De mooiste mensen zijn moedige mensen

Welke eigenschappen maken mensen mooi? Het gaat ongetwijfeld niet om fysieke verschijning, maar om jezelf zijn.
De mooiste mensen zijn moedige mensen
Ana Gorrochategui

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Gorrochategui.

Laatste update: 04 april, 2024

Geen wedstrijd op aarde kan beslissen wie de mooiste persoon ter wereld is. Verre van wat we gewoonlijk zien, lezen of horen, is schoonheid een houding, de houding van moedige mensen. In tegenstelling tot wat we gewoonlijk denken, zit ware schoonheid toch echt van binnen. Uiterlijke schoonheid wordt overschat en zorgt ervoor dat we zoveel tijd verspillen aan het nastreven van esthetische normen dat we vergeten wat echt belangrijk is. Het belangrijkste is namelijk onze innerlijke schoonheid.

Er is zo veel schoonheid in de wereld. Mensen zijn in staat om schoonheid te vinden in bijna elk object, elk wezen of elke uitdrukking van kunst. We hebben het vermogen om het waar te nemen en de passie om het te bewonderen. Maar wanneer we het over mensen hebben, is ons concept van schoonheid misvormd. We vergeten dat elke persoon mooi kan zijn, en dan hebben we het niet over zijn lichamelijke verschijning. Onze uiterlijke verschijning is slechts van triviaal belang.

De mooiste persoon is moedig

Moedig zijn betekent niet leven zonder angst. Het betekent stoppen met vluchten, angst onder ogen komen en het zo overwinnen. Het komt van luisteren en onszelf respecteren, en brengt ons dichter bij wat we willen worden. Hieronder delen we enkele van de voordelen waarvan dappere mensen kunnen genieten.

Moedige mensen luisteren naar en valideren hun gevoelens

In plaats van weg te rennen voor wat ze voelen, profiteren ze van hun emoties om zichzelf beter te leren kennen. Ze accepteren zowel positieve als negatieve emoties en beoordelen zichzelf niet op basis van hoe ze zich voelen. Wanneer we onze angsten en onzekerheden beginnen te verduidelijken, kunnen we erover nadenken en over waar ze ons naartoe leiden. Bovendien kunnen we zodoende op een coherente en evenwichtige manier handelen.

Hartje gemaakt van papier, als verwijzing naar onze innerlijke schoonheid

Moedige mensen accepteren de verantwoordelijkheid voor hun acties

Ze hebben geen medelijden met zichzelf en zoeken ook niet naar iemand om de schuld op te schuiven. Ze concentreren zich op wat ze kunnen verbeteren en werken eraan om dit te bereiken. Wanneer we het gevoel hebben dat we het mis hebben of onrecht of falen meemaken, dan is de houding die we aannemen van vitaal belang. Dappere mensen doen er alles aan om te herstellen en nieuwe opties of alternatieven uit te proberen. Iedereen kan dingen fout doen, maar niet iedereen zet door. Hoe sta jij tegenover je fouten?

Moedige mensen zijn niet bang voor verandering

Veranderingen maken deel uit van het leven en weerstand bieden betekent dat we tegen het tij vechten. Dappere mensen streven ernaar om de veranderingen die zich rond hen voordoen (de veranderen die ze niet zelf gekozen hebben) om te zetten in kansen die kunnen dienen als springplank om verder te groeien. Veranderingen kunnen beangstigend zijn, maar als we ze ontwijken en afstand nemen van wat we voelen, stoppen we met stromen.

Moedige mensen begrijpen dat we niet iedereen kunnen behagen

Het is onmogelijk om altijd iedereen om je heen en tegelijkertijd ook jezelf te behagen. Het is logisch dat we geven om de meningen van de mensen van wie we houden. Maar als we deze opvattingen boven onze eigen gedachtes en gevoelens plaatsen, dan degraderen we onszelf naar een plaats op de achtergrond. Het is belangrijk om te proberen om een zekere loyaliteit aan jezelf te behouden. Dit betekent niet dat we anderen pijn moeten doen, maar alleen dat we ervoor moeten zorgen dat we onszelf geen pijn doen.

Droevige man, want dit gebeurt wanneer we niet tevreden zijn met onze innerlijke schoonheid

Moedige mensen nemen beslissingen

Soms is het gemakkelijker om ons door de stroom te laten meevoeren, ook al brengt dit ons niet in de buurt van waar we zouden willen zijn. Dappere mensen nemen echter hun eigen beslissingen. Het moeten nemen van beslissingen is vaak iets waar we bang voor zijn en dit is heel normaal. Eén pad kiezen, betekent andere paden achter je laten. We moeten echter onszelf geruststellen en besluiten om verder te gaan. En jij? Aarzel jij vaak als je een belangrijke beslissing moet nemen?

De mooiste mensen zijn natuurlijk

Soms moeten we een bijzonder belangrijke beslissing nemen. Om dit te doen, moeten we afstand nemen van de verwachtingen, vergelijkingen en eisen van de mensen om ons heen. We moeten leren om te leven zonder toegevoegde zoetstoffen, conserveringsmiddelen of additieven. We moeten gewoon onszelf zijn, niets meer, niets minder. Dit doen betekent niet dat we ons van mensen of situaties moeten scheiden. Het betekent simpelweg dat we dichter bij onszelf komen.

“Zelfs al verwijder je de bloemblaadjes, je zal de schoonheid van de bloem niet veranderen.“

Rabindranath Tagore

Mooie vrouw, maar wat vooral belangrijk is, is onze innerlijke schoonheid

Wanneer dit gebeurt, weerstaan ​​onze innerlijke ogen vaak wat er gaande is, maar op de lange termijn verandert het uitzicht in steeds harmonischere landschappen. Tijdens dit proces besef je dat je jezelf hebt verwaarloosd. Dan kom je tot bedaren, help je jezelf overeind, geef jezelf een knuffel en besluit je om voor jezelf te zorgen, zoals je verdient – met liefde. Naarmate de tijd verstrijkt, begin je gevoeliger te worden voor je eigen innerlijke schoonheid. Je begrijpt dat schoonheid niet wordt verkregen met crèmes en dat het ook niet door de jaren heen verloren kan gaan.

Je beseft dat schoonheid bestaat uit minder denken en meer stromen…uit volledig natuurlijk zijn.

Dit betekent dat je de filters, het uiterlijk en de meningen vergeet. Het betekent dat je een manier vindt om op de voorgrond te zijn en de leidende rol in je verhaal op te eisen. Als je dapper bent en naar jezelf luistert, word je de mooiste persoon ter wereld voor degene die er altijd voor je is. En die persoon ben jij! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.