Tegelijkertijd liefde en haat voelen

12 augustus, 2016
“Liefde en haat zijn niet blind, maar worden verblind door het vuur dat ze zelf bij zich dragen.”
-Nietzsche-

We weten wat het is om liefde te voelen en ook hoe het is om iemand te haten. Maar wat gebeurt er wanneer we beide emoties tegelijkertijd ervaren? Waarom voelen we soms én liefde én haat voor iemand?  

Deze volledig tegenovergestelde emoties zijn aanwezig in elk mens. Ook jij hebt vast wel eens eerder dit soort gemengde gevoelens voor iemand gehad. We kunnen het niet verklaren en het is behoorlijk verwarrend, omdat onze gevoelens ons van het ene naar het andere uiterste leiden. 

Hoewel het misschien vreemd is, ervaren we deze tegenovergestelde gevoelens toch echt meer dan eens. Heb je je wel eens tegelijkertijd gelukkig en verdrietig gevoeld? Misschien dus…

Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer we moeten verhuizen voor een nieuwe baan. Of wanneer een dierbare overlijdt, maar dit misschien een zegen was omdat de persoon niet meer hoeft te lijden. Het zijn dit soort momenten waarop liefde en haat samensmelten tot één emotie.

Liefde en Haat

Ik lijd aan emotionele tegenstrijdigheid

Emotionele tegenstrijdigheid is een deel van ons. We kunnen het niet vermijden om zowel liefde als haat te voelen, ook al zorgt het voor ongemak. Wanneer we zowel liefde als haat voelen, kunnen we onszelf beschouwen als emotioneel tegenstrijdig. Dit betekent niet dat we eerst haat voelen en vervolgens liefde, of andersom.

Emotionele tegenstrijdigheid betekent dat de twee emoties, liefde en haat, elkaar niet vervangen, maar tegelijkertijd bestaan, zonder plaats te maken voor elkaar.

Kan emotionele tegenstrijdigheid worden beschouwd als een psychologische stoornis? In veel gevallen doet emotionele tegenstrijdigheid zich voor bij mensen die lijden aan een bepaalde mentale stoornis. Mensen die depressief zijn bijvoorbeeld of die lijden aan schizofrenie, psychoses of neuroses kunnen tegenstrijdig gedrag vertonen.

Maar emotionele tegenstrijdigheid doet zich het meest voor wanneer we jaloers zijn. In deze gevallen houden we van iemand, maar haten we diegene ook omdat hij of zij relaties heeft met anderen of aantrekkelijk is voor anderen. Jaloezie is een van de natuurlijke oorzaken van het tegelijkertijd voelen van liefde en haat.

Emotionele tegenstrijdigheid is normaal, maar kan problemen veroorzaken in de omgang met andere mensen, omdat we zelf niet eens kunnen uitleggen hoe we ons voelen.

En in liefdesrelaties kan de tegenstrijdigheid ons verwarren en ervoor zorgen dat de dingen niet zo goed gaan als we hadden gewild.

Hoe voelt emotionele tegenstrijdigheid?

Als je jezelf nog nooit in deze situatie hebt bevonden, dan weet je waarschijnlijk niet hoe het zou voelen als liefde en haat samen dezelfde emotie vormen.

Je voelt je misschien aangetrokken tot iemand voor wie je tegelijkertijd afkeer voelt. Je houdt misschien van diegene, maar haat tegelijkertijd bepaalde houdingen die hij heeft. Misschien wil je praten, maar tegelijkertijd ook niet praten. Of je wilt actie ondernemen, maar ook passief blijven.

Al deze tegenstrijdige gevoelens kunnen een negatief effect hebben dat velen van ons haten: dat verlamde gevoel, zonder te weten welke kant we op zouden moeten.

Hart

Gevolgen van emotionele tegenstrijdigheid

Wanneer we onszelf bevinden tussen twee tegenovergestelde polen die samenkomen in één, dan zullen onze emoties ons verlammen en verwarren. Dubbelzinnigheid is een kenmerk van ambivalente mensen, wiens gevoel van eigenwaarde beschadigd raakt wanneer ze niet in staat zijn om te kiezen tussen twee tegengestelde emoties.

Ze voelen zich vreemd over hun eigen emoties. Ze weten niet hoe ze moeten handelen en ze weten niet hoe ze kunnen stoppen met het voelen van twee emoties die nooit als één gevoeld zouden moeten worden.

Deze staat van chaos verlaagt hun gevoel van eigenwaarde omdat ze niet in staat zijn een gezonde emotionele balans te behouden.

Ze verliezen het vertrouwen in zichzelf. Ze weten werkelijk niet wat ze moeten voelen en wat ze niet langer moeten voelen. Op momenten kan dit de weg vrijmaken voor angst en eenzaamheid, wat kan leiden tot een heftige depressie.

“Hoe treurig was het om lief te hebben en tegelijkertijd te haten!”

-Leo Tolstoj-

Emotionele tegenstrijdigheid duurt niet heel lang. Op bepaalde momenten voelen we ons verward door deze samensmelting van emoties, maar het gaat voorbij en het zal niet altijd gebeuren. Tenzij, zoals we eerder zagen, je lijdt aan een type psychologische stoornis.

En jij? Ben je tegenstrijdig?