Gebruik het Pareto-principe om productiever te zijn

Gebruik het Pareto-principe om productiever te zijn

Laatste update: 26 oktober, 2017

Een beroemde Amerikaanse legerveteraan en politicus zei ooit: “Er zijn geen geheimen naar succes. Het is het resultaat van voorbereiding, hard werk en leren van je fouten”. Wanneer je denkt aan deze quote, verliest het Pareto-principe wellicht zijn betekenis. Pareto lijkt namelijk te betogen dat je doelen kunt bereiken met minimale inspanning.

Terwijl Vilfredo Federico Pareto, geboren in Parijs met Italiaanse ouders, zijn beroemde principe meer dan 100 jaar geleden postuleerde, en er zijn mensen die erin blijven geloven alsof het in de wet geschreven staat. Laten we eens kijken wat het precies inhoudt.

Het Pareto-principe

Het Pareto-principe staat ook wel bekend als de 80/20-regel. Dit komt doordat de Italiaanse filosoof en socioloog beweerde dat 80% van de voordelen die je ontvangt voortkomt uit 20% van de inspanning die je erin stopt. Dit kan worden toegepast op verschillende gebieden van het leven, waaronder persoonlijke, professionele en sociale successen.

Pareto, die in zijn tijd ook bekend stond als een beroemde econoom, zette echt al zijn geld op productiviteit. Hij geloofde niet in het alsmaar inspanning leveren (continu), maar in inspanningen die werkelijk goede resultaten produceerden (selectief).

Terwijl het een oversimplificatie is als we zeggen dat het Pareto-principe een manier is om succes te bereiken zonder moeite, houdt het in dat je werkelijk productief bent en direct focust op relevante taken op elk niveau.

Pareto pleitte voor het reduceren van inspanningen in veel gebieden van het leven. Hij geloofde dat we simpelweg de dingen moeten versterken die echt zullen resulteren in een groot voordeel. Ondanks de 80/20 simplificatie, leidden zijn experimenten hem ertoe dat hij concludeerde dat met 15-25% van je werk je 75-85% van je succes kunt behalen.

Hoe je het Pareto-principe kunt bekijken

Het Pareto-principe heeft heldere toepassingen voor de werkelijkheid. Het bepaalt simpelweg dat 80% van de gevolgen van de dingen die ons overkomen voortkomt uit 20% van de oorzaken. De socioloog ontdekte enkele unieke situaties, zoals dat 20% van de populatie van een land zo’n 80% van de totale activa bezit. Dit, tezamen met andere ontdekkingen, leidde ertoe dat hij het volgende stelde:

  • 20% van de klanten genereren vaak 80% van de inkomsten van een bedrijf
  • 80% van je persoonlijke voldoening komt van 20% van de mensen in je directe omgeving. Zij zijn degenen die je liefde, vriendschap, begrip, etc. geven
  • Wanneer je sport geeft slechts 20% van de activiteit je 80% van de voordelen die je ontvangt

Dus nu is het logisch dat Pareto geloofde dat 20% van je inspanningen, als het goed gefocust is, 80% van je succes kan zijn. Maar als de inspanningen niet goed worden verdeeld, zal het succesniveau vele malen lager zijn, zelfs wanneer je dezelfde inspanning levert.

“Het geheim voor succes in het leven houdt in dat een mens klaar is voor zijn mogelijkheid wanneer deze komt”
-Benjamin Disraeli-

Hoe je het Pareto-principe kunt toepassen

Als socioloog en econoom baseerde Vilfredo Pareto uiteraard zijn onderzoek op echte voorbeelden. Hij schreef ook hoe je kunt profiteren van het principe, aangezien we dit allemaal eigenlijk al onbewust doen.

Man Die Werkt Op Het Strand Want Hij Heeft Geleerd Wees Productiever Met Het Pareto-principe

We zijn ons niet allemaal bewust dat we werken via het Pareto-principe, maar er zijn een aantal manier om het uit te zoeken. Je volgt dit principe misschien al op als:

  • Je de taken delegeert waarvan je weet dat ze niet belangrijk zijn
  • Je doet wat je leuk vindt, maar hier niet je hele dag aan besteedt
  • Je doet wat andere mensen willen dat je doet, maar meer tijd besteedt aan het vervullen van je eigen verlangens
  • Je werkt of leeft op de manier die jij echt wilt en met de mensen met wie je echt wilt zijn
  • Je activiteiten doet die een hoop inspanning vereisen, maar niet veel tijd van je dag opeisen, slechts de noodzakelijke hoeveelheid

“Als A succes in het leven is, dan A = X + Y + Z. Werk is X; Y is spel; en Z is je mond houden.”
-Albert Einstein-

Zoals je kunt zien kan het Pareto-Principe een aantal interessante praktische toepassingen hebben. Terwijl het natuurlijk inspanning en vasthoudendheid vereist, impliceert het indirect ook de behoefte om je tijd effectief te besteden. Het is zeker een geweldige wet die je kan toepassen in je dagelijkse leven. Het is eenvoudig, het versterkt waar je echt goed in bent en als je in staat bent om die 20% aan inspanning te optimaliseren, zul je direct resultaat zien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.