Angst beheersen door te dansen

Angst beheersen door te dansen

Laatste update: 31 december, 2018

Bewegen verbetert ons emotionele welzijn. Door ons lichaam in beweging te brengen maken de hersenen serotonine, een hormoon dat direct is gerelateerd aan de stemming, en endorfines aan (chemische stoffen die het gevoel van tevredenheid bevorderen). Daarom wordt dansen aangeraden als we gestrest, angstig of verdrietig zijn om deze angst te beheersen.

Nu is niet iedereen bereid om te gaan sporten. Sommige mensen denken dat het saai is, anderen vinden het te veel werk en er zijn anderen die gewoon de motivatie om te sporten niet kunnen vinden.

Dansen is een geweldige optie voor die mensen. Sommige studies zeggen zelfs dat deze activiteit mensen helpt angst te beheersen en de fysieke spanning te verlichten die verband houdt met een negatieve mentale toestand.

Voor veel mensen is het een vorm van opluchting, een geweldige manier om zichzelf te uiten en een uitweg. Het is een leuke activiteit, maar het is ook een uitdaging. Daarom is dansen ideaal voor mensen die zichzelf willen afleiden terwijl ze iets positiefs doen. Omdat het zo’n brede, leuke activiteit is, bevordert het ook de creativiteit!

Sommige studies tonen aan dat het lichaam een ​​grote invloed op de geest heeft.  Vanwege de manier waarop ons lichaam beweegt tijdens het dansen, kunnen we zeggen dat dansen helpt bij het beheersen van angst of andere negatieve emoties die ons lastig kunnen vallen. Laten we hier dieper op ingaan.

Dansen helpt angst te beheersen

Angst beheersen door te dansen

Dansen biedt tal van fysieke en mentale voordelen. Deze activiteit stelt ons in staat onze emoties te uiten door de bewegingen van ons lichaam. Onze gevoelens verbinden zich met onze bewegingen, wat leidt tot een natuurlijke expressie van onszelf.

Van alle soorten dans die er zijn, zijn sommigen meer therapeutisch bewezen effectief dan andere. Een studie toont bijvoorbeeld aan dat het dansen van de tango helpend is voor mensen met de diagnose depressie en de ziekte van Parkinson.

Dans is de verborgen taal van de ziel van het lichaam.”

-Martha Graham-

Bovendien maakt dansen onze gedachten eenvoudiger, rustiger en kan ze zelfs laten verdwijnen. Dit omdat we aan niets anders denken dan aan onze bewegingen.  Dansen helpt angst te beheersen. Het brengt ons ertoe onze negatieve gedachten terzijde te laten en ons op de activiteit te concentreren.

Een studie van Peter Lovatt toont bijvoorbeeld aan dat dansen de hersenen helpt nieuwe denkrichtingen en neurale circuits te creëren.

Psychologische voordelen van dansen

Laten we eens kijken naar de psychologische voordelen van dansen. En laten we kijken naar hoe het je kan helpen om je angst te beheersen en te verminderen.

Het helpt je verbinding te maken

Dansen kan je helpen om in harmonie met jezelf te komen. Het zal je toelaten om jezelf te leren kennen door je lichaamstaal. Bovendien laat het je je emoties op een dieper niveau voelen. Op die manier kan je verbinding maken met je angst en deze uiten, wat leidt tot een adequaat emotioneel beheer.

Dansen helpt bij emotioneel beheer

Dansen in groepen of  gewoon een danspartner hebben, kan je helpen nieuwe relaties aan te gaan en nieuwe relaties op te bouwen.

Verbetert je humeur

Als je danst, ben je zo gefocust op het hebben van plezier dat je je angsten en zorgen vergeet. Dit is de reden waarom dansen ten zeerste wordt aanbevolen voor degenen die zich eenzaam voelen, evenals voor degenen die last hebben van angst en hevige stress.

Verbetert je concentratie

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom onze geest tijdens het dansen negatieve gedachten aan de kant zet. Deze activiteit vereist veel mentale focus, omdat het belangrijk is om goed na te denken over alle bewegingen die je doet.  Dansen helpt ons om ons alleen te concentreren op het huidige moment.

Vergroot je zelfvertrouwen

Dansen is geen gemakkelijke activiteit, het kost tijd en moeite om een ​​professional te worden! Dit proces zal je helpen te beseffen hoe goed je ergens in kunt worden als je er zin in hebt en hard werkt. Dit helpt je zelfvertrouwen te vergroten. Je zult je veel zelfverzekerder gaan voelen!

Vergeet je problemen en dans.”

-Bob Marley-

Kortom, dansen helpt angst te beheersen dankzij alle voordelen en positieve aspecten. Je voelt je vol van energie, het verbetert je fysieke prestaties, het helpt je te concentreren op het heden en laat de negatieve en bedreigende gedachten achterwege.  Wellicht ook interessant voor jou

Angstgevoelens overwinnen met deze vijf rituelen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Angstgevoelens overwinnen met deze vijf rituelen

Angstgevoelens overwinnen kunnen we doen met verschillende rituelen die orde, structuur, geestelijke kalmte, veiligheid en zekerheid in ons leven b...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.