Intimiteit: het fundament van sterke relaties

Intimiteit: het fundament van sterke relaties

Laatste update: 23 augustus, 2016

Intimiteit is van cruciaal belang voor een koppel. Als we verder kijken dan de seksuele bijbetekenis die dit woord heeft, dan zien we dat intimiteit ook staat voor dingen als vertrouwen, medeplichtigheid of simpelweg het gegeven te weten wat die ander wil.

In dit geval nemen wij de kans om ons te richten op het seksuele aspect van intimiteit, wat er gebeurt tussen de lakens en achter gesloten deuren (of in welk deel van het huis je ook wilt, je zit natuurlijk niet vast aan een bepaald tijdstip of een bepaalde plek voor passie). Als je beter om wilt gaan met de intieme momentjes met je partner, dan is dit misschien een goed moment om de moeite te doen om dit te bewerkstelligen.

Vergeet niet dat jullie het natuurlijk wel allebei eens moeten zijn met de veranderingen die nodig zijn om de relatie te verbeteren. Als een van jullie of jullie beiden op een bepaald punt in de relatie de passie niet meer voelt, te moe is of liever iets anders doet, dan is het misschien verstandiger om even te wachten tot jullie weer wat beter op elkaar zijn afgestemd.

Intimiteit tijdens seks veronderstelt meerdere dingen, van genot tot de bewustwording van de sensaties van de ander tot hoe we onszelf op dat moment precies voelen. Dit heeft niets te maken met waar mannen of vrouwen het meeste van genieten, maar in plaats daarvan juist met het streven om de juiste middenweg te vinden waar beide partners zich goed bij voelen.

Om de intimiteit tussen twee mensen te verbeteren, is het absoluut belangrijk om te letten op wat je zelf voelt en tegelijkertijd op wat de ander op dat moment ervaart. Denk je dat dat mogelijk is?

De intimiteit in je relatie verbeteren

Het is nu eenmaal zo dat het hebben van seks en het bedrijven van de liefde twee compleet verschillende dingen zijn. En het is juist goed om af en toe af te wisselen tussen passie en romantiek. Dit kan een koppel veel goed doen en hun intieme ervaringen verbeteren.

Oogcontact tijdens seks is erg belangrijk om het gevoel van betrokkenheid te versterken en ook om te weten wat de ander denkt en voelt. Als je doorgaans juist je ogen dichtdoet om de sensaties beter te ervaren, dan loop je hierdoor iets heel belangrijks mis: het zien van je partner. Natuurlijk hoef je hem/haar niet de hele tijd in de ogen te kijken, het gaat erom dat je de juiste balans vindt.

Vergeet niet dat seks de perfecte manier is om in contact te komen met de persoon die je gekozen hebt. Misschien denk je dat het vooral gaat om het gevoel van de aanraking, maar er zijn nog genoeg andere zintuigen die worden geprikkeld tijdens seks en die net zo veel invloed hebben, zoals zicht, horen, ruiken en zelfs smaak op bepaalde momenten. Deze sensaties bieden ons extra vormen van opwinding en genot die we misschien nooit eerder hebben ervaren.

Dat gezegd hebbende, is het bij intimiteit niet alleen belangrijk waar we seks hebben, maar ook waar we erover praten. Als we met onze partner over genoeg andere dingen praten, waarom dan niet ook over seks?

Er zijn niet veel mensen die gedachten kunnen lezen en over sommige dingen zullen nooit worden gecommuniceerd als ze niet worden uitgesproken. Door over seks te praten kun je erachter komen dat je partner meer dan bereid is om je te bevredigen; hij/zij zal het waarschijnlijk juist hartstikke graag willen, maar was niet in staat om de juiste hoeveelheid intimiteit te creëren om te vragen en te praten over wat jullie beiden willen en nodig hebben.

Is dat niet jammer?

Sommige mensen vinden het daarentegen moeilijker om zichzelf bloot te stellen voor intimiteit, dan om letterlijk uit de kleren te gaan. Alsof ze zich alleen op emotioneel vlak echt kwetsbaar en bloot voelen. Een mate van kwetsbaarheid waar zij om de een of andere reden bang voor zijn. Wanneer je jezelf over die angst heen zet, kan er een geweldige vorm van communicatie tot stand worden gebracht die uiteindelijk realiteit wordt en die ervoor zorgt dat je dieper vervuld raakt dan je ooit had gedacht. Vaak is het zo dat wij zelf degenen zijn die onbewust ons eigen genot in bedwang houden.

Nu we het toch over angsten en onzekerheden hebben, is het belangrijk om aan te geven dat jezelf echt aan je partner laten zien een van de manieren is om meer intimiteit in je relatie te krijgen, met name voor vrouwen die over zoveel aspecten van hun lichaam onzeker zijn en die tijdens het seksen het licht niet aan willen laten of bepaalde posities niet willen proberen, omdat ze zich dan kwetsbaarder voelen.

Op dit gebied, alsook voor andere aspecten binnen de relatie, is groei noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er meer intimiteit ontstaat. Dit is op seksueel vlak helemaal niet anders. Door op deze manier te groeien, ontwikkel je intimiteit en daardoor tegelijkertijd ook vertrouwen.

Een vertrouwen dat, net als een goed diner, tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen. Deze tijd maken we niet altijd vrij in onze drukke dagelijkse schema’s. Het is een investering die we vaak vergeten of waarvan we verwachten dat het vanzelf zal gebeuren, terwijl het juist onmogelijk kan gebeuren als het onderaan onze lijst van prioriteiten staat.

Er is juist helemaal niks mis mee om bewust tijd in te plannen voor intieme momentjes. Dit zou je moeten doen in periodes waarin jullie je er allebei van bewust zijn dat je, tijdelijk, niet genoeg tijd vrijmaakt om dit spontaan te kunnen laten gebeuren.

Het beste is nog dat dit geweldige gevolgen zal hebben voor je dagelijkse leven. Zoals we namelijk eerder ook al aangaven, gaat het bij intimiteit niet alleen om seks en lichamelijk contact, maar juist om elkaar leren kennen, om je bewust te zijn van wat de ander wil, hem/haar te bevredigen, hem/haar jou te laten bevredigen en op zoek gaan naar (en vinden) wat jullie beiden leuk vinden en waar jullie naar verlangen.

“Ze gleden snel in een intimiteit waar ze beiden nooit meer van herstelden.”

-F. Scott Fitzgerald


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.