Ik ga niet voor je veranderen, ik ga met je mee groeien

Ik ga niet voor je veranderen, ik ga met je mee groeien

Laatste update: 24 september, 2016

Veel mensen accepteren en geloven dat het opbouwen en onderhouden van een romantische relatie eist dat ten minste een van de betrokken personen bepaalde dingen opgeeft in het leven. Sommigen verwachten zelfs dat ze zich moeten “aanpassen” aan de persoonlijkheid van hun partner en bepaalde persoonlijke aspecten moeten veranderen.

We zullen niet ontkennen dat onderdeel zijn van een stel en het behouden van een stabiele, langdurige relatie soms kleine offers vereisen. Echter heeft alles een limiet. Vanaf het moment dat we ons verplicht voelen om te veranderen, verliezen we een deel van ons wezen, en dit opent een vacuüm.

Als we onze waarden, hobby’s of persoonlijkheid veranderen voor een andere persoon, blijven we niet onszelf. Ook zijn we niet eerlijk richting onze partner, omdat we een valse afspiegeling van onszelf laten zien.

Om een relatie te behouden, moeten we nooit toelaten dat onze eigen rechten of waarden worden geschonden. Dit zijn de dingen die ons definiëren. Bovendien moeten we niet eisen dat de persoon die we liefhebben voor ons ‘verandert’ of op een andere zijn of haar eigen behoeften aanpast.

Persoonlijke groei en groei van de relatie

We moeten beginnen met iets essentieels te verduidelijken: romantische relaties zijn geen vaste of onbeweeglijke dingen. Niemand van ons is zich bewust van alles om zich heen, van sociale relaties, werk, familie of van zijn of haar persoonlijke behoeften. Als een stel moeten we openstaan voor voortdurende verandering, waar het noodzakelijk is om voortdurend ‘te updaten’ vanwege nieuwe situaties en omstandigheden. Daarom is er dan ook een ‘wij’, die soms geconfronteerd wordt met een “ik.”

Verliefd Stel

Een van de meest voorkomende problemen die we tegenkomen in een relatie is de noodzaak om onze persoonlijke groei te harmoniseren met de groei van de relatie. In een gezonde, gelukkige relatie zijn deze twee gekoppeld en verbonden. Hoe? Elke persoon respecteert, begrijpt en geeft voorrang aan de persoon van wie hij of zij houdt en elke persoon kan zijn of haar eigen persoonlijke ruimte hebben om te groeien en zichzelf te zijn.

We zouden kunnen zeggen dat dit proces een echt vreemde paradox is, want hoewel we elke dag werken om één enkele, intieme en harmonische eenheid te zijn, staan we onszelf ook toe om twee onafhankelijke eenheden te blijven, die geschikt zijn voor het verrijken van onze individualiteit en die wijsheid en innerlijk geluk in de relatie brengen.

Het stimuleren van de groei van elke persoon van het stel stelt ons in staat om de innerlijke balans, het gevoel van eigenwaarde en de persoonlijke voldoening te bevorderen die nodig zijn om de relatie te laten slagen.

Het is dan ook zinloos om iemand van wie we houden te verplichten om te veranderen. Als ik iemand zou vragen minder extravert te zijn en om minder met vrienden uit te gaan om te socialiseren, zodat hij of zij vaker thuis zou blijven, zou ik eigenlijk echt zijn of haar frustratie voeden en zijn of haar belangen ondermijnen.

Wat voor nut heeft het dan om hun onvrede te bevorderen door mijn egoïsme? Niemand kan de manier waarop ze in je leven passen veranderen. Het punt is om te bouwen, te groeien en vooruit te gaan (hopelijk samen). Niet om te beperken.

Door met je mee te groeien, vind ik mezelf

Een volwassen liefde is het fundament van gezonde relaties. Het is een bewuste liefde, die in staat is om de ander te respecteren en lief te hebben om wie ze zijn, zonder hem of haar te willen dwingen om op een bepaald moment te veranderen. Angst en persoonlijke onzekerheid zijn bijna altijd de oorzaak van de behoefte om iemand anders te controleren.

“Ik hoop dat de ander dit aspect van zijn persoonlijkheid zal veranderen, want dan kan ik er zeker van zijn dat hij me niet zal verlaten en dat hij bij me zal blijven passen.” Maar mensen zijn geen puzzels; wij zijn geen individuele stukjes die verplicht zijn om perfect bij anderen te passen. Jouw hoeken hoeven niet te passen bij de mijne en jouw ruimtes hoeven niet per se te worden gevuld met mijn deugden.

Koppel

Het zou beter zijn als we begonnen ons er meer van bewust te worden dat we allemaal onvolmaakte wezens zijn, die op zoek zijn naar andere onvolmaakte wezens met wie we hand in hand kunnen gaan en elke dag kunnen groeien. Dit prachtige proces zal zeker ons hele leven duren, maar intussen kunnen we wel doorgaan met groeien als individu. We zullen wijzer worden als we samen als een stel groeien.

Liefde is eigenlijk een proces van het leven voortdurend omarmen. Het is een voortdurende zoektocht waarin wij onszelf kweken, terwijl we ons tegelijkertijd bezighouden met de groei van hen van wie we houden. Dit alles zal ook vanuit onszelf blijken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.