Als intelligentie en intuïtie samenwerken

Albert Einstein heeft ooit gezegd dat intelligentie en intuïtie hand in hand gaan. Bovendien wijst psycholoog Gerd Gigerenzer, directeur van het Max Planck Instituut, erop dat een intuïtief persoon altijd een verschil zal maken in zijn samenleving.
Als intelligentie en intuïtie samenwerken

Laatste update: 30 juni, 2021

Mensen functioneren het beste als hun intelligentie en intuïtie in harmonie samenwerken. Sterker nog, mensen lossen problemen effectiever op wanneer deze twee eigenschappen samensmelten. Het is juist onder invloed van deze combinatie dat mensen betere beslissingen nemen, omdat ze zowel verstand als gevoel gebruiken om het juiste evenwicht te bereiken.

Veel mensen zien begrippen als IQ en intuïtie echter vaak als tegengestelde dimensies. Bovendien is het gebruikelijk om intelligentie te begrijpen als de rationele, logische en zelfs analytische wijze van functioneren, terwijl intuïtie wordt gekoppeld aan een onwetenschappelijk en bijna zelfs magisch substraat.

Niets kan verder van de waarheid zijn. Enkele bekende boeken zoals Blink: The Power of Thinking without Thinking van Malcolm Gladwell of Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman moedigen mensen aan om te begrijpen hoe deze processen werken.

Je moet beginnen om beter te denken. Daarvoor is het niet nodig om uren of zelfs dagen te besteden aan het beraadslagen over je beslissingen. Het gaat er eigenlijk meer om wat meer contact te maken met je innerlijke stem.

Albert Einstein zei dat de intuïtieve geest een heilig geschenk is, terwijl de rationele geest zijn trouwe dienaar is. De maatschappij hecht echter meer waarde aan daden van dienstbaarheid en vergeet vaak dat intuïtie een gave in de mens is.

Daarom is het tijd om te gaan begrijpen dat beide sferen altijd in harmonie moeten samenwerken. Alleen dan zul je uit de wereld van intelligentie stappen en in het rijk van wijsheid komen.

Een vrouw staart uit het raam

Intelligentie en intuïtie – authentieke kennis binnen handbereik

Hier is een voorbeeld om het verband tussen intelligentie en intuïtie beter te begrijpen. Denk aan een arts, een goede vakman die plotseling een patiënt met ongewone symptomen tegenkomt. Hij neemt de beslissing om voor een moment zijn logica toe te passen en objectief te proberen af te leiden welke kwaal de persoon zou kunnen hebben.

De arts kiest er ook voor om gebruik te maken van zijn intuïtie, van dat gevoel dat ervaring hem heeft gegeven, zijn bagage en klinisch oog. Hij weet dat hij sneller kan reageren via die interne stem, maar het is altijd beter om gebruik te maken van beide sferen van intelligentie: verstand en intuïtie. Ook kun je die ingevingen op basis van hun eerdere ervaringen gebruiken.

Iedereen zou beide denkpatronen moeten beheersen. Het rationele verstand en het intuïtieve verstand dienen elkaar en je kunt alleen winnen als ze in harmonie samenwerken. Dit komt omdat, wanneer je slechts één van beide gebruikt, je je ware potentieel beperkt. Bovendien, wie alleen zijn intuïtie volgt, kan niet één keer, maar vele malen op zijn gezicht vallen.

Degenen die ervoor kiezen om datgene wat mensen kennen als “instinct” of “zesde zintuig” het zwijgen op te leggen, breken ook de fundamenten van intelligentie af. Lees verder om uit te vinden waarom.

Een man houdt zijn handen tegen zijn mond

Intuïtie is geen orakel maar een gids

Mensen vatten de term intuïtie meestal op als een orakel. Alsof er een profetische stem uit hen opkomt die in staat is altijd te onthullen wat te doen en wat niet te doen. De waarheid is dat deze dimensie niet op die manier werkt. Als voorbeeld volgt hier een studie van Dr. Jean Preatz van Elizabethtown College (Engelse link), waarin zij op iets heel relevants wijst.

Bijna 90% van de verpleegkundigen volgen dagelijks hun intuïtie bij het nemen van beslissingen op het werk. Zij doen dit omdat ze weten dat dit gebied een kader is voor actie. Dat instinct is wat mensen vertelt wat hun aandacht verdient en wat niet, wat efficiënt is en wat niet.

Intelligentie en intuïtie zijn een daad van moed en zelfvertrouwen

Gerd Gigerenzer, directeur van het Max Planck Institute for Human Development, is een van de meest vooraanstaande psychologen in de studie van besluitvorming. Voor hem bestaan intelligentie en intuïtie uit de dagelijkse oefening die je in voordelige situaties kan brengen.

Dus, zoals hij uitlegt in zijn boek Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, luisteren intelligente mensen naar hun intuïtie, hun emoties en hun voorgevoelens. Bovendien, als er iets is dat hij in de loop van zijn leven als onderzoeker heeft geleerd, dan is het wel dat gevoelens op zijn minst een deel van je aandacht verdienen. Je moet ze niet weggooien of ontkrachten zodra ze opkomen.

Ernaar luisteren is een daad van moed en zelfvertrouwen. Dat komt omdat wanneer de stem van de intuïtie op je pad komt, hij je altijd op de een of andere manier uitdaagt. Ze fluistert je bepaalde richtingen, routes en paden in. Al die informatie moet door het filter van het verstand gaan. Alleen dan zul je in staat zijn om meer suggestieve en geschikte opties voor jou te ontdekken.

Een double exposure van het gezicht van een vrouw en een paleis in zonsondergang

Conclusie

Zoals Albert Einstein opmerkte, hecht de moderne maatschappij boven alles waarde aan intellect. Daarbinnen beschouwt men logisch redeneren, deductie en analyse als meer opmerkelijke processen. Bovendien ontwikkelt men zelfs gestandaardiseerde tests om het IQ te beoordelen en te weten te komen hoe capabel iemand is.

Mensen relativeren echter een bijna essentiële dimensie die de meesten eigenlijk elke dag gebruiken: intuïtie. Deze eigenschap helpt mensen om snel te beslissen en stuurt hen en stelt hen in staat om te reageren op alledaagse uitdagingen.

Als je leert hoe je het kunt gebruiken, kun je ernaar luisteren en het altijd in de juiste harmonie met intelligentie plaatsen. Dit zal je in staat stellen betere beslissingen te nemen en effectief te reageren. Durf je intelligentie en intuïtie te gebruiken en betreed het rijk van de wijsheid!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gigerenzer, Gerd (2008) Gut Feelings: Short Cuts to Better Decision Making. Penguin
  • Pretz, J. E., & Folse, V. N. (2011). Nursing experience and preference for intuition in decision making. Journal of Clinical Nursing20(19–20), 2878–2889. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03705.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.