3 oefeningen om je emotionele intelligentie te vergroten

3 oefeningen om je emotionele intelligentie te vergroten

Laatste update: 02 februari, 2022

Heb je je ooit afgevraagd wat emotionele intelligentie is? Heb je je afgevraagd waarom je emotionele intelligentie belangrijk is? Emoties bestaan omdat ze waardevolle informatie verschaffen. Ze helpen ons aanpassen aan verandering en verbeteren ons sociaal leven. Maar weet jij hoe je moet interpreteren wat ze jou proberen te vertellen?

Om volledig van de emoties te profiteren moet je ze herkennen en begrijpen. Op dit manier zal je in staat zijn te zien waarom je ze voelt en wat ze in verschillende situaties betekenen.

“Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid.”

-Aristoteles-

Emotionele kennis verwerven

Meer emotionele kennis zal tot meer emotionele intelligentie leiden. Het zal je de maatstaven verschaffen die je nodig hebt om een onderscheid te maken tussen jouw emoties en die van anderen. Je zal ook begrijpen waarom je ze voelt en hoe ze je kunnen helpen. Want je hebt emotionele kennis en ervaring nodig om de emoties op een doeltreffende manier te regelen. Het helpt je ook te voorkomen dat ze jou te veel angst bezorgen.

Als je emotionele intelligentie onderontwikkeld is, dan heb je nu enkele goede redenen om te proberen het te verbeteren. Hoe kan je beginnen met je emotionele zelf te leren kennen?

Je emotionele intelligentie

 

Je begint ermee om een wekelijks dagboek bij te houden. Daarin schrijf je alle emoties op die je door de dag heen ervaart. Je noteert ook de situaties waarin je deze emoties voelde. Want op die manier zal je je bewuster worden van welke emoties in jouw leven dominanter zijn. Dit zal je ook helpen inzien dat we vaak tegenstrijdige gevoelens ervaren.

Om je vermogen van herkenning te verscherpen ontwerp je een vragenlijst die je moet beantwoorden. Dit zijn voorbeelden van mogelijke vragen. “Welke emotie was het?” en “Hoe voelde deze emotie?”. Dat zal je helpen om de informatie die je waargenomen hebt, bij te houden. Want het zijn die gegevens die een bepaalde emotie of een andere te kennen geven.

Profiteren van je emotionele intelligentie

Zodra je je emotionele intelligentie vergroot hebt en geleerd hebt hoe je je emoties moet herkennen, is het tijd om het in de praktijk om te zetten. De doelstelling is dat je de functie van je emoties begrijpt en hoe ze jou tot handelen aanzetten. Het idee is ook dat je begrijpt dat iedereen verschillende gedachten, emoties en bedoelingen heeft. Deze kennis zal een gunstig effect hebben op je sociale interacties.

Om dit te kunnen doen moet je het begrijpen van emoties toepassen in verschillende situaties. Dit kan te maken hebben met situaties waarbij je niet betrokken bent, zoals films of de verhalen van andere mensen, tot conflicten waarin je zelf betrokken geweest bent.

Nu weet je duidelijk op welke emoties en situaties je wilt oefenen en waaraan je wil werken. De volgende stap die nuttig is, is dat je de situatie opsplitst in opeenvolgende reeksen. Doe dit naarmate de situatie zich ontwikkelt. Voor elke situatie en voor elke verschillende persoon die betrokken is, ga je het dan analyseren. Ontleed wat ze zeggen, doen en denken en welke emotie ze voelen.

Op die manier word je je bewuster van hoe emoties, gedachten en gedragingen allemaal verbonden zijn. Bovendien zal je ook begrijpen dat wat jij denkt en voelt, niet altijd overeenstemt met wat andere mensen denken en voelen. Tenslotte zal je ook de motiverende functie van emoties inzien, die we voordien al vermeld hebben. Je zal merken dat onze emoties ons informeren. Ze zijn de drijfveer om te krijgen wat we nodig hebben.

Vrouw drijft in het water

Probeer om je emoties niet voortdurend te analyseren!

Net als alle andere dingen in het leven moet je jouw emotionele kennis op een evenwichtige manier gebruiken. Ja, het kan je niet helpen als je het niet hebt. Maar het helpt je ook niet als je voortdurend gefixeerd bent op je emoties en je lichamelijke gewaarwordingen. Je moet dus leren hoe je het kan verminderen als je elke emotie die je voelt, aan het analyseren bent. Want als je dit niet doet, dan loop je het risico dat je de dynamische kracht van je emoties verliest.

“Verschuif je aandacht, en je emoties verschuiven. Verschuif je emotie, en je aandacht verschuift.”

-Frederick Dodson-

Probeer om gedurende een volledige week een half uur per dag te besteden aan nadenken over wat je van streek maakt. Denk na over hoe je het uit je hoofd kan krijgen en hoe je onaangename gevoelens kan voelen zonder ze te ontwijken. De bedoeling van deze oefening is niet dat jij je in je ellende wentelt. Het doel is integendeel om jezelf voldoende ruimte te geven zodat je het kan voelen.

Als je een onaangename emotie voelt, laat het dan niet in je geest rondcirkelen. Houd het tegen en wacht om het echt te voelen tot dat half uur dat je ervoor vrijgemaakt hebt. Ga in die tijd op een rustige plaats zitten waar je niet gestoord zal worden. Zet je wekker op dertig minuten. Wanneer het alarm afgaat, keer je terug naar je dagelijkse activiteiten.

“Het is verbazingwekkend hoe logica en helderheid verschijnen zodra de geest vrij is van emotionele vervuiling.”

-Clyde DeSouza-

Doe deze oefeningen. Je zal dan in staat zijn om van je emotionele intelligentie te profiteren. Je zal meer kracht hebben om je emoties te gebruiken ten voordele van je lichamelijke en geestelijke welzijn. Het is normaal dat we negatieve emoties voelen. Maar het is belangrijk dat je leert hoe je ze moet herkennen. Want zo zorg je ervoor dat je ze niet te vaak, niet te intens of niet te langdurig voelt.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Aral Tasher, Alejandro Álvarez, en Averie Woodard


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.