Je te veel zorgen maken: 7 tips om ermee te stoppen

Je te veel zorgen maken: 7 tips om ermee te stoppen

Laatste update: 01 augustus, 2018

Je te veel zorgen maken over dingen is een gewoonte die sommige mensen hebben. Dit staat in de volksmond bekend als extreme nervositeit. Het betekent constant piekeren, het vermogen om te functioneren verliezen en jezelf te vullen met angst. Met andere woorden, te veel denken, weinig doen, je slecht voelen over jezelf en er niet van afwijken.

Dit gebeurt wanneer we vol onzekerheden zitten of overweldigd zijn door onze angsten. Zoveel angst hebben betekent dat we wat twijfels hebben en dat is op zich niet slecht. Wat negatief is, is om van die twijfels en passiviteit een manier van leven te maken.

“Goed of slecht bestaat niet, maar menselijke gedachten maken het zo.”

– William Shakespeare –

Bijna niemand kan een effectieve conclusie trekken als ze zich te veel zorgen maken. Je wordt hooguit overweldigd door zorgen en de angst wordt intenser door actie. Uiteindelijk zal je je doelen niet kunnen bereiken: een nauwkeurig, perfect en risicovrij resultaat. Dat is waarom het niet de moeite waard is. Dit zijn enkele tips om dit te voorkomen.

1. Stel deadlines op voor het nemen van beslissingen

Als je jezelf alle tijd van de wereld geeft om een beslissing te nemen en je bent één van die mensen die zich te veel zorgen maken, is de zekerste manier om niets te doen. Het zou ons waarschijnlijk veel kosten als we een aantal dingen opgeven om anderen te verdienen. En dat is wat bij alle beslissingen meespeelt.

Deadlines stellen

De beste manier om dit te voorkomen, is om een deadline op te stellen voor waar we mee te maken hebben. Het is verstandig als je niet veel tijd neemt, ook al is de beslissing ingewikkeld. Uiteindelijk zou het merendeel van de beslissingen echter niet langer dan een uur moeten duren.

2. Stel de dingen die je moet doen niet uit

Wanneer je uitstelt wat je moet doen, ga je jezelf alleen maar meer ermee bezighouden. Als het al duidelijk is dat je iets moet doen, is er geen reden om nog een keer te wachten. Doe het, zelfs als er obstakels zijn of zelfs als je weerstand moet overwinnen.

Het probleem is dat de lopende acties alleen leiden tot je te veel zorgen maken. Je moet een plan maken en jouw manier van handelen uittekenen. Dat neemt je kostbare tijd weg die je zou kunnen besteden aan iets veel productievers.

3. Maak een tijdlijn

Soms denken we te veel na over de kleine dingen. Kleine situaties of beslissingen die niet van groot belang zijn. Hoe is het mogelijk dat we de neiging hebben om alles te overdenken. Uiteindelijk veranderen we deze kleine dingen in iets belangrijkers dan ze zijn.

Man op een rots

Een goede techniek is om de belangrijke dingen die je moet doen een week, een maand of een jaar lang te analyseren. Welke gevolgen zullen optreden in het geval van het niet halen van de tijdlijnen. Als het op korte en lange termijn niets beïnvloedt, moet je er niet te veel aan denken.

4. Stop er op tijd mee

Er zijn omstandigheden die het rationele denken niet bevorderen. Wanneer we bijvoorbeeld moe zijn, worden we langzaam in het redeneren en zijn we ook meer prikkelbaar. Daarom vallen we gemakkelijk in periodes van negatieve gedachten.

Wat zal er waarschijnlijk gebeuren als we niet gegeten hebben, emotioneel zijn of een droevige of negatieve stemming hebben? Laat jezelf in deze gevallen niet denken. Zeg gewoon “niet nu.” Wacht op een betere moment om het te doen.

5. Houd je niet bezig met vage angsten

Er is niets moeilijker dan om je angstig te voelen. Verschillende angsten doemen op omdat we in een min of meer paranoïde samenleving leven en daarom is onzekerheid een constante in het leven, hoewel we allerlei acties ondernemen om dit te voorkomen.

Vrouw die aan het denken is

Wanneer we deze soort verborgen angst ervaren, zal het erg belangrijk zijn om de oefening te doen om te specificeren wat het is. Waar zijn we precies bang voor? Hoogstwaarschijnlijk brengt die redenering ons ertoe om te zien dat er in werkelijkheid geen reden is om ons zo te voelen.

6. Laat de controle los en geef je zorgen de vrijheid

We moeten toegeven dat er niets in het leven bestaat dat geen enkel risico inhoudt. Wanneer iemand constant twijfelt en zich te veel zorgen begint te maken over alles, willen we in wezen de controle hebben over wat onbeheersbaar is.

Op de een of andere manier is elk van onze acties een kleine sprong in het duister. Als we op zoek gaan naar het elimineren van het risico, beginnen we alleen maar aan een neurotische cyclus van nietsdoen. Zelfs passiviteit houdt risico’s in. Dus het is beter om het los te laten en dingen te laten gebeuren zoals ze moeten gebeuren.

7. Slaap goed, slaap goed, slaap goed

Een groot deel van ons fysieke leven functioneert goed vanwege slaap. Een goede nachtrust biedt ons een fundamentele basis om een goede fysieke en mentale gezondheid te behouden. Een gebrek aan slaap zal negatieve gevolgen hebben. Een gebrek aan slaap maakt onze gedachten verward en onze gedachten dwalen af.

Vrouw die slaapt

Daarom zou het motto moeten zijn om altijd te slapen. Slaap is één van die activiteiten (want het is een activiteit) die we angstvallig moeten bewaken. Sta niets toe wat het zal veranderen, laat staan het ritueel van overdenken.

Al deze tips zijn richtlijnen die als ze in gewoonten zijn omgezet, een grote hulp voor je kunnen zijn. Je te veel zorgen maken brengt je nergens. Het is één van die gewoonten die alleen alles belemmeren en voorkomen dat we een gezond leven leiden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.