Empathie: je inleven in een ander

Empathie: je inleven in een ander

Laatste update: 24 maart, 2017

We hebben mensen wel vaker over deze term horen praten: empathie. Wat is het. Empathie is het vermogen om waar te nemen en te interpreteren wat een ander voelt of misschien zelfs denkt. Dat wil zeggen, het is een manier van begrijpen en bevatten wat een ander voelt. Het is jezelf in iemand anders zijn schoenen plaatsen, je volledig in hem inleven.

Goed ontwikkelde empathie impliceert niet alleen het begrijpen wat de ander voelt, maar ook het anticiperen van diens reactie op dergelijke gevoelens.

Misschien lijkt empathie wel iets metafysisch of een soort goddelijke vaardigheid als we het zo omschrijven, maar de waarheid is dat velen van ons op een gegeven moment in hun leven empathie ontwikkelen, in meer of mindere mate. Het zou goed zijn om dit vermogen maximaal te ontwikkelen en te stimuleren, want het zal ons sterkere mensen maken en ook onze relaties zullen sterker worden.

Dus, hoe kun je empathischer zijn? Het vermogen om je te kunnen verplaatsen in anderen is direct afhankelijk van je vermogen om je eigen gevoelens te herkennen. Om empathie te kunnen beheersen, moet je je bewust zijn van jezelf. Je zou niet bevooroordeeld mogen zijn en je zou aandachtig naar die andere persoon moeten kunnen luisteren en hem aandachtig moeten kunnen observeren.

Empathie gaat niet om het begrijpen van die ander omdat dit in jouw voordeel is. In plaats daarvan gaat het om het begrijpen van die ander omdat dit in zijn voordeel is. Aandacht is een cruciaal onderdeel van empathisch zijn. Als je terwijl je met iemand praat alleen maar aan andere dingen denkt, aan je eigen problemen of aan wat je gaat zeggen zodra de ander stopt met praten, zul je er nooit werkelijk achterkomen wat die ander nu echt voelt.

Als mensen drukken we onze gevoelens niet altijd uit in woorden. Soms zeggen we één ding, maar voelen we iets heel anders. Of we zeggen helemaal niets en voelen juist van alles. Iemand die empathisch is, is in staat om door de woorden en gebaren heen te kijken en om te begrijpen wat er zich achter ze verschuilt.

Het is tegenwoordig normaal voor ons om wat egoïstischer te zijn, zelfs zo normaal dat we ons hier niet eens van bewust zijn. We maken ons voortdurend alleen maar zorgen over onze eigen problemen en we denken alleen maar aan onszelf, maar deze weg leidt ons in de tegenovergestelde richting van empathie. Empathie beweegt ons om een ander zijn pijn te voelen, om onze interesse in de mensen om ons heen te herstellen en om de relatie die we hebben met elk van deze mensen te versterken. Naarmate we deze mensen leren kennen, wordt het steeds makkelijker, aangezien de relatie ons laat ontdekken wat de motieven zijn achter hun slechte humeur, vreugden en verdriet. Het laat ons ook hun manier van doen begrijpen als gevolg van hun huidige gemoedstoestand.

Empathie is een geweldige eigenschap om te hebben en als zodanig zouden we het moeten waarderen. Als iemand empathie naar jou toe toont, waardeer dit dan. En als iemand onze empathie nodig heeft, ontwikkel deze prachtige vaardigheid dan maximaal om diegene te kunnen helpen, wat altijd zal zorgen voor een geweldig gevoel van tevredenheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.