Als je iets niet leuk vindt, verander het dan!

Als je iets niet leuk vindt, verander het dan!

Laatste update: 22 november, 2016

Wat vindt jij niet leuk aan je leven? Misschien is het iets van buitenaf, zoals bepaalde vriendschappen, je baan, iets waarvan je niet denkt dat je het kunt veranderen. En dat is waar, maar je kunt het wel indirect beïnvloeden.

Stel je voor dat je het niet leuk vind hoe een bepaald persoon met wie je omgaat zich gedraagt. De eerste stap is om je ontevredenheid te herkennen, omdat je misschien te maken hebt met een manipulatieve persoon of misschien past die persoon gewoon niet bij je. In ieder geval voel je je er niet prettig bij. Je kunt die persoon niet veranderen, maar je kunt wel jezelf veranderen… Alleen helpt dat in dit geval niet echt.

“Het is niet het sterkste ras dat overleeft en ook niet het meest intelligente, maar het ras dat zich het beste aanpast aan veranderingen.”

-Charles Darwin-

Wat moeten we doen? Verander de situatie. Als je ongelukkig bent met iemand, houd dan afstand! Je kunt iemand anders niet veranderen, maar je kunt de omstandigheden veranderen.

Veranderingen beangstigen ons. We hebben geleerd om bang te zijn voor veranderingen, om lijden te accepteren en ons aan te passen. Maar hoeveel kunnen we doorstaan in zo’n situatie?

Zorgen maken over onbenullige dingen

Bagage

We hebben niet geleerd om dingen te veranderen, maar om ermee om te gaan. We maken ons al sinds de kindertijd zorgen of we mensen kwaad maken of hen teleur stellen. Dit zijn zorgen die een negatief effect op ons hebben en niet goed voor ons zijn.

Denk jij dat je je te veel zorgen maakt? Heb je wel eens gedacht dat je je meer zorgen maakt dan anderen? Als dat zo is, is het misschien tijd om die situatie te veranderen, want je vindt het vast niet prettig.

Je niet overmatig zorgen maken betekent niet dat we ons nooit zorgen maken, maar het betekent dat we er minder belang aan hechten dan dat we nu doen. Veel van onze zorgen die ons lastig vallen, zijn vrij onbenullig. Verdienen ze echt al onze aandacht? Anderen geven ze niet hun volledige aandacht, dus dat zou jij ook niet moeten doen. Begin vandaag nog met veranderen.

Het is ongelooflijk hoe veel je leven kan veranderen als je besluit te veranderen hoe je denkt. Er zijn veel dingen die ons in onze kindertijd zijn bijgebracht, overwegingen die ons nog lastigvallen als we volwassen zijn, omdat iets gewoon niet werkt.

Vrijheid

Laten we het juiste pad op gaan!

Het juiste pad is dat waar we ons gelukkig en tevreden voelen met onszelf, waar we in balans zijn. Om dat te vinden moeten we soms veranderen.

Hoe kunnen we dingen veranderen die we niet leuk vinden, wat ze ook zijn? Volg deze tips, want ze zullen je helpen om van de angst voor veranderingen af te komen en eindelijk tevreden te worden met alles en iedereen.

  • Zij die veranderen, vinden het ware succes. Ze zijn ook bang dat hun keuze tot falen zal leiden. Ze zijn bang voor wat ze niet kennen, maar ze hebben het risico genomen en zijn daar als winnaar uitgekomen.
  • Gebruik onzekerheid om jezelf te motiveren. Vaak zal onzekerheid je demotiveren, maar denk eraan dat de uitkomst nog beter zal zijn. Blijf je echt hangen in deze toestand van ongelukkigheid? Verander, het beste moet nog komen.
  • Wat er ook gebeurt, accepteer het. Of het nu goed of slecht is, alles verandert. Iedere actie heeft een consequentie. Maar ongeacht wat het ook is, accepteer het. Het was jouw keuze en je moet consequent zijn… en dat geldt ook voor alle andere keuzes in je leven. Wees er trots op. Het is beter om te reageren dan om passief te blijven als je geconfronteerd wordt met omstandigheden. Dat betekent dat je leeft.
  • Voer de veranderingen beetje bij beetje door. Abrupte veranderingen geven niet per se positieve resultaten. Daarom moeten veranderingen progressief zijn, doordacht en rustig. Het is niet goed om dingen te overhaasten.
  • Het is normaal om bang te zijn. Het is zo normaal dat je het moet accepteren, maar je moet het je niet laten beheersen. Je moet sterk genoeg zijn om deze angst te overwinnen, het onder ogen te zien en te bepalen wat er echt toe doet. Zal angst zwaarder wegen dan wat je echt wilt?
  • Als jij niet verandert, zal de verandering jou vinden. Zelfs als je het niet wilt zien, verander je continu. Je familie verandert, je vrienden veranderen, je situatie verandert en soms zijn deze veranderingen buiten jouw controle. Je kiest ze niet zelf. Ze komen en je moet ze accepteren.

“Het veranderen van je ideeën, je manier van leven en sfeer is goed voor je gezondheid en intelligentie.”

-Gustavo Adolfo Bécquer-

Angst is normaal, maar als je iets aan je leven niet leuk vindt, of aan een situatie of iets wat je doormaakt, verander het. Dit zal je gelukkiger maken. Leven in een situatie die niet prettig voor je is, zorgt ervoor dat je persoonlijkheid negatiever wordt.

Heb jij weleens moeten veranderen in je leven? Heb jij je weleens in zo’n situatie bevonden? Als dat zo is, deel dan met ons hoe je je beter hebt gevoeld: door het te accepteren of door alles drastisch te veranderen?

Herfstblad

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.