Acht mythes over mindfulness

Acht mythes over mindfulness
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Mindfulness is een hulpmiddel om ons bewust te worden van onze beweging, gevoelens en reacties. Al deze facetten zijn cruciaal in het leven en voor de momenten waar ons leven uit bestaat. Daarom is het ook zo goed voor ons; het helpt ons om die automatische piloot uit te zetten die vaak grote delen van de dag aanstaat.

En ja het is inderdaad zo dat mindfulness tegenwoordig in veel opzichten helemaal in de mode is, en dat we overal horen hoe het het antwoord zou zijn voor elk probleem dat je hebt. De oorsprong ervan heeft echter helemaal niets te maken met wat sommigen denken.

Er bestaan een hele hoop vooroordelen die voorkomen dat veel mensen van de voordelen ervan kunnen genieten. Wij bespreken acht mythes over mindfulness – lees verder en ontdek de waarheid.

Mythes over mindfulness: het gaat niet alleen om concentratie

‘Mindfulness’ wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar wat we kennen als meditatie en ademhalingsoefeningen. Het doel ervan, zeggen ze, is om onze verdwaalde gedachten te beheersen en onze geest gefocust te houden. Deze eenvoud verbergt echter een niet-zo-eenvoudige achtergrond. Als we wat dieper graven, zullen we zien dat mindfulness veel meer is dan dit.

Het woord mindfulness komt van het Tibetaanse woord drenpa, wat ‘herinneren, behouden of verzamelen’ betekent. Het bestaat dan ook niet alleen uit het observeren van onze geest, maar het leert ons eigenlijk hoe we ons bewust moeten zijn van elk moment van ons leven, waardoor we de kwaliteit van onze gedachten verbeteren.

Concentreren op ‘het hier en nu’ is de manier om het te doen. Probeert een tennisser zijn backhand tenslotte niet te verbeteren door urenlang te oefenen op de tennisbaan? Als dit zo is, waarom zouden we ons geweten dan niet leren om efficiënter te zijn door het te trainen?

Acht mythes over mindfulness: vrouw aan het mediteren in de natuur

Mindfulness is geen psychologische therapie

Noch meditatie noch mindfulness zijn psychologische therapieën. Deze oefeningen mogen in geen geval psychologische behandeling of medicatie vervangen. Dus als bij jou een psychische stoornis is vastgesteld, moet je altijd een arts raadplegen en zijn advies opvolgen.

Ontspanning en concentratieoefeningen kunnen de behandeling en medicatie aanvullen, maar mogen geen vervanging zijn. Daarom is het verkeerd om te denken dat dergelijke oefeningen ‘therapeutische effecten’ hebben. Een betere term zou ‘regulerende effecten’ zijn. Ze maken andere behandelingen tenslotte niet overbodig, maar vormen een aanvulling.

Je moet je geest leegmaken als je wilt mediteren

Een van de grote mythes over mindfulness is het idee dat je je geest leeg moet maken om het te kunnen beoefenen. Niets is minder waar. Sterker nog, je geest leegmaken is eigenlijk precies wat we niet zouden moeten doen. In plaats daarvan zouden we onze gedachten moeten richten op datgene waar wij willen dat ze op gericht zijn. Met andere woorden, we moeten onze gedachten leren beheersen. Het gaat erom dat wij onze geest leiden in plaats van de externe prikkels om ons heen.

Ons brein is ontworpen om na te denken. Hoe meer we dan ook proberen om negatieve gedachten af ​​te weren, hoe intenser ze worden. Blokkeren is een werkwoord dat volledig indruist tegen de filosofie van degenen die aan mindfulness doen. Ze richten zich namelijk precies op het tegenovergestelde: alles laten stromen door hun gedachten te bevrijden.

“Wanneer het gedruis vermindert en onze geest tot rust komt, ervaren we vanzelf een diepgaand gevoel van geluk en tevredenheid dat ons helpt om te dealen met de drukte van ons dagelijkse leven. Dit gevoel is van nature in ons aanwezig.”
-Ven. Gueshe Kelsang Gyatso Rimpoche-

Vreugde en positiviteit zit in jou

Dit is nog een van de grote mythes over mindfulness. Het doel is om je te helpen in het heden te leven. Maar mindfulness is niet synoniem aan vreugde of positiviteit. Door deze oefeningen te doen, zul je niet per se altijd een glimlach op je gezicht hebben of alles rooskleurig zien. Accepteer alles wat naar je toe komt, of het nu goed of slecht is. Dit is volledig afhankelijk van jou.

We weten dat mindfulness je zal helpen om deze momenten intenser te beleven. Zowel de goede als de slechte. Het zal je helpen om de dingen die je overkomen beter te ervaren. Je zult je emoties beter kunnen kanaliseren en beheren. Het helpt je om geen waardeoordelen te vormen en in plaats daarvan objectiever te zijn in je dagelijks leven.

Acht mythes over mindfulness: meditatie

Je gewoonten veranderen

Deskundigen zeggen dat iedereen binnen 21 dagen kan veranderen of een gewoonte kan aanleren. Helaas is dit niet het geval met mindfulness. Het goede nieuws is dat je het niet elke dag of elke week hoeft te oefenen, omdat de voordelen ervan onmiddellijk optreden.

Als je het een keer per jaar doet, zul je dezelfde resultaten zien als wanneer je het twee keer per dag hebt gedaan. Het enige wat je nodig hebt is wilskracht. Natuurlijk moet je ook de juiste techniek kennen om het correct uit te voeren. Het omvat meer dan alleen naar een afgelegen plek gaan en ademhalen.

Mythes over mindfulness: het kost te veel tijd

Een andere van de grote mythes over mindfulness is er eentje die gemakkelijk te weerleggen is: tijdgebrek. Er is altijd tijd, maar er zijn ook veel excuses. Het is vaak zo dat het langer duurt om na te denken over waarom je het niet kunt doen dan om het gewoon te doen.

Je hebt maar 10 of 15 minuten per dag nodig, plus het verlangen om je te concentreren. Je loopt misschien, kookt, leest… maar je kunt je nog steeds concentreren op wat er op elk gegeven moment in je leven gebeurt. Als je het continu doet, zul je geleidelijk aan zien dat je kunt mediteren bijna zonder dat je je dit realiseert.

Het is een manier om aan de realiteit te ontsnappen

Velen geloven dat deze meditatietechniek een manier is om maar niet te hoeven denken aan de stress van het dagelijkse leven. Alsof mensen die mindfulness beoefenen gewoon hun kop in het zand steken. Maar dit is helemaal niet waar. Mindfulness gaat om reflecteren en zal je helpen om de oorsprong van de stress te achterhalen.

Door het je onverdeelde aandacht te geven, zul je het kunnen waarnemen en je ervan bewust kunnen zijn. Je moet niet proberen om de realiteit te ontkomen. Je zou precies het tegenovergestelde moeten doen: probeer je probleem te belichten en richt al je aandacht erop.

Acht mythes over mindfulness: vrouw aan het bidden

Saai?

Van alle mythes over mindfulness die vandaag op onze lijst staan, is dit de hardnekkigste. Mindfulness zou saai zijn. Maar dit is niet het geval. Er zijn zoveel manieren om het te doen… Denk je nou echt dat zelfontdekking saai kan zijn?

Misschien heeft het niets te maken met verveling, maar met angst. Angst om te ontdekken wat we zouden zien als we gewoon eens in onszelf zouden kijken. Het onbekende maakt ons bang. Maar wat ons het meest angst aanjaagt, is dat wat ons al eens eerder heeft gekwetst. Het is tijd om jezelf eindelijk van dit alles te bevrijden. Dit is jouw moment!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.