakt en waar ik gepassioneerd over ben.

De bitterzoete smaak van mijn fout heeft me voorbereid op andere fouten

Keer op keer fouten maken gedurende het leven is voor vrijwel alle mensen bijna onvermijdelijk, ondanks het feit dat ze het gevoel hebben alles onder controle te hebben. Het maken van fouten is een fundamenteel onderdeel van onze groei en ontwikkeling als mensen.

Als we echter van onze fouten leren, zullen we de volgende keer dat we ze maken niet zo hard vallen. We zullen in staat zijn om onszelf iets sneller weer op te laten staan. Als we nooit fouten hadden gemaakt of als we nooit zo nu en dan moeilijke dingen hoefden mee te maken, zouden we een zeer gelimiteerd leven leiden.

–Afbeeldingen met dank aan Elena Lishanskaya, Lucy Campbell–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.