Een truc om angst te verminderen op belangrijke momenten

Een truc om angst te verminderen op belangrijke momenten

Laatste update: 08 mei, 2018

Sommige situaties verergeren onze angst en stellen ons vermogen om onze zenuwen onder controle te houden werkelijk op de proef. Denk aan sollicitatiegesprekken, belangrijke presentaties, examens of de eerste dag waarop je aan iets nieuws begint. In dit soort situaties hebben we bijna allemaal wel een extra dosis zelfvertrouwen nodig om onze angst te verminderen Maar die kunnen we niet altijd vinden.

Sommige mensen worden gewoon iets meer gespannen van dit soort situaties. Voor deze mensen is het dan ook vrij makkelijk om hier mee om te gaan. Anderen raken er echter helemaal van uit balans en vinden het moeilijk om zichzelf weer te herpakken.

Sommigen beschouwen deze episodes als zeer stressvol, bijna traumatisch. De waarheid is dat bijna iedereen in meer of mindere mate zenuwachtig wordt in belangrijke situaties. 

Een zekere mate van angst is onvermijdelijk als we voor een belangrijke situatie staan. Er bestaat echter een truc, of liever gezegd, een methode, die ons kan helpen om onze angst te verminderen, zodat het niet de overhand krijgt.

Deze methode is ontworpen door experts aan de Harvard-universiteit en werkt echt. In dit artikel zullen we je vertellen wat deze methode inhoudt.

Methode om angst te verminderen

Deze methode is bedacht door psychologen aan de Harvard Business School. Ze hebben het ontworpen op basis van studies die gericht waren op deze tijdelijke momenten van crisis. Volgens hun bevindingen zouden we in dit soort situaties een bepaald ritueel moeten uitvoeren. Een reeks handelingen die een grote symbolische waarde hebben.

Angst verminderen door verschillende oefeningen te doen

Deskundigen hebben aangetoond dat het over het algemeen heel goed werkt om een ritueel te ontwikkelen. Om dit ritueel vervolgens uit te voeren om beter om te gaan met angst.

Om hun theorie te verifiëren, deden ze een interessant experiment. Hiervoor hadden ze mensen nodig die erg nerveus waren. Dus vertelden ze de groep dat ze over enkele minuten een zeer moeilijk nummer zouden moeten zingen voor een groot publiek.

Ze merkten op dat veel van de deelnemers een soort ritueel uitvoerden om hun zenuwen in bedwang te houden. De meerderheid van hen zei hardop tegen zichzelf:

  • Rustig blijven’
  • ‘Zo erg zal het niet zijn’
  • ‘Je kunt het’

Dit deden ze met het doel om hun angst te verminderen. Alleen leek dit niet erg effectief te zijn.

De onderzoekers selecteerden een aantal mensen uit de groep en pasten op hen een andere strategie toe. Ze vroegen deze mensen om een ​​tekening te maken die liet zien hoe ze zich op dat moment voelden. Daarna moesten ze deze tekening in stukken scheuren en in de prullenbak gooien. Degenen die deze eenvoudige oefening moesten uitvoeren, waren vervolgens een stuk beter in staat om hun angst te beheersen.

Angst verminderen op moeilijke momenten

Psychologen zeggen dat jezelf eraan herinneren om kalm te blijven, niet de beste manier is om ook daadwerkelijk kalm te blijven. Ze geven aan dat het net zo ineffectief is als iemand die helemaal door het dolle is, te vertellen dat hij rustig moet worden.

Soms bereiken we hiermee juist het tegenovergestelde: de persoon nog meer irriteren. Hetzelfde gebeurt met onze eigen angst. Je zegt tegen jezelf dat je moet ‘kalmeren,’ maar je wordt alleen maar nerveuzer, omdat je daarnaast ook nog eens te maken krijgt met je frustratie.

Meisje wiens hoofd vol gedachten zit

De angst die we ervaren voorafgaand aan belangrijke momenten, zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat we erop voorbereid zijn om de controle te verliezen. Niet wetend wat er zal gebeuren, noch hoe de factoren moeten worden gecontroleerd die tot negatieve resultaten kunnen leiden.

Daarom helpt het uitvoeren van een automatisch ritueel, zoals de studie suggereert, om er niet langer vanuit te gaan dat we de controle zullen verliezen over de situatie die komen gaat. En als de volgorde van de handelingen die je uitvoert een speciale betekenis voor je heeft, zal deze nog effectiever zijn.

Bedenk een ritueel

Kortom, het bedenken en uitvoeren van een ritueel voordat je wordt blootgesteld aan een stressvolle situatie kan angst verminderen. Natuurlijk moet je niet vergeten dat we pas kunnen spreken van een ritueel als het altijd op dezelfde manier wordt uitgevoerd.

Zangers verwarmen soms simpelweg hun keel voor een optreden. Voetballers raken soms het gras aan op het veld, maken een kruisteken of rennen op een bepaalde manier het veld op. Sommige presentatoren drinken thee of slapen vijf minuten voordat ze live gaan.

Hier zijn enkele voorbeelden van effectieve rituelen. Voer een reeks ademhalingsoefeningen uit terwijl je jezelf herinnert aan momenten waarop je sterk was of kijkt naar foto’s van mensen die jou inspireren, dit kan zelfs een foto van jezelf zijn op een ander moment in je leven.

Als het een foto van jezelf is, is het ‘t beste als die foto je herinnert aan een moment dat lijkt op het moment dat je te wachten staat. Je hebt waarschijnlijk al eerder voor soortgelijke uitdagingen gestaan waar je niet volledig controle over had. Maar waar je jezelf toch doorheen hebt weten te slaan. Het is ook een goed idee om je grootste angst op papier op te schrijven. Kauw er vervolgens op en spuug het uit.

Dit is allemaal geen magie. Dit soort rituelen zijn eenvoudigweg bedoeld om aan je bewuste en onbewuste krachten te bouwen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je er een ritueel van maakt. Zelfs als het gek lijkt, is het een geweldige manier om je angst te verminderen en de negatieve gedachten die deze angst voeden, tegen te gaan.

Angst verminderen door er de juiste oplossing voor te vinden

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.