Mentaal flexibel zijn is de sleutel tot een ontspannen geest

Mentaal flexibel zijn is de sleutel tot een ontspannen geest

Laatste update: 12 december, 2018

Als jij mentaal flexibel bent, dan zal je in staat zijn om je daden aan te passen aan je interesses. Uiteindelijk reageert geluk altijd op een geest die weet hoe het zichzelf moet begeleiden. Het is een geest die zijn eigen emoties kent, zich met anderen verbindt en een duidelijk doel heeft.

Wanneer we het over mentale flexibiliteit hebben, dan gebeurt het nogal vaak dat we ons een bos met bamboe voorstellen. Het is een bos dat zich in het midden van een storm buigt voor de aanwezigheid van wind en water. Daarna keert het terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Deze metafoor is erg verhelderend. De authentieke magie van bamboe bevindt zich echter niet in zijn flexibiliteit maar in zijn weerstand.

“De hersenen hebben veel meer vermogens en energie dan we denken. Waarom spannen we ons niet in om die eigenschappen te versterken in plaats van ze te onderdrukken?”

-Jenny Moix-

Onze gezondheid hangt dus niet alleen af van wat we doen maar ook van wat we denken. Soms hebben we niet door hoe zwak ons geestelijk en emotioneel evenwicht is. Onze geest kan dan niet de aangenaamste plek zijn om in te leven. Het kan immers angsten, obsessies en leed opslaan.

In haar boek Mi mente sin mí (Mijn geest zonder mij) legt Jenny Moix dit uit. Volgens haar heeft oprecht geluk niet alleen te maken met de grond waarop we lopen. Een groot deel van ons welzijn bevindt zich immers in onze mentale processen.

Als we deze lijn van denken volgen, dan kunnen we het volgende zeggen over mentaal flexibel zijn. Door flexibeler te worden zullen we in staat zijn om de confrontatie aan te gaan met elke uitdaging of elke tegenslag die op onze weg komt.

Minder negatieve emoties ervaren

Mentaal flexibel zijn om minder negatieve emoties te ervaren

Sommige mensen leiden hun leven met een starre en onbuigzame geest. Iedereen die op die manier leeft, zal onvermijdelijk opgeven wanneer hij of zij met een hindernis geconfronteerd wordt. Ze zullen immers bang zijn dat ze gekwetst worden. Een geest die zich niet kan aanpassen of de eigen automatische gedachten niet onder controle kan houden, kan dus nooit oprecht gelukkig zijn.

Veel wetenschappelijke studies leveren het bewijs voor de volgende realiteit. Psychologisch flexibele mensen hebben meer kans om een betere kwaliteit van leven te hebben. Dat komt omdat deze benadering hen helpt om hun emoties beter te sturen. Ze reageren op een creatievere manier op moeilijkheden. Bovendien genieten ze van positieve en betekenisvolle relaties.

Flexibel zijn maakt ons doeltreffender en productiever. Dit vermogen zorgt ervoor dat we de noodzakelijke hulpbronnen verkrijgen om ons aan te passen aan en te reageren op onverwachte of nieuwe situaties.

Jenny Moix, auteur van Mi mente sin mí (Mijn geest zonder mij)

Jenny Moix is schrijfster en professor in de psychologie aan de Autonome Universiteit van Barcelona (UAB). Ze is ook lid van het Stress- en Gezondheidsonderzoeksprogramma. Haar onderzoek focust zich op chronische pijn, bewustzijn en mindfulness.

  • In haar boek Mi mente sin mí (Mijn geest zonder mij) heeft ze het vooral over een beter begrijpen van de anatomie en van het gedrag van onze geest. Ze leert ons hoe we kunnen focussen op de observatie van onszelf. We leren vanop een afstand naar onze geest te kijken zodat we zien wat er in ons geestelijk paleis gebeurt. De geest zit vol emoties en gedachten die zomaar ronddwalen, en vol catastrofale zorgen waar alle anderen dingen in verdrinken.
  • Als we leren om mentaal flexibel te zijn, dan zullen we erin slagen om de elementen te belichten die zich diep in onze geest bevinden. Dit is de enige manier waarom we in staat zullen zijn om het stuur in handen te nemen en de verantwoordelijkheid voor ons lijden op te nemen.

Onze mentale flexibiliteit trainen om gelukkig te zijn

Wees mentaal flexibel om gelukkig te zijn. Dat zou onze dagelijkse leus moeten zijn. Misschien lijden we de helft van ons leven terwijl we gevangen zitten in die onophoudelijke mentale machine die we bezorgdheid, angst of onzekerheid noemen. Als dat inderdaad het geval is, dan is het heel moeilijk om nieuwe gewoonten te ontwikkelen.

We willen de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. We willen onze flexibiliteit trainen zodat we meer bestand zijn tegen veranderingen en tegenslag. Hoe kunnen we dat doen? Het is niet altijd goed om ons alleen maar te concentreren op de resultaten die we willen behalen.

We kunnen ook kleine doelstellingen tot stand brengen en op die manier een groter doel bereiken. Dit verschaft ons de mogelijkheid om onszelf te belonen terwijl we nieuwe strategieën ontwikkelen.

Wees open

  • Stop met in “absolute” termen te denken. Niets zwart-wit. Omdat iemand jou niet volgt, betekent dit nog niet dat die persoon tegen jou is. Je moet dus ophouden met alles goed of slecht te vinden.
  • Toon het lef om de schakeringen tussen de twee extremen te ontdekken. De werkelijkheid zit immers vol details, rijkdommen, perspectieven en leerkansen.

Geniet van het huidige moment

  • Onze geest houdt ervan om af te dwalen. Vaak ontsnapt het naar het verleden en naar wat had kunnen zijn. De geest heeft ook de gewoonte om naar de toekomst te reizen en te anticiperen op duizenden rampen en ellende.
  • Laat de geest pas op de plaats maken. Leer hoe je jouw geest kan verleiden om in het huidige moment te zijn waar de dingen gebeuren die van belang zijn.
Geniet van het huidige moment

Verbind je met wat echt van belang is

Mentaal flexibel zijn betekent dat je niet vergeet waar je vandaan komt. Je blijft verbonden met jouw waarden en met wat echt belangrijk is. Door dit te doen zullen het oordeel en meningen van andere mensen minder macht over je hebben.

Tot besluit willen we zeggen dat flexibiliteit een geweldig vermogen is om te bezitten. Het is een goede manier om het onverwachte te dragen. Het verkrijgen van de geschikte instrumenten om je mentale flexibiliteit te verbeteren zal je absoluut helpen om van een gelukkiger leven te genieten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.