Tegelijkertijd liefde en haat voelen

Tegelijkertijd liefde en haat voelen

Laatste update: 12 augustus, 2016

We weten wat het is om liefde te voelen en ook hoe het is om iemand te haten. Maar wat gebeurt er wanneer we beide emoties tegelijkertijd ervaren? Waarom voelen we soms én liefde én haat voor iemand?  

Hoe voelt emotionele tegenstrijdigheid?

Als je jezelf nog nooit in deze situatie hebt bevonden, dan weet je waarschijnlijk niet hoe het zou voelen als liefde en haat samen dezelfde emotie vormen.

Je voelt je misschien aangetrokken tot iemand voor wie je tegelijkertijd afkeer voelt. Je houdt misschien van diegene, maar haat tegelijkertijd bepaalde houdingen die hij heeft. Misschien wil je praten, maar tegelijkertijd ook niet praten. Of je wilt actie ondernemen, maar ook passief blijven.

Al deze tegenstrijdige gevoelens kunnen een negatief effect hebben dat velen van ons haten: dat verlamde gevoel, zonder te weten welke kant we op zouden moeten.

Hart

Gevolgen van emotionele tegenstrijdigheid

Wanneer we onszelf bevinden tussen twee tegenovergestelde polen die samenkomen in één, dan zullen onze emoties ons verlammen en verwarren. Dubbelzinnigheid is een kenmerk van ambivalente mensen, wiens gevoel van eigenwaarde beschadigd raakt wanneer ze niet in staat zijn om te kiezen tussen twee tegengestelde emoties.

Ze voelen zich vreemd over hun eigen emoties. Ze weten niet hoe ze moeten handelen en ze weten niet hoe ze kunnen stoppen met het voelen van twee emoties die nooit als één gevoeld zouden moeten worden.

Deze staat van chaos verlaagt hun gevoel van eigenwaarde omdat ze niet in staat zijn een gezonde emotionele balans te behouden.

Ze verliezen het vertrouwen in zichzelf. Ze weten werkelijk niet wat ze moeten voelen en wat ze niet langer moeten voelen. Op momenten kan dit de weg vrijmaken voor angst en eenzaamheid, wat kan leiden tot een heftige depressie.

“Hoe treurig was het om lief te hebben en tegelijkertijd te haten!”

-Leo Tolstoj-

Emotionele tegenstrijdigheid duurt niet heel lang. Op bepaalde momenten voelen we ons verward door deze samensmelting van emoties, maar het gaat voorbij en het zal niet altijd gebeuren. Tenzij, zoals we eerder zagen, je lijdt aan een type psychologische stoornis.

En jij? Ben je tegenstrijdig?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.