Vijf oefeningen om je emotionele intelligentie te verbeteren

Vijf oefeningen om je emotionele intelligentie te verbeteren

Laatste update: 21 februari, 2024

Emotionele intelligentie. Het is zonder twijfel een dimensie in ons leven die we moeten ontwikkelen en beheren. Weten hoe je moet luisteren, de emoties van anderen begrijpen en die van onszelf beheersen, en weten hoe je wederzijds respect moet overbrengen en bevorderen is essentieel.

Het is een soort intelligentie dat in het lesmateriaal van scholen opgenomen zou moeten worden, zodat kinderen deze basisvaardigheden al van een jonge leeftijd leren te ontwikkelen. Het is een manier om jezelf te leren kennen, beheersen en uitdrukken. Om grenzen te leren stellen en die aan te geven, om manipulatie te voorkomen.

Zoals je weet, is degene met het hoogste IQ niet altijd het slimst, degene met de beste baan of degene die allerlei dingen verzamelt. Ware intelligentie wordt geassocieerd met oprecht gelukHet zorgt ervoor dat we trots zijn op wie we zijn en wat we hebben, of het nu veel is of weinig. Dus waarom zou je deze simpele oefeningen niet implementeren om je emotionele intelligentie te verbeteren?

1. Leer jezelf kennen

Jezelf leren kennen is een avontuur dat je hele leven lang zal duren. Je bereikt het iedere dag door doelen te stellen en vragen te stellen. Dit is een oefening in introspectie die we iedere morgen zouden moeten doen. Vraag jezelf wat je vandaag en morgen wil doen.

Als het avond wordt, analyseer je hoe je tijdens de dag gevoeld hebt. Heb je gedaan wat je wilde doen? Heb je jezelf uitgedrukt of verdedigd volgens jouw eigen waarden? Schrijf het op in een dagboek of notitieboek. Het is een simpele maar illustratieve oefening. Stel jezelf vragen, onderzoek jezelf.

Emotionele Intelligentie

2. Emotionele regulatie

Zie je emoties als een weegschaal. Het is het niet waard om tot extremen te gaan of mee te doen aan drama, want op de lange duur verliezen we allemaal. Laat jezelf niet manipuleren tot dit soort reacties uit woedeHet is ideaal om een gelukkige middenweg te vinden. Dwing je emoties nooit tot het uiterste.

Als je het gevoel hebt dat je zal ontploffen, denk dan aan een kleine, stille en luchtige kamer. Dit is de plaats van jouw gedachten. Denk na, redeneer en analyseer de situatie voordat je reageert. Pas nadat je dit gedaan hebt neem je een beslissing. Maar eerst denk je na in die privé kamer waarin je kalm wordt.

Niemand heeft meer controle over je leven dan jij, vergeet dat nooit. Dus laat jezelf nooit meevoeren naar vreemde plekken waar je je kalmte of je identiteit kwijtraakt. Werk aan je innerlijke balans.

3. Empathie

Empathie is een concept dat we allemaal kennen en waarderen. We brengen het alleen niet zo vaak in de praktijk als we zouden moeten. Het is makkelijker om onszelf te verplaatsen in de mensen die ons positievere gevoelens bezorgen. We identificeren ons beter met hen en het niveau van begrip is intenser.

Maar wat als we op een dag proberen mee te leven met iemand die ervoor zorgt dat we ons ongemakkelijk voelen? Denk bijvoorbeeld aan je baas, die je niet respecteert, of die klasgenoot die altijd over anderen roddelt. Probeer jezelf in hun schoenen te verplaatsen en misschien ontdek je dan wel wat er achter dat gedrag schuilt: onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, bijvoorbeeld. Probeer het eens, het kan een goede leerervaring zijn.

Emotionele Intelligentie

4. Zelfmotivatie

Je hebt er misschien geen zin in vandaag of je bent niet in de stemming. Maar vanaf dit moment doen we een simpele oefening: laten we naar het positieve kijken, en het negatieve loslaten. Sta iedere dag op met positieve gedachten over iets dat je leuk vindt of dat je wilt bereiken.

Leven zonder hoop is geen leven. Ga iedere dag op zoek naar motivatie.

5. Sociale vaardigheden

Laten we proberen beter te communiceren. En niet alleen door middel van woorden, maar ook met gebaren. Kom dichterbij de mensen om je heen, lach, raak ze aan, geef ze een klopje op de rug of een knuffelJe zal zien dat de reactie van de mensen om je heen zal veranderen.

Ga op zoek naar positieve emoties, en laat deze zien. Probeer beter te luisteren naar de persoon die voor je staat en kijk door zijn blik heen. Je zal meer vinden dan simpele woorden. Breng het in de praktijk, ontwikkel je emotionele intelligentie en onthoud dat je door gelukkiger te zijn, ook anderen gelukkiger zal maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.