Een beter leven zal zich alleen ontvouwen als jij gelooft dat je het verdient

Een beter leven zal zich alleen ontvouwen als jij gelooft dat je het verdient

Laatste update: 11 januari, 2018

Wanneer je het idee dat je het verdient om gelukkig te zijn begrijpt en jezelf eigen maakt, dan pas zal er zich een beter leven voor je ontvouwen. Je dagen bloeien met nieuwe mogelijkheden, deuren openen. Je vijanden zullen in torens van zout veranderen die weg worden geblazen door de wind. Niets kan ons stoppen wanneer we onszelf vreugde gunnen en niemand zal de macht hebben om onze verlangens met angsten te vervuilen.

Emily Dickinson schreef wijs in haar gedichten dat we ons niet bewust zijn van onze grootte totdat we opstaan. Het gekste van dit alles is nog dat het soms komt door de manier waarop we zijn opgevoed. De maatschappij in het groot en de mensen om ons heen in het klein willen liever dat we onderdanig, stil en gehoorzamend zijn.

“Als je iets doet wat je niet zou moeten doen, zou je moeten lijden onder wat je niet verdient”
-Benjamin Franklin-

In werkelijkheid is dat precies wat er gebeurde met de dichteres uit Massachusetts. Teleurstelling, angst en droefheid zorgde er uiteindelijk voor dat ze zichzelf afzonderde in haar kamer in het huis van de familie Amherst. Het veranderde haar in een schaduw van zichzelf. Ze was slechts een extreem vermagerd persoon die de buren alleen door de ramen zagen.

Van haar 1800 gedichten werden er slechts een dozijn gepubliceerd tijdens haar leven. Ze heeft slechts van één persoon in haar leven gehouden, maar geen van beide was dapper genoeg om de eerste stap te zetten.

Het was een andere tijd natuurlijk. Er waren logischerwijs andere manieren van denken. Maar complexe emoties, onzekerheden en een gebrek aan zelfvertrouwen is van alle tijden. Het is als een film die nooit eindigt. Eentje die ons een magisch moment brengt en het dan weer laat gaan. Eentje die ons laat zien wat geluk is om het vervolgens snel weer van ons weg te halen en ons achter te laten met hunkering, pijn, herinneringen en spijt.

Spijt om het feit dat we niet naar ‘iets meer’ hebben gestreefd, dat we niet hebben gevochten, niet hebben gevoeld dat we die unieke kans verdienden, niet genoeg moed hebben verzameld voor die verloren liefde…

Meisje dat met een hartjesballon in een wervelwind staat en nadenkt over een beter leven

Jij verdient een beter leven

Ana is begonnen met naar de sportschool te gaan omdat ze een beter leven wilt leiden. Ze gaat elke dag van zeven tot acht. En toch rookt ze nog altijd twee pakjes sigaretten per dag. Carlos verloor zijn baan negen maanden geleden. Hij verlaat het huis elke dag om cv’s rond te brengen, maar zodra hij thuiskomt begint hij met compulsief te eten. Hij eet zoveel dat de verandering in zijn lichaam al zeer waarneembaar is. Marta verbrak een maand geleden een verschrikkelijke relatie en sindsdien is ze verslaafd aan online dating. Ze is obsessief bezig met het vinden van de ‘perfecte man’.

We kunnen al deze voorbeelden samenvatten in één bekend idee. Op het moment dat we balans vinden in één gedeelte van ons leven, nemen we alarmerende stappen terug in andere gedeeltes. Het is alsof we niet inzien dat we een beter leven verdienen. Als gevolg stoppen we voor onszelf te zorgen op een volledige, gezonde manier. Waarom doen we dit? Waarom beginnen we niet met echt controle te nemen over ons leven zodat we gelukkig en gezond kunnen zijn?

We zouden het antwoord op deze vraag niet alleen in ons verleden moeten zoeken, maar ook in ons vermogen om voor onszelf te zorgen, om onze ziel te voeden en vooral in ons vermogen om onze emoties te verwerken. In deze drie voorbeelden hebben we gezien hoe ieder van hen een goede actie ondernam. Eén gaat naar de sportschool. De ander zoekt een baan en weer een ander persoon verbrak een ongelukkige, complexe relatie.

Meisje dat een appel vasthoudt waar een vogel van eet

Maar de rest van hun gedrag geeft aanleiding tot de donkerte die we allemaal herkennen. Onrust, onzekerheid, angst voor de toekomst, onvermogen om alleen te zijn, verslaving. We weten allemaal dat we een beter leven verdienen, maar we weten niet hoe we onze actuele behoeftes moeten zien. We kunnen die behoeftes die diep binnenin ons verscholen liggen niet zien.

Geloof in jezelf, want gelukkig zijn is geen behoefte, het is een recht

Het leven zal ons alleen meer kansen geven als we de ene voet voor de andere zetten en naar die kansen op zoek gaan. Geluk zal op je deur kloppen als je ontvangend, aandachtig, voorbereid en er, bovenal, klaar voor bent.

Want iedereen die het toestaat dat angst en onzekerheid de controle overnemen, zal uiteindelijk mogelijkheden mislopen. Want iedereen die een nederlaag accepteert in het licht van teleurstelling zal vroeg of laat dezelfde fysieke en geestelijke kooi kiezen waar Emily Dickinson zichzelf in zette.

“Ik ben denk ik niet zoals Emily Dickinson die alles opgerold met een strikje bewaard in haar bovenste la”
-Jeff Bridges-

In de wereld waar we vandaag de dag in leven en waar we ‘gelukspillen’ vinden op Twitter en Facebook in de vorm van mooie zinnen, is er slechts één ding dat we niet uit het oog mogen verliezen. Het is iets waar tegenstanders van de positieve psychologie ons opvallend op hebben gewezen. We moeten leren om pijnlijke ervaringen te accepteren, hoe moeilijk ze ook mogen zijn. Een ontslag, teleurstelling of uitval zijn dingen die we sowieso zouden moeten accepteren.

Nadat we in de chaotische afgrond van negatieve emoties zijn gedoken, zal het makkelijker zijn om eruit te komen. En we zullen er sterker uitkomen.

En, in onze ingewikkelde en eisende dagelijkse levens, zouden we het feit moeten accepteren dat we het niet alleen verdienen om geluk en rust te hebben. We verdienen het niet alleen om ons voldaan en vrij te voelen. Al deze dingen zijn in werkelijkheid zelfs RECHTEN. Want het maakt niet uit wat ons verhaal is, waar we vandaan komen, of wie we zijn. We hebben allemaal een absoluut recht om gelukkig te zijn en om te besluiten wat dat betekent voor ons.

Vrouw die tussen de bloemen staat en nadenkt over een beter leven

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.