Negatieve gedachten veranderen in positieve

Negatieve gedachten veranderen in positieve

Laatste update: 25 november, 2017

Kun je van negatieve gedachten positieve gedachten maken? Barbara Fredrickson, psycholoog aan de Universiteit van North Carolina (V. S.), heeft laten zien hoe een optimistische levenshouding de hersenen kan helpen om negatieve emoties te bestrijden. De onderzoeker heeft bevestigd dat het lichaam door middel van specifieke oefeningen kan worden getraind om positieve reacties te bevorderen, die fungeren als een natuurlijke schokdemper tegen stress en depressie.

Het eerste wat we moeten begrijpen is dat als we bepaalde gedachten de oorlog verklaren, ze aan zullen vallen. Als we elke negatieve gedachte die onze geest binnenkomt bevechten en ontkennen, zal die gedachte blijven hangen. Elke gedachte zal meer gedachten van dezelfde aard loslaten en een cognitieve overbelasting veroorzaken die niet nuttig is.

Onze gedachten beïnvloeden ons dagelijks leven. Ze kunnen zelfs onze emoties en ons gedrag beïnvloeden. Het is belangrijk om de relatie tussen het tegengaan van negatieve gedachten en het verminderen van de negatieve effecten van dit soort gedachten te begrijpen. Daarvoor moeten we eerst onze automatische negatieve denkpatronen identificeren. Door de kracht van gewoonten worden deze gedachten onderdeel van ons geloofssysteem.

Ons geloofssysteem zit vol met vooroordelen en cognitieve vervormingen. Het is tijd om deze verstoringen in kaart te brengen en te bestrijden, zodat we in elke nieuwe situatie positieve gedachten kunnen genereren. Deze vooroordelen en vervormingen dwingen ons om informatie te verwijderen die niet bij onze overtuigingen past. Ze vergroten ook de informatie die de manier waarop we naar de wereld kijken versterkt.

“Werken met onze gedachten is als een put graven. Het water is eerst troebel en later wordt het helder.”

Chinees gezegde

Gedachten zijn een onderdeel van jou dat je kunt veranderen

De hersenen zoeken niet naar waarheid. Het is hun missie om te overleven. In de prehistorische wereld was dit gedrag zinvol. Vandaag de dag is er veel veranderd. Een snelle reactietijd is niet langer zo belangrijk voor overleving als het in de oertijd was. Belangrijker nog is een passend antwoord op elke situatie. We moeten in gedachten houden dat onze hersenen het mis kunnen hebben. Het zou ons misschien een situatie kunnen laten zien van hoe we iets hebben ervaren, en niet hoe het in werkelijkheid is geweest.

De geest probeert energie te besparen door een snelle reactie op een concrete gebeurtenis te geven. Het doel is om de situatie onder controle te krijgen en ons veilig en kalm te houden. De meeste vervormingen vinden plaats in deze mentale snelkoppelingen. Onze primitieve hersenen hebben de neiging om snel te handelen, net zoals onze voorouders hebben gehandeld om te overleven. In dit systeem met snelle respons generaliseren we te veel, hebben we negatieve gedachten en zijn we niet flexibel.

Tekening van een gloeilamp die steeds vollediger wordt

In onze samenleving bevinden we ons vandaag de dag niet dagelijks meer in gevaarlijke situaties. De dreigende situaties waarmee we geconfronteerd worden, bestaan bijna altijd alleen in onze fantasie, of het zijn bedreigingen die worden gevoeld door personen die de neiging hebben om te overdrijven. Door informatie snel te verwerken, vallen we terug op onze vooroordelen. Het beeld is vervormd omdat we het zo snel proberen te verwerken, dus gebruiken onze hersenen vooroordelen om het helder te maken.

Een van de grootste onvrijwillige vervormingen bestaat uit het veranderen van een waarschijnlijkheid in een absolute waarheid. Dit kan leiden tot angst of depressie over iets wat niet eens gebeurd is. Slechts ongeveer 20 procent van wat we denken, zal daadwerkelijk gebeuren. Onze gedachten moeten dus niet de keurmeesters van ons leven zijn, maar de toeschouwers.

Je gedachten kunnen je meer kwaad doen dan je ergste vijand.

Begrijp je geest en je geest zal jou begrijpen

De meesten van ons hebben de neiging niet te veel aandacht te besteden aan wat we op dit moment doen. Intussen werken ons verstand en onze gedachten aan een ander probleem. Dit gedrag heet leven op ‘automatische piloot‘. Op dat moment zijn we ons niet echt bewust van de details van het heden.

Meisje dat vrolijk voor zicht uitkijkt omdat ze haar negatieve gedachten heeft overwonnen

Je volledig bewust zijn van wat er in het hier en nu gebeurt is de beste manier om negatieve gedachten te bestrijden. Het accepteren dat dit soort gedachten soms nodig zijn en het herkennen van de vicieuze cirkel van negatieve vooroordelen die elkaar voeden, is de sleutel om ze te kunnen vervangen door gedachten die de werkelijkheid beter weerspiegelen.

Het is mogelijk dat er elementen van bepaalde situaties zijn die we niet kunnen veranderen. Pijn, ziekte, moeilijke omstandigheden, over deze zaken hebben we geen controle. Maar we kunnen ons in ieder geval bewust zijn van onze reactie op alles wat ons overkomt. Door dit te doen, brengen we onszelf in een goede positie om strategieën te ontwikkelen om zo de relatie die we hebben met onze omstandigheden te veranderen, alsook de filters die we gebruiken om ze te verwerken.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.